自由講場

跳至

首頁
45678...33

尾頁

子爵府

回覆:我懷疑朋友比人呃

一定比人呃喇,咁簡陋既橋段都有人信

子爵府

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

可以話係當局者迷
識唔夠一個月就話娶人已經好明顯有問題,
仲送幾千蚊美金禮物……

真係橋唔怕舊

伯爵府

100000% 被騙!

我做International trade, 處理大量世界各地貨物寄出寄入香港,從未聽過咁!

你朋友俾錢未呀?

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 meowei 於 15-04-27 發表用咩

子爵府

引用:Quote:nataliecc 發表於 15-4-27 17:22 我

原帖由 vickylove 於 15-04-27 發表
大機會都係呃人嫁...
我之前起yahoo放野..
都係有人話唔起香港...
Me too, 又話要acc. 我直頭叫佢e-bay買啦,唔駛咁煩

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你朋友咁易信人既?

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

似比人呃……
我朋友係美國寄野黎香港比我大約等半個月就收到!唔會要我比運費架喎!
寄飛機就半個月,寄船就要一個月!!

男爵府

引用:100000�騙!我做International trade,

原帖由 Melody_BB 於 15-04-27 發表
100000% 被騙!

我做International trade, 處理大量世界各地貨物寄出寄入香港,從未聽過咁!
比左錢啦,唉
再者,我都唔明,網上問人意見,點解要話主角係我自己?係我自己我就唔洗哂時間上黎問人啦,比人呃仲唔搵窿捐咩!

wcpcelia    發表於 15-4-29 14:03

禁止訪問

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

被騙錢的機會好大.........................

別墅

伯爵府

包裹經中轉站係不需要收件人交税的

男爵府

引用:泰國機場打黎講咩文架?收税都唔會係機場打

原帖由 Yougo 於 15-04-27 發表
泰國機場打黎講咩文架?收税都唔會係機場打黎啦,點解咁都信?
我唔知講咩文,朋友只係講左機場打電話比佢要交稅,我一聽話要比稅就知佢比人呃左,我都唔知點開口同佢講話佢比人呃,佢到而家仲好期待份禮物明天會到手

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

nataliecc 發表於 15-4-27 17:22
我朋友係個交友apps識左個住英國既鬼佬,佢地識唔夠一個月個鬼佬就話好想娶佢,仲話要買禮物比佢,咁隔左幾 ...
係騙案!
警訊2012年已經有提過:

警訊精選 - 商罪解碼特輯 墊支款項騙案 (2012-09-15)

騙徒透過社交媒體接觸受害人。騙徒與受害人熟絡之後,遂向受害人聲稱已郵寄一個生日包裹給她,內有四十萬美元現金。受害人其後接到一個自稱速遞公司的電話,聲稱在一個寄給受害人的包裹內發現大額現金,遂要求受害人支付二十萬港元手續費,以便將包裹寄給受害人。受害人匯款後即與騙徒失去聯絡,亦没有收到任何包裹。
手法

墊支款項騙案是指騙徒佈局誘騙受害人支付根本不存在的交易費用。騙徒會以多種途徑接觸受害人,如電話或電子郵件等。最近個案顯示騙徒會透過社交媒體與受害人建立關係,當獲取受害人信任後,會以不同藉口誘騙受害人支付交易或行政費用。受害人匯款後,騙徒便會失去聯絡,受害人最終得不到相關的服務或物品。

建議
  • 如有人試圖透過虛擬平台與你交往,請提高警覺;
  • 付款前請想清楚,為什麼要繳付該筆款項及是否有實際付款需要;以及
  • 如有懷疑,應立即聯絡警方或將個案交由警方處理。
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

建議你同你個 friend 講話佢已經比人呃咗, 我諗用一個尊重但肯定o既態度, 等佢知道發生咗乜事, 如果唔同佢講, 佢又繼續發夢唔醒, 個騙子可能會繼續呃佢

另外建議叫你個 friend 報警, 我有個 friend 差唔多, 報咗警之后追得返 d $

早一輪有個澳洲人, 比呢 d 騙子呃咗好多好多錢, 最后仲自殺死咗, 真係好慘呀.
http://www.abc.net.au/news/2014- ... tralian27s-/5236188

大宅

朋友試過,係騙案

男爵府

引用:似比人呃……我朋友係美國寄野黎香港比我大

原帖由 tingloveyin915 於 15-04-27 發表
似比人呃……
我朋友係美國寄野黎香港比我大約等半個月就收到!唔會要我比運費架喎!
寄飛機就半 ...
我都試過收美國包裹,完全唔洗比稅

侯爵府

BK Milk勳章

9成999被騙

有褲著啦~~~

子爵府

樓主朋友 d 錢凍過水,唯有汲取教訓

我和我最後的倔強,握緊雙手絕對不放,下一站是不是天堂,就算失望不能絕望!

首頁
45678...33

尾頁

跳至