自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

試過有一次去大家樂,前面位斯文哥哥話要加飯,廚房傳碟大飯出嚟之際,即刻俾主管阿姐鬧,意思係話廚房唔應該咁豪氣,重話只可以俾多兩羹咁多嘅份量 ,如果做地盤嘅大佬食完碟飯,睇怕未等到3點3已經餓暈喇

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 kumara 於 08-6-25 16:28 發表
我之前去太興食燒昧飯,老公話乜咁少飯.
個亞姐主動走埋嚟話可以叫多飯,跟住就攞多一碗飯俾我哋.再之前係茶餐廳食晚飯,叫個晚餐要多飯,嚟到碟飯有成2碗咁多.美心都可以.
不嬲都唔like大快活. ...

咁,知唔知椰林閣有冇得加飯,因為佢個餐啲飯真係勁細,我地女人都謙細,我老公食到半天吊,話過以後都唔去:;pppp:

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 CBBCBB 於 08-6-25 18:01 發表
試過有一次去大家樂,前面位斯文哥哥話要加飯,廚房傳碟大飯出嚟之際,即刻俾主管阿姐鬧,意思係話廚房唔應該咁豪氣,重話只可以俾多兩羹咁多嘅份量 ,如果做地盤嘅大佬食完碟飯,睇怕未等到3點3已經餓暈喇 ...

係呀,做體力勞動啲人真係慘,唔通要人買2 個餐咩,其實佢地而家一個餐都唔係平啦

大宅

錢就加

係咪要俾番原有份量先

但而家係份量都少

咁咪即係加 double ...

升久必跌

公爵府

大快活真係唔想做喇, 佢地改左形象之後都幾好, 但而家越做越差. 飯反而我覺得夠食(我淨係食到半碗), 係唔夠餸, 昨天叫無味精的"蝦醬魷魚蒸排骨", 淨係得3粒排骨. 有次冬天食豉汁蒸排骨飯, 又係咁

而且, 佢地無service可言, 水牌都無寫明要等, 有時等超過5分鐘既食物,佢都唔會話你知, 由你企o係度. 有時d食物未煮好(例如菜飯), 但係唔會話你知架.

[ 本文章最後由 alik 於 08-6-25 18:26 編輯 ]

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

d 飯既質素差左好多, 唔加咪罷囉. 都好小去大連所店了, 因為間間 d 飯都很 "鞋"

禁止訪問

畀面勳章

翡翠宮

大快活我通常外賣, 早陣子個外賣飯盒已經是好淺, 所以極之少飯, 美心以前成日比"burnt,"(太舊)的黃芽白, 我complain過幾次..可能我住不近大家樂, 所以比較喜歡..

翡翠宮

畀面勳章

原文章由 <i>alik</i> 於 08-6-25 18:24 發表

大快活真係唔想做喇, 佢地改左形象之後都幾好, 但而家越做越差. 飯反而我覺得夠食(我淨係食到半碗), 係唔夠餸, 昨天叫無味精的"蝦醬魷魚蒸排骨", 淨係得3粒排骨. 有次冬天食豉汁蒸排骨飯, 又係咁

我又試過呀!講起就把鬼火,冬天果陣去食過一碗鼓汁蒸排骨飯,真係得四舊排骨,仲要真係骨連住層肥膏果隻,即係叫我俾30幾蚊食白飯!

之後就一定唔會再去大快活!

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

慘得過我...

收銀話同入邊說

之後攞 (食反)

呃我話加咁(分明係無加)
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

複式洋房

而家無去大快活, 大家樂之類的快餐店, 勁貴, d飯餸又少, 又唔包野飲, 去左茶餐廳好過. 外賣义雞飯$16, 係7仔買罐可樂$6, 都係$22咋.

大宅

好媽媽勳章

大快活的飯很小, 但我不知道可以加飯,
我同個女一個飯不夠吃,早知以前叫佢加飯, 餸就夠, 因我女不吃餸,只吃飯加 鼓油,所以以前叫2個歺

禁止訪問

禁止訪問

大宅

帶食物出街午餐啦!!唔洗錢

帶食物出街午餐啦!!唔洗錢
原文章由 caryfox 於 08-6-25 15:57 發表

大家樂以前可以加飯,
大快活就未試過,如果無得加,
不如下次改去食大家樂,

再唔係不如食住家飯,
洗落米,去買卅元燒味,
回家開餐,一定夠食,
仲慳錢啦
...

水晶宮

好媽媽勳章

我都唔明點解仲會有人去大家樂同大快活呢d快餐店?
佢地d晚餐真係貴到飛起,連食下午茶飲埋野都成$30以上
早幾晚我奶奶話去大家樂食飯,我想唔好都唔得啦(心諗去大排檔咪仲抵),去到見到d飯貴到飛起 飲埋野都$40左右

翡翠宮

小朋友有幾大...會唔會大食左dd?

別墅

原文章由 kitty0502 於 08-6-25 21:38 發表
我都唔明點解仲會有人去大家樂同大快活呢d快餐店?
佢地d晚餐真係貴到飛起,連食下午茶飲埋野都成$30以上
早幾晚我奶奶話去大家樂食飯,我想唔好都唔得啦(心諗去大排檔咪仲抵),去到見到d飯貴到飛起 飲埋 ...

下午茶都要咁貴咩?
我去大家樂食熱9涷檸茶都係18咋播

子爵府

原文章由 櫺囹桼 於 08-6-25 21:40 發表
小朋友有幾大...會唔會大食左dd?

我大仔差唔多16歲,佢發育時期,係屋企都食碗半飯啦,哩3年係大快活,大家樂都要加飯.大快活個經理同我講過,話d飯係少左,由原本(唔記得幾多)減少4安士,佢話係有d人食唔晒喎,所以減左.
我細仔13歲食果個肉醬意粉,都係份量好少食唔飽.我老公話唔夠飽米返屋企整野食.
一家5口比百幾二白蚊食唔飽,真係叫pizza食好過
以後米洗只意我去大快活:;pppp:

男爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

岩岩我去大家樂食飯,楊洲炒飯加個老火湯都要39蚊啦..個湯入面全部都係蓮偶
我去茶餐聽食都30蚊有找仲有例湯...如果下午茶仲平...24蚊加埋凍飲都係25蚊:;pppp:

首頁

尾頁

跳至