醫護健康

跳至

首頁

尾頁

子爵府

社署保障辦事處要提交我媽份保險資料, 但我只幫她買人壽(aia-益壽之寶金額數80,000), 睇返detail 寫住現金價值(但死o左至有): $54,650. 咁係咪叫過o左資產要求呢?

請指教.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

複式洋房

回覆:Jennie 的帖子

現金價值應該唔係死左至有,在生都可以拎既

子爵府

引用:現金價值應該唔係死左至有,在生都可以拎既

原帖由 wing2015 於 15-05-19 發表
現金價值應該唔係死左至有,在生都可以拎既
我份只係人壽,cash value 已寫咗條數係loan

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

複式洋房

引用:Quote:原帖由 wing2015 於 15-05-19 發表現

原帖由 Jennie 於 15-05-20 發表
我份只係人壽,cash value 已寫咗條數係loan
人壽有分純人壽或有儲蓄成份既人壽單,純人壽係唔會有cash values,如果有,就唔係純人壽

子爵府

引用:Quote:原帖由 Jennie 於 15-05-20 發表我份

原帖由 wing2015 於 15-05-20 發表
人壽有分純人壽或有儲蓄成份既人壽單,純人壽係唔會有cash values,如果有,就唔係純人壽

...

佢係咁寫, 唔知你睇唔睇到? 但我有考慮唔比社署睇, 但過唔到自己, 一陣約o左社署審查, 睇o下佢點講

複式洋房

引用:+本帖最後由+Jennie+於+15-5-21+11:10+編輯

原帖由 Jennie 於 15-05-21 發表
呢份係有儲蓄既人壽,超左

子爵府

wing2015 發表於 15-5-21 14:23
呢份係有儲蓄既人壽,超左

無儲蓄, o個5萬要死o左至有, 而家係一個 loan 數, 要o羅o個5萬幾就要比7厘息.
不過owner 唔係受保人. 可能有得講.

複式洋房

引用:+本帖最後由+Jennie+於+15-5-21+15:03+編輯

照我睇就超左,保障額還保障額,現金價值唔一定要loan,你只要取消份單就攞到錢,只係好小人咁做!

子爵府

引用:Quote:原帖由 Jennie 於 15-05-21 發表本帖

原帖由 wing2015 於 15-05-21 發表
照我睇就超左,保障額還保障額,現金價值唔一定要loan,你只要取消份單就攞到錢,只係好小人咁做!

...
社署姑娘話保單owner 係我,所以資產屬我,5計落去。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+wing2015+於+15-05-21+發表照

社署姑娘話保單owner 係我,所以資產屬我,5計落去。
咁就好

子爵府

引用:Quote:原帖由 Jennie 於 15-05-21 發表社署

咁就好
而家要煩層居屋,我爸睇怕時日無多,如爸過身,迫住賣,到時我哥無屋住,我媽又囉5到津貼。但改名就一定要補地價,唔知仲有咩方法?

複式洋房

引用:Quote:原帖由+wing2015+於+15-05-21+發表咁

而家要煩層居屋,我爸睇怕時日無多,如爸過身,迫住賣,到時我哥無屋住,我媽又囉5到津貼。但改名就一定要 ...
層樓係你爸既?咁你媽依家又點攞津貼?

子爵府

引用:Quote:原帖由 Jennie 於 15-05-21 發表而家

層樓係你爸既?咁你媽依家又點攞津貼?
層樓係聯名,但因為我爸仍住緊,5可以作資產,賣咗佢其他人就無地方住,呢樣係社署有得exemption. 但要寫明層樓5會轉讓。

最緊要我爸肺癌5好突然轉差,5係我哥就無得住

複式洋房

回覆:請指教: 有關申請綜援

加名得唔得?

珍珠宮

Jennie 發表於 15-5-22 18:37
層樓係聯名,但因為我爸仍住緊,5可以作資產,賣咗佢其他人就無地方住,呢樣係社署有得exemption. 但要寫明 ...
但綜援唔係要一家人咁計咩?有得單人申請?

子爵府

_candy_ 發表於 15-5-26 02:21
但綜援唔係要一家人咁計咩?有得單人申請?
社工話如我媽要搬回家同住就一家人計 , 但現在當她獨立搬離, 所以計她一個人.
我反而希望佢好得返搬返屋企唔水o羅綜援.

子爵府

wing2015 發表於 15-5-23 16:14
加名得唔得?
因為係居屋, 要比housing 批審

珍珠宮

Jennie 發表於 15-5-27 10:28
社工話如我媽要搬回家同住就一家人計 , 但現在當她獨立搬離, 所以計她一個人.
我反而希望佢好得返搬返屋企 ...
唔怪得啦

首頁

尾頁

跳至