少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問你們3歳的小朋友是食什麼奶粉呢?

是否3歳可以轉鮮奶? 還是繼續食奶粉好?

複式洋房

Re: 請問你們3歳的小朋友是食什麼奶粉呢?

我覺得吃奶粉會營養均衡D, 因是針對小朋友而設的!但我個仔上月已滿三歲,但仍是食和光堂大仔奶,我都想緊好冇幫佢轉本地奶粉,但又怕佢吃不好,他不喜歡吃雲呢那味的。

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我女食雀巢佳饍1-10歲。佢肯,奶粉始終係主糧。鮮奶及其他只副食物。冇所謂!下午茶食餅、包俾麥精、鲜奶等都可我會咋!其他媽咪唔知?有冇買學前教育睇?都識多咗架!
最近好似某報告話高糖,如:白米、蛋糕多食仲易令身體弱多啲病!
我女2001年1月8日QE出世  

子爵府

白米都會 ? 咁點算 ??

多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

仍飲惠氏三號奶,一日三餐,每餐五安

子爵府

我囝囝3YRS(4月),轉吃安兒健A+,一天吃3次,每次4-6安士

大宅

nancyyip,

飲食金字塔內有講明最好每日飲一至兩杯奶(大人細路都係),鮮奶的脂肪來致牛奶,即是動物性脂肪,含包和脂肪酸,唔係咁健康,市面上都有好幾隻奶粉,給3-7歲或更大的小朋友選擇,這些奶粉的脂肪一般來致植物,所以含不包和脂肪酸,健康得多,小朋友成長係需要脂肪build up(除過肥的孩子)但是選優質的脂肪囉!

and 我仔4歲幾飲高宜聰

伯爵府

好似....糙米、麥皮、麥包....等好啲!(我費事揾書)
kittybuzz 寫道:
白米都會 ? 咁點算 ??

大宅

我仔仔已經3歲半多,但我都係俾佢食幼兒樂3號,一日二至三餐,每餐7安,因為我個家庭醫生講過,小朋友如果肯食奶就繼續俾佢食,因奶內既營養,其他食物內可能唔夠,用奶既營養保給下,對小朋友身體都好d.

伯爵府

禧禧豬媽 寫道:
,一日二至三餐,小朋友如果肯食奶就繼續俾佢食,因奶內既營養,其他食物內可能唔夠,用奶既營養保給下,對小朋友身體都好d.

同意
我女就快3歲半,由2歲起食雀巢佳膳。同妳仔餐數份量差不多。妳仔做智能測驗未?

男爵府

Instead I give my son cow milk. He eats other dairy products such as cheese and yogurt as well. So, hope these are sufficient for him everyday.

首頁

尾頁

跳至