自由講場

跳至

首頁
12345...28

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:我們住在外國。上星期,c6侄子在Facebook

原帖由 joechan5201 於 15-05-02 發表
我們住在外國。上星期,c6侄子在Facebook 寫: on the way back to hk to attend grandpa's funeral. 其實 ...
其實好小事
相信每個人在成長路上、工作中都遇過不少人所謂好stubborn,點極都唔明,當然唔係個個A仔。我覺得你似乎知道女兒係A,然後發現老公擬似係,你不自覺將問題放大了。

作為媽媽,我哋甚少責怪自己的子女,但很容易責怪伴侶。我相信你在照顧女兒的問題上感到吃力,老公卻無法提供支援,你是否感到孤軍作戰?

小朋友比較容易得到支援,接受訓練,但是你老公已是成年人,我不知道外國情況,香港似乎把成人A仔歸類為性格問題。也許你換個角度,可以怎樣從老公的性格入手?外國是否可以做personality tests(視為一個工具,讓專業人士話比你老公有什麼地方要改善),參加personal growth group?

照顧女兒已不簡單,老公的問題就交給別人去幫助吧!你女兒學緊你點對待另一半呢~

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:亞氏保加症

Same here...我仔都係最近確診亞氏,了解亞氏呢樣野多左,心裏都知c6中左冇10成都9成……奈何c6都唔認同個仔有特別需要,我同仔去排評估, 排訓練,佢仲話我多餘,話我太驚張,阿仔冇事都俾我搞到有事。對住c6都好激心。
正正好似尋晚咁,我同仔嘅衫褲尋晚62收左放左係62自己房,我今早有衫需要拎黎著,尋晚已叫c6幫我去62房拎,佢話第2日先,到今早再叫佢幫我,佢就話我點解唔自己去拎,我心諗,62係房訓緊,我點好意思一個女人冇啦啦入62房,緊係c6入去會方面便d. 但佢唔明,好固執。

伯爵府

我明白,我認識的自閉孩子,其父親或多或少有自閉徵狀。

有人會說拍拖時都知其性格,係就係,不過再加多個自閉孩子,問題就不是double咁簡單,普通父母都會在育兒上有分歧,何況這類父母??兩人相處或可自己就一下,可是涉及孩子教養就不想太就了。如明知孩子要訓練,但老公唔准,咁點呢?會錯過孩子黃金訓練時間啊!

通常母親明白孩子的問題,困難,但自閉父親不理解,不幫忙之餘,可能還覺得你做得不對,縱使學校,家人都覺得應該的事情,就變成兩夫婦的嘈交。

唉,明白樓主那種孤單作戰的感覺。

加油

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

咁你老公係工作上有冇問題?同同事相處ok?

翡翠宮

我老公到依架都唔知自己有病,因為我無講,我唔講的原因係因為知道就算講都無用,佢太自我中心,佢只會覺得自己無問題,絕對唔會聽我講去求診~

翡翠宮

引用:咁你老公係工作上有冇問題?同同事相處ok?

原帖由 廷廷媽 於 15-05-02 發表
咁你老公係工作上有冇問題?同同事相處ok?
我老公工作上經常問題,同同事相處亦非常唔ok~

侯爵府

回覆 joechan5201 的帖子

如果做媽媽都洩氣,亜囡就會放棄。努力,加油!!

珍珠宮

joechan5201 發表於 15-5-2 07:45
有沒有人的C6有這個病?我和c6認識了十多年,起初以為只是他的性格問題,我自己又不是生得靚,心想㨂老公㨂 ...

你同你先生既問題係好多無亞保加症既老公都係咁. 唔好FOCUS係呢個所謂"病". 我朋友個女確診咗但佢老公無CHECK.但朋友話而家睇番覺得佢老公都係. 但佢2老婆好恩愛. 可能因為我朋友係一個好樂觀既人. 我2個仔雖然無呢種病但我面對的壓力不比你少。

我朋友原本都好擔心個女但現在最激心同勞氣的係無問題的阿仔..你樂觀點面對

大宅

呢種病,d人好多都係天才黎啵。會唔會係常人未可以了解佢。
父母往往想駕馭小朋友,但會唔會會,其實佢所諗同認識既事物已經超越你?

別墅

引用:有沒有人的C6有這個病?我和c6認識了十多年

原帖由 joechan5201 於 15-05-02 發表
有沒有人的C6有這個病?我和c6認識了十多年,起初以為只是他的性格問題,我自己又不是生得靚,心想㨂老公㨂 ...
很明白你的難過!我的兩個孩子都是自閉病,小女就是亞氏保加症類別。跟他們相處,真是一門藝術。
自閉症/亞氏保加症是一種發展障礙,有些"盲點"是他們無法理解的。正如你不會怪一位視障者為何看不見你能見到的東西。但是通過一些訓練,至少我們能夠幫助他們或多或少"領會",盡管不是百分之百。
許多我們以為理所當然的事情,比如人情世故,他們確實很難明白,我們只能把所有的説清楚。
我是到兩個孩子確診後,看了很多資料,才想到我的父親、我的一位師兄,很可能都是亞氏患者。跟他們溝通,以前老是覺得是單向的,說了等於沒說,常常給氣壞。我母親應付父親的方法是"洗腦",不斷地遊説,十次不行說四十次,一旦入腦了,他們就不會改變。
但是他們的優點是很真,非常情深,雖然表達的方式可能很笨拙。對你的先生和女兒來説,你是他們的整個世界,倘若連至親的你也放棄他們,你可以想像他們的日子會是怎樣!
加油呀!不知道你在哪個國家生活,但是網路上有許多資料你可以參加。慢慢你會發現其實很多人都有這種特質,有些人影響了生活,有些人不。我們作為家人的,只有盡力幫助他們跨過障礙一一這就是愛呀!

Elizah    發表於 15-7-5 15:37
PCMW    發表於 15-5-13 15:05
50246419    發表於 15-5-5 16:05
CACACAROL    發表於 15-5-4 15:30
laiyuen    發表於 15-5-4 11:05
cc0202    發表於 15-5-3 06:28
yellowmama    發表於 15-5-2 12:49
ac917    發表於 15-5-2 11:52
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

男爵府

以前我有一位男性朋友便是這類人,好聰明,對數字日子超好記性,人表面好nice,不是凡人的細心,做高官,要做好多面對公眾的工作,但40歳頭就無端退休,話以往工作好辛苦(為人太仔細,超任務完成型,沒有自己社交,假期獨自在家或自己去旅行),完全穩閑,不容人干擾自己生活,內心積壓好多憤怒。

其實好多叻的公眾人士都會是。

我以前看了一些有關書籍,講得好詳細,有些有checklist 自我審查,這些書是従外國郵購回來,可自己找。

這不是心理學範圍,是精神科。

翡翠宮

其實我識左我老公12年,係呢2年先發覺佢有病,拍拖個陣都唔太覺,只係覺得佢有時有d怪咁,但結婚後尤其生左bb就成日同佢吵架,但都只係覺得佢都幾難相處,但後黎發覺佢唔似難相處咁簡單,係直情溝通唔到咁,多次同佢講感受,佢都係完全唔理解,講極都唔明,牛皮燈籠咁~

之後阿女開始大要裝修,佢就非常抗拒,成日因為裝修的寧而大發脾氣,係野蠻到不得了個隻~

同公司同事、上司都夾唔黎,以致令同事經常對佢產生不滿~

仲有,當我地一班人傾偈時,佢一係唔出聲,一係就無喇喇彈句完全無關係的野,好明顯佢根本唔係聽緊我地講野,愣個心只係諗緊第2樣野,就唔理人城講緊乜野話題都只講自己想講的~

另外,我發覺佢經常遊雲,成日同人講野一係無反應,一係應左我之後,其實佢係無聽到我講乜野~

翡翠宮

引用:以前我有一位男性朋友便是這類人,好聰明,

原帖由 VenusNLK 於 15-05-02 發表

以前我有一位男性朋友便是這類人,好聰明,對數字日子超好記 ...
我老公都係話工作好辛苦好大壓力,因為佢工作超認真,對自己好高要求~

但可惜因此人際關係薩面影響左上司對佢的觀感,以致影響升職~

子爵府

回覆 小manman 的帖子

咁你的囡囡有冇遺傳?

翡翠宮

引用:回覆 小manman 的帖子咁你的囡囡有冇遺傳

原帖由 aa06 於 15-05-02 發表
回覆 小manman 的帖子

咁你的囡囡有冇遺傳?
暫時唔覺,但佢仲細~

子爵府

引用:睇下邊一隻,台北市長都有自閉傾向,所以你

原帖由 aurora2020 於 15-05-02 發表
睇下邊一隻,台北市長都有自閉傾向,所以你見佢耐唔耐會講錯野
下,真架?佢醫生黎架喔

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

樓主,我唔識點教你,但明白你難受,希望你加油,咁好鑽牛角尖諗埋一邊呀!

我要記得幸福......

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

LubiLubi 發人有此病症.表於 15-5-2 11:28
下,真架?佢醫生黎架喔
醫生中都有一部分人有此病症.

禁止訪問

伯爵府

VenusNLK 發表於 15-5-2 11:15
以前我有一位男性朋友便是這類人,好聰明,對數字日子超好記性,人表面好nice,不是凡人的細心,做高官,要 ...
有人話王菲和黎明都有d傾向

首頁
12345...28

尾頁

跳至