自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:cc_tse 的帖子

係我俾晒錢先知佢個packing 得一張紙包住兩個胸圍呀,我唔係為左慳呢5毫紙呀!!!!

咁你會唔會為左放野入個環保袋大庭廣眾抽番個胸圍出黎丫......

唔要袋為環保出分力係應該,但大公司其實係咪要考慮下自己既產品需唔需要袋呢?

伯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

喺, 要收$

子爵府

引用:我响U記買褲,條褲本應响個D生產用嘅透明

原帖由 siu-don 於 15-05-17 發表
我响U記買褲,條褲本應响個D生產用嘅透明胶袋入住,我見佢扔呢個袋入垃圾筒,我問佢可唔可以俾我入住條褲 ...
我上次買衫都係咁,覺得很浪費,又要打開個袋又要棄置

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 winner128 於 15-05-17 發表

原帖由 talktime 於 15-05-17 發表
係囉,超唔方便囉,有時想買野,諗下唔記得帶袋,又要放低唔買!

街都少行左,錢都慳番d.

公爵府

回覆:我想問而家買衫買鞋係咪都冇膠袋?

睇邊到
街邊通常要
但好多都俾紙袋

子爵府

引用:Quote:原帖由 MerryMe 於 15-05-17 發表五

原帖由 nicholasmom 於 15-05-17 發表
早2日係金鐘quality health 睇医生.D藥有袋俾喎。
睇醫生係有膠袋俾,但純配藥就無架

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 talktime 於 15-05-17 發表係

原帖由 晴朗家家 於 15-05-17 發表
都係果句,你要袋,5毫子就有。唔明個個手執幾千蚊部手機嘅香港人,點解會睇呢5毫子睇到咁大。

...
咁就一屋都係袋!宜家我講喺唔記得帶袋or帶唔夠袋!

伯爵府

引用:+本帖最後由+LedTV+於+15-5-17+16:08+編輯+

原帖由 LedTV 於 15-05-17 發表
我都係,收咁貴除左係呃錢,我諗唔到冇咩原因

伯爵府

引用:Quote:原帖由+siu-don+於+15-05-17+發表我

原帖由 veronica1210 於 15-05-17 發表
我上次買衫都係咁,覺得很浪費,又要打開個袋又要棄置
呢種根本唔係環保,咁既政策

伯爵府

引用:係我俾晒錢先知佢個packing+得一張紙包住兩

原帖由 winner128 於 15-05-17 發表
係我俾晒錢先知佢個packing 得一張紙包住兩個胸圍呀,我唔係為左慳呢5毫紙呀!!!!

咁你會唔會為左 ...
起碼都俾深色厚d既紙包下啦

伯爵府

引用:Quote:waiyumama+發表於+15-5-17+10:30+我

原帖由 Lihoma 於 15-05-17 發表
我記得實行之前,新聞有講,件貨連膠袋買,唔收錢,但拆開 check 完話要返個膠袋,就要收錢喎~

...
完全冇理由,唔拆就環保d唔收錢?拆左又入返袋就唔環保要收錢?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 talktime 於 15-05-17 發表係

原帖由 大姑娘 於 15-05-17 發表
街都少行左,錢都慳番d.
都唔知邊個諗埋呢d屎橋,外國人就個個有車可以放低,香港人多數自己攞埋走,宜家政策係反刺激經濟!唔好話大6人,香港人都買少好多野!

珍珠宮

引用:我會叫佢用透明袋 pack 好,不過唔係間間行

原帖由 Chowying 於 15-05-17 發表
我會叫佢用透明袋 pack 好,不過唔係間間行,有次買低低用左平時買送既環保袋,感覺好唔衛生

...
其實有膠袋税之後,我生活習慣都有改變。

我出街會自備數個環保袋用來買食物的, 另有幾個特別靚嘅環保袋用來買衫或乾貨用。 而每天用過的環保袋,等別係買餸個d, 必用肥皂清洗乾淨。

我覺得用少好多膠袋,做多少少野都ok

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆:我想問而家買衫買鞋係咪都冇膠袋?

去小鋪買衫通常都會有個透明膠袋包住,有一間話呢種袋唔使收,另一間就話呢種袋要收(2間都有拆開check衫)所以都唔知邊個至真

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

KT0603 發表於 15-5-17 11:11
無錯,請睇我#28的回應,給我點意見?
我早年已自備購物袋,有此習慣已十幾年,可放置的物品都算多,但總有 …
我最反感係~政府一方面出個豁免指引俾巿民, 但另一方面, 對商戶又冇要求強制性跟從指引, 咁哩個指引出嚟做乜? 商戶根本無需理會指引, 咁只係表面上做啲嘢去comfort巿民, 但根本紓緩唔到嗰種滋擾。

好似我前兩日去飲茶, 食剩點心打包, 大佬, 出街飲茶帶定幾個盒呀? (突然覺得而家出街要帶好多嘢, 仲要唔知用唔用到喎!)個阿姐話要收1蚊攞個盒, 指引又話冇包裝嘅食物可以豁免? 但另一方面又話商戶可以有佢商業決定, 即係政府嘅豁免指引係廢嘅, 咁何必大費周章教大家去認識呢? 知嚟都冇用啦! 我俾完一蚊買個盒, 但原來冇膠袋入俾我, 我就攞住個盒坐車返屋企, 大佬, 好彩我自己揸車啫, 否則攞住個點心盒去等車, 不過正如政府話頭, 巿民冇權要求袋, 但可以決定幫唔幫襯嗰間商戶, 所以我唔會再去嗰度飲茶。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無話可說 發表於 15-5-17 11:45
係,所以我唯有放棄香港shopping,又麻煩,又唔乾淨!仲要比錢
講真, 超巿要收膠袋錢, 有啲國家有咁做哩個我明, 但shopping冇袋俾人攞走件貨, 我諗香港都算小數!

象牙宮

LedTV 發表於 15-5-17 16:06
仲之衫褲鞋物個D,我就一定要袋,比錢都係咁話~~
超市個D,我就有環保袋就用環保袋,無我都唔介意比$0. …
政府規管巿民用膠袋, 但唔規管商戶收費準則, 係做成爭抝嘅源頭, 俾$1甚至$10買個膠袋個個都俾得起, 問題係俾得條氣順唔順!

象牙宮

引用:Quote:無話可說 發表於 15-5-17 11:45 係,

原帖由 DoReMi媽媽 於 15-05-17 發表
講真, 超巿要收膠袋錢, 有啲國家有咁做哩個我明, 但shopping冇袋俾人攞走件貨, 我諗香港都算小數!:not ...
我諗緊邊D地方去shopping要收膠袋錢囉!我返加拿大都唔使比錢買袋,不過當地有消費稅!

象牙宮

無話可說 發表於 15-5-17 21:45
我諗緊邊D地方去shopping要收膠袋錢囉!我返加拿大都唔使比錢買袋,不過當地有消費稅!

俾消費稅我條氣會順啲! 因為有根有據。

象牙宮

引用:Quote:LedTV 發表於 15-5-17 16:06 仲之衫

原帖由 DoReMi媽媽 於 15-05-17 發表
政府規管巿民用膠袋, 但唔規管商戶收費準則, 係做成爭抝嘅源頭, 俾$1甚至$10買個膠袋個個都俾得起, ...
係,商戶自行決定使唔使比錢買袋,咁即係幫晒舖頭,食蕉啦!未收費之前,佢地都要去買膠袋,而家將條數比左我地客仔,從而佢少左買膠袋錢,收左既錢又唔使比政府或者環保團體,真係唔服氣!所以我而家除左買餸,我已經擺買香港既野,除非係洗頭水,廁紙呢D成日要用既野

首頁

尾頁

跳至