自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

我髮型師到歐洲,一行3部車自駕遊。

第1日到埗係羅馬,司機泊停車場,隔離有架懶好心嘅車示意有位,招佢泊埋去,佢地唔為意照泊,點知原來遇上賊,佢地出完去返去攞車,3部有2部俾人偷哂車上行李,有一部擺咗部ipad係車頭,俾人打爛玻璃,將裡面財物儘掃。我髮型師果部就俾人撬開門,入面4個人行李喼冇哂。

最慘係佢地報警,走咗最少6,7間警局,唔係話唔識聽,就係話唔關佢地警局事,最離譜有一間話要收工唔受理。肇事果日奔走都報唔到警。

第2日佢地再出外奔走報警,佢地唔係想捉賊,而係想要報案紙claim保險。後來佢地上網搵到香港政府24小時外遊意外求助熱線,打電話去,佢地俾羅馬中國領事館嘅電話佢地,佢地跟住打電話去,果個領事館職員都係用英文同個警察係電話講,咁就受理,攞到報案紙。

我估唔到連羅馬都失守,治安差成咁,另外呢個外遊意外求助熱線好有用,大家外遊要記得。

髮型師話報到警都已過咗24小時,唔知claim唔claim到保險。

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:SandyKL 的帖子

有驚無險,最緊要人無事。

wcpcelia    發表於 15-5-14 10:25

男爵府

回覆:各位歐洲自駕遊者小心

不嬲歐洲都係爬手當道
意大利旅遊區更加睇少一眼都唔得

男爵府

羅馬治安不嬲都差。好多騙子,係歐洲千其唔好相信陌生人,我都被騙過,好在錢不多,只是30歐羅。你朋友真係好慘!

PCMW    發表於 15-5-13 19:53

大宅

我幾鐘意people當我一離開香港會發信息話我知求救電話係咩…有事緊係搵返自己友,5洗雞同鴨講,不過法國治安係好差,差到當地政府5理,其實咁樣好影響旅遊業

琥珀宮

引用:有驚無險,最緊要人無事。

原帖由 chili_phoebe 於 15-05-13 發表
有驚無險,最緊要人無事。
髮型師話頭2日好徬徨好低落, 後來報到警至稍為安心。佢係歐洲某間店買過哂啲衣著日用品。

佢話相機鏡頭與ipad咗都唔算傷,最傷係冇咗pass, 佢打算過德國,瑞士,係香港買咗$3300 pass, 去德國係佢心願,佢唔想再俾多幾千蚊買pass過去,佢話果邊火車費好貴,一定係香港買pass至抵。

人雖然冇事,但心情好大影響,原本開心變咗唔開心。

大宅

thanks for remindimg..黎緊會去法國同意大利自駕遊。。仲諗住咩都鎖入車安全d

男爵府

我去過嘅歐洲城市中,羅馬係印像最差,所以唔好話:估唔到羅馬都係咁。因為羅馬不嬲都係咁。

jtw_ki    發表於 15-5-14 11:12
懿仔媽媽    發表於 15-5-14 10:32
Aloysiusma    發表於 15-5-14 09:58
Mjhoho    發表於 15-5-13 22:43

大宅

咁狼死既!!!

琥珀宮

引用:我去過嘅歐洲城市中,羅馬係印像最差,所以

原帖由 waiyumama 於 15-05-13 發表
我去過嘅歐洲城市中,羅馬係印像最差,所以唔好話:估唔到羅馬都係咁。因為羅馬不嬲都係咁。

...
我都去過,係法國驚啲,因為聽朋友講佢係法國遇到扒手,俾人撻咗銀包,法國近年多咗好多非洲難民係度犯案。

意大利啲人興講大話,都係衰,但咁樣爆竊法,我第1次聽。

公爵府

引用:我髮型師到歐洲,一行3部車自駕遊。第1日到

原帖由 SandyKL 於 15-05-13 發表

第1日到埗係羅馬,司機泊停車場,隔離有架懶好心嘅車示意有位,招佢泊 ...
意大利多非洲偷渡客,治安一向很差,破財消災

象牙宮

2024年龍年勳章

第1日到埗係羅馬,司機泊停車場,隔離有架懶好心嘅車示意有位,招佢泊 ...
咁得人驚……

琥珀宮

引用:thanks for remindimg..黎緊會去法國同意大

原帖由 honeypot10 於 15-05-13 發表
thanks for remindimg..黎緊會去法國同意大利自駕遊。。仲諗住咩都鎖入車安全d

...
行李放車尾廂冇咁易引起賊人注意,仲有一齊貴重財物包括電腦,相機唔好放出嚟。我個髮型師將佢個行李喼放車廂,用衫扲住都冇用。

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

珍珠宮

意大利治安真係好差,基本上所有人你都要當佢係賊,警察都信唔過

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

羅馬治安係好差架
佢地去之前無做research?

男爵府

第一日到步就無曬行李真係慘

禁止訪問

用戶要求終止服務

擺Ipad係車頭咁叻,唔偷你偷邊個?

guigui82    發表於 15-5-14 10:49

伯爵府

法國意大利啲賊一見到遊客,就會通知同黨做野,第一個做唔到就打電話通知下一個去埋手,我親眼離遠睇住幾條友隔對面街互打眼色打我主意,當你小心嗰幾條友時,但原來後面已經有班年青人圍住自己。
酒店門口亦係揾食黑點,一落車就有人埋伏等時機

芭芭拉

首頁
12345...6

尾頁

跳至