心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個囡囡有散光,要睇專科,好担心呀!!!

禽日我去開眼鏡舖,咪順便同個女驗下眼,,,
點知佢話,我個女有百幾度散光,,,吓吓!!!?????
嚇死我.....個驗眼師同我講一定要去睇專科,
驚小朋友眼底發育得唔好,, 因為佢咁細有咁高散光唔係咁正
常,,,,我真係好驚,,,會唔會肓or 弱視,,,呢???
有冇bk mammy 有小朋友係咁呢?
我個女得6 yr 咋~~

別墅

Re: 我個囡囡有散光,要睇專科,好担心呀!!!

strawberries

我好明白你的感受,我的case同你差不多,就是當我個大
仔讀高班五歲半

複式洋房

Thanks !!!

不過我真係好担心呀,,,,
因為個驗眼師話散光仲麻煩過近視,,
都唔知點解會咁...? 佢成日(卒)眼,,會唔會有關呢?

子爵府

好媽媽勳章

strawberries
你唔洗咁擔心, 因我家姐個女都係有散光, 重成 170 度呀, 佢個女得 4 歲炸, 咁個醫生都有講話, 如果發現得遲, 真係有可能會變弱視嫁, 而散光多數係天生, 咁我家姐個女現在已配眼鏡帶緊, 但帶眼鏡唔會令到散光冇, 只係唔會令佢加深, 早發現默好彩啦, 如果唔係嘜重麻煩, 唔好咁擔心啦, 快 d 去醫生度睇下啦

公爵府

唔洗咁擔心, 我細細個, 6, 7 歲 散光+近視, 散光成200幾度, 近視又100-200度, 睇醫生配眼鏡帶, 其實同普通近視帶眼鏡一樣, 現在散光仲少咗, 近視深咗啲, 大個又可帶 con, 只要現在check清楚是無問題的。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

Hi, Honey,

我的仔仔今年7歲, 散光50度,近現150度, 視光師說如果那麼小己有這個度數,長大後必會是很深近視的,是嗎? 請間你現在是否很淡深近視呢?
:-) :-) :-)

大宅

我個囡都要帶眼鏡啦, 一隻眼有成200度散光呀, 一隻就遠視加散光, 依家配左淺小小175度等佢适應, 唔使擔心, 總之配個适合的眼鏡, 等佢地雙眼睛可以正常的看到事物, 發育都正常呀嗎!!
________________ KiuKiu媽媽

複式洋房

多謝你地呀,,,
你地講左你們的case 比我知,,我先冇咁驚咋,,,
我自己本身都有近視和少少散光,,,
但想唔到個女咁細個散光仲深過我,,,
攪到我日日攞住本書指住d字問佢睇唔睇到~~~
thanks at all .....

公爵府

homama,

初初6,7歲散光約220度, 近視約180度,
現在散光約175度, 近視約300度, 我覺得可以接受。

如果睇少啲電視可能仲冇咁深 .
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

Hi, Honey,

你真的keep得好好,除了小看d T.V.外,還有什麼方法可keep住近視不太快加深呢?
:-) :-) :-)

大宅

我朋友個仔2歲驗倒有700度遠視, 唔知係咪算嚴重呢?

大宅

我個囡左眼都有375度散光,依家每三個月覆診一次,日日keep住遮眼,你最好D帶您個仔去睇醫生,因為眼鏡舖要有醫生紙先會配眼鏡比小朋友o架!
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪警惡懲奸~伸張正義~維護法紀一齊對付馬騮呀袓

別墅

我個女都有幾十度近視, 平日佢睇嘢都好好, 天空有架好細飛機都睇到。 因為係有位家長睇到电視節目話依家好多細佬好細就有近視, 就帶佢個女去驗眼, 跟住又叫我去, 我先知個女有近視咋! 各位家長真係要留意, 唔好比佢吔睇咁多電視。
香港盲人輔導會有驗眼服務, 仲包埋用電腦影視網膜, 所以睇得好清楚, 每次收費200左右(唔多記得), 可以打去問吓詳情, tel: 27781772 (深水埗)

大宅

多謝bk媽咪,我先知有香港盲人輔導會有驗眼服務,收費係$110,兩星期前同仔仔驗啦,結果正常,我會依佢地指示,半年驗一次。

大宅

strawberries,

你女女睇左醫生配左眼鏡未呀?我個仔4歲右眼散光150度, 呢個係我之前post o既:
click

首頁

尾頁

跳至