夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

林德明你最愛唔係我,為什麼還同我結婚

林德明你最愛唔係我,為什麼還同我結婚

民房

Re: 林德明你最愛唔係我,為什麼還同我結婚

你看來好嬲,發生咩事

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你真係嬲到震喎!!!講埋佢個全名,你真係勁嬲喎!!
不過....究竟發生咩事呢??
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

民房

他最愛的是他的同事。在未結婚前,我們曾出現冷戰期,他和他的同事就在那時開始,最後那個女人知道有我便離開了他。
後來我們從新開始,還以為一切發展得很好,上年還一起步入教堂。
怎也想不到事隔多年,他仍掛念她。
她仍是他的同事而且十分漂亮,每天他返工我也十分擔心。
我好嬲好嬲我老公,為什麼最愛的不是我,還要同我結婚。

子爵府

你有無親自問過佢??定係佢自己親口話俾你知?如果佢無咁講過,我諗你唔好太過擔心...始終佢願意同你重新開始,同你一齊步入教堂結婚,你响佢既位置一定十分重要!否則,佢都唔會選擇同你重新開始過...

洋房

crystal_wong,

Take it easy, In fact, u have two options:
1. Keep the marriage.
2. divorce.

So u have to make up the mind what u want to do, and it also depends whether u have children or not.

If u have children, u should consider what is the best way to bring up your child. Actually, it may even worst for a child if they can tell their parents not getting along.

Actually, it is a very decision, but u may be over-reactive, and may talk to hime whta u really feel, then uca n make a decision later.

子爵府

係囉, 你點知佢最愛既唔係你? 佢個同事靚+佢地係埋過一齊都唔等於你唔係佢既最愛架!

男爵府

佢愛你先同你結婚…
I love my dear husband and dear daughter.

大宅

你唔好嬲住先啦, 問清楚你老公重好啦, 成世留留長, 如果因為呢件事而影響夫妻感情, 就唔係咁值得囉!

翡翠宮

crystal_wong :
睇到你呢個topic都知你依架好嬲好嬲~
我想問下你點知你老公最愛既唔係你呢???佢講比你知定你自己估???你老公依架仲同個個女仔做同事,咁佢地依架除左工作的時候會見到面次之外,你老公同佢係公餘時間仲會唔會有聯絡???
其實,我始終都覺得一個男人曾對自己的另一半有異心,就應該離開佢,因為做女人既個心一定有條刺,如果唔係你依架都唔會話結左婚,乜野都叫做定左落黎喇,但你個心依然唔
舒服,何必呢???個老公要對成世架!!!
如果我係你,我一定問清楚佢,如果你係介意既,當初何必要結婚呢???

別墅

最愛o既人吾一定可以結婚,但最重要係你老公現在有無愛你或者對你吾住嗎?還是你懷疑佢根本沒有愛過你?

戀愛的三個成功要素--對的人,對的時間,對的地點。何況,人有時總會懷念著得不到手的東西,但可能也只是想把美好回憶留住!個人認為閣下現時不要太多疑心,平心靜氣d與他傾談,做個耐心聆聽者較好!

民房

一直以來,我只知道我們之間有過一段冷靜期,後來再從新開始,在上年結婚。我一直不知道他曾經同另一個女人開始過。
有天,我放假,一個人在家打掃,在家中一隱匿處發現了一個木盒。因為好奇所以開了來看,裡面有一些他和另一個女人的親密合照,相的日期正是我們的冷靜期。相中的他笑得很甜,而相中的她很美。
盒內還有一封信,是那個女人寫給我丈夫:『如果沒有我的出現,我想你和她的問題不致無法解決。畢竟我是遲來的一位,我想我們是不夠緣份..........』
盒內還有一本日記,寫滿我丈夫對她的掛念:
....即使你不愛我,我仍會繼續愛你,繼續守護在你身旁......
......我不喜歡放假,因為見不到你....
.....你最了解我,有心事的時候,幸好有你開解...
.....你是上帝完美的大作,教我如何不愛你......
......你結婚了,我想我也是結婚的時候......
......我結婚了,很失落,因為我最愛的是你.....
日記內的一字一句好像針一樣插入我心,我好嬲好嬲我丈夫,為什麼我不是他的最愛,還和我結婚。我本來對我們的婚姻生活充滿憧憬,還打算下年生bb,本來仍沉醉於新婚生活,原來一切都是假的。
我也很嬲自己,原來我一直都不了解我的枕邊人,突然覺得他很陌生,好像從來沒有了解過他。

Irvan-mama 寫道:
最愛o既人吾一定可以結婚,但最重要係你老公現在有無愛你或者對你吾住嗎?還是你懷疑佢根本沒有愛過你?

戀愛的三個成功要素--對的人,對的時間,對的地點。何況,人有時總會懷念著得不到手的東西,但可能也只是想把美好回憶留住!個人認為閣下現時不要太多疑心,平心靜氣d與他傾談,做個耐心聆聽者較好!

[/quote]

大宅

結婚並唔係close file, 反而係 open a new file,係一生一世的承諾,婚姻條路好長,假如你冷靜過後,仍然感到唔可以再繼續落去,就要快些作出決定,拖得越長,只有令太家更痛苦。

三個人o既婚姻太迫澀,如果係我,趁住還未有下一代,我一定會放手。

子爵府

好媽媽勳章

Crystal,

呢一刻你一定百感交集, 好傷心, 好忿怒, 好委屈, 好傍惶無助, 覺得佢欺騙你好過份..... (我都試過, 不過係以前男友). 如果喊可以令你舒服d, 就盡情放聲大哭, 一日又好, 一個星期又好, 一個月都好........

比一個時限自己, 到左deadline 就要決定留定走.

留, 就要放棄呢段記憶, 唔好比佢知你睇過本日記, 否則呢段關係無得"掹".

走, 就要灑脫d, 之後要重新做人, 活得比佢好.

要堅強呀, Crystal!!!

大宅

crystal_wong

are you okay now? did your hubby know what you've found out?...have you talked to him about this?.....

I think you better calm down now and have a talk with your hubby law.

if you don't feel comfortable of this relationship, then make a decision law, it's 2004 la, and don't worry, we're all here to support you ar..

民房

我沒有對他說,我不知道應怎樣對他說?我不知道應否對他說?
我怕自己會失控而大罵他。

我覺得最可怕的是我曾經見過這個女人。是半個月前的事,那天我本來要開OT,但他要求我早點放工說訂了座吃飯。當時覺得很奇怪,因為不是什麼大時大節,再者他一向都沒有訂座吃飯的習慣。
在餐廳裡,他表現得神不守捨,常常望著鄰桌的一對男女,由於那天是女的生日,餐廳裡的waiter還為她唱歌,再加上有兩次女的去洗手間,他又同時間去,所以對這個女人印象很深刻。那天有點不開心,但他說我多疑。
在盒中見到那個女人的相已經感覺很面善。後來我終於想起她就是我在餐廳裡見過的那位。

我很愛他,但心裡對他有很多很多的疑問,難道他不怕我會知道她的存在嗎?難道他為了在生日時見到她連我也利用?我還應該信任他嗎?.........

我覺得我們之間多了一個無形的第三者,她牽著我丈夫的鼻子走。

琥珀宮

A,坦誠好重要,既然妳知道,妳亦應令妳丈夫知道妳知道,大家攤牌,講出個人感受,好過妳獨自猜忌。

其實果個女人都已經結咗婚,可能已經唔係三角關係咁簡單啦,人,好多時未能與自己一生摰愛結婚,結咗婚果另一半往往唔係一生中摯愛,無需執著佢最愛係妳定她。

妳要諗如果唔攤牌,就咁等佢算數,定係攤牌,如果佢真係話仍然好鐘意佢,妳又會點,同佢離婚或死守一段失落的感情?

妳應該仲好後生,又未有仔女,係妳理段感情未攪清楚之前,勸妳千其咪要小朋友住,唔好諗住用個小朋友縛住佢個心,最後可能傷得妳更深。

唔好怪妳老公,有時緣份嘅事半點不由人,妳要認真去想清楚妳想要一段點樣嘅婚姻先好去行動,但緊記,不要因為佔有而去做一D傷害人又自己唔得益嘅事,有時退後一步,反而可能對自己最有利,青天在後頭,妳嘅真命天子可能還未出場呢!

別墅

你冷靜d諗o下...你愛佢有幾多,多到可o吾可以接受現在發生的事,,,,,如果可以o既就問清楚佢究竟想點,,,,o吾好拖拖拉拉,

男爵府

我都讚成攤牌!如果你唔講出黎,你個心只會續繼鬱結落去,長此下去對你地既關係都係無益處!你不如心平氣和告知佢你所知道既情形,問下佢想點?係一時迷失定會續繼同呢個女人糾纏不清落去?好比你知道你以後既路應該點行...!如果你見情況無改善又或者佢跟本係想一拖二的話,比一個限期自已,離開佢過新生活!

男爵府

BK Milk勳章

首先,你要冷靜地分析一下整件事,會不會只是你老公一廂情願在盼念她,若是這樣你更應與他進一步溝通,籍此機會對他了解多一點,你應以朋友的身份關懷一下他的感受,同時亦跟分析一下整件事情,要知道可能這是他長久以來埋藏在心裡的秘密,他從來不敢說出來,也沒有傾訴的對象,久而久之便越想越深,令自己無法自拔,當然,這件事他確有錯,但是不是全是他的錯呢?人誰無情,其實我們都常常迷失在情感路上(包括愛情、親情及友情),不過,女人就會找朋友傾吐,男人就會埋藏在心裡,要守護一段婚姻,彼此不但是伴侶,同時也要是知己,現在你要問的不應是他愛不愛你,而應是你愛不愛他,我相信互相了解和關愛,一定能夠把問題解決。一段沒有風浪的感情,會使人 刻骨銘心嗎?

首頁

尾頁

跳至