少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

阿仔十歲,常欠功課,好頭痛。
次次要我發晒惡先識自律,三日一小骂,十日一大炒。
獎勵計劃行不通,激到就黎爆血管!

水晶宮

引用:阿仔十歲,常欠功課,好頭痛。次次要我發晒

原帖由 shadowrainbow 於 15-06-02 發表
獎勵計劃行不通,激到就 ...
你有冇考究小朋友何解欠功課?
冇寫好家課册?
有寫家课册但特登唔做?
唔識做?
唔記得做?
做咗但冇帶返學?

男爵府

shadowrainbow 發表於 15-6-2 08:17
明白發惡可以令佢因為怕咗你而去做, 但係其實你都知道咁樣唔係長遠之計......
首先, 你發惡即係代表呢件係你的事, 對你重要, 至於對於佢自己有幾重要, 佢都唔理咯, 因為已經變為阿媽的事咯。
其次, 將學習同負面情緒拉上關係, 自然就唔會鍾意學習, 人總係會逃避令自己唔開心的事, 你愈鬧, 佢只會愈唔讀書......
獎勵係一定比罰收效慢, 因為人係會先避開令自己唔開心的事, 先會做D令自己開心的事, 只要你keep住係仲有鬧的話, 要佢自律咁處理學習的事真係好難。
仲有獎勵咩原因行不通呢? 係因為獎的嘢唔吸引, 引唔起動力丫? 定係要得到獎勵的要求太高, 佢覺得難就索性唔做, 又或者試咗都唔做到底?
仲有, 就算讚/獎, 又有冇合適咁讚呢? 前排睇咗一段缺片, 同你分享一下:
https://www.youtube.com/watch?v=F5uQT8j-0xo

男爵府

birdbird 發表於 15-6-2 11:15
你有冇考究小朋友何解欠功課?
冇寫好家課册?
有寫家课册但特登唔做?
有時做左都忘記帶試過,帶左以為自己無帶,又無交!

家課册上面的字,外星字咁睇死人。

有次仲好笑,個 0 字,寫到 6 字咁,他本人也搞錯...
總之,就係 hea 做人。

每次取成績表,個老師就 係咁 話佢。 唉! 當我睇到自己個仔比人話,其實好心 灰。
我已經有幫手溫書睇功課。

我試過有一排唔理佢,佢仲差的,可以一星期欠五次

男爵府

AJIM 發表於 15-6-3 12:22
明白發惡可以令佢因為怕咗你而去做, 但係其實你都知道咁樣唔係長遠之計......
首先, 你發惡即係代表呢件係 ...
哄點算好呢?真係好辛苦。
佢又唔肯發掘問題,總之就答唔識,我頭都大埋!

別墅

回覆:shadowrainbow 的帖子

你有沒有懷疑過他有專注力問題?

Mami and me love swim very much!!

男爵府

引用:阿仔十歲,常欠功課,好頭痛。次次要我發晒

原帖由 shadowrainbow 於 15-06-02 發表
我仔就係咁,三年级、手册一星期起碼有兩日紅筆、勞氣死
早兩日同佢做左評估、確定係專注力不足、要睇醫生食藥、醫生話唔好拖、拿拿對症下藥、佢自己都唔想咁心散、但控制唔到
你快D帶你仔去評估試下啦

大宅

Not every child is the same.

IMHO, do not try to control or push him, this will have adverse result. Calmly explain to him about his responsibility. This will not work once. When there is chance, ask his father to explain to him. Sons listens to fathers more.

What he needs to know is his responsibilities. He may not be clear what he needs to do right now. And as long as he has tried his best, the result can be different to different kids.

pppw    發表於 16-1-29 23:48

男爵府

PINKI1025 發表於 15-6-5 09:18
我仔就係咁,三年级、手册一星期起碼有兩日紅筆、勞氣死
早兩日同佢做左評估、確定係專注力不足、要睇醫生 ...
專注力不足?但打機好專注架。

別墅

回覆:shadowrainbow 的帖子

專注力不足的小朋友打機、看電視專注係無問題的,因為不需要專注力。
你上網check 下 or you tube 打「專注力不足」,看看醫生怎樣說便可了解多啲。

Mami and me love swim very much!!

子爵府

Adha 小朋友打機和睇電視反而好沉迷!多加留意下!
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

水晶宮

shadowrainbow 發表於 15-6-5 18:54
專注力不足?但打機好專注架。

你比佢打少d機啦.
打得機多, 其他野如書本, 佢咪覺得唔郁, 冇刺激, 咪冇心機,
變得唔專注囉.

男爵府

birdbird 發表於 15-6-5 20:12
你比佢打少d機啦.
打得機多, 其他野如書本, 佢咪覺得唔郁, 冇刺激, 咪冇心機,
變得唔專注囉.
除非好有空閑時間,否則,一星期祇會打一次機,約30分鐘但就好喜歡看電視

男爵府

Neromagic 發表於 15-6-5 16:25
Not every child is the same.

IMHO, do not try to control or push him, this will have adverse resul ...Yes, not all kids the same.

大宅

我個仔基本上同你個仔係一模一樣, 好似同一個人咁, 我仔都係10歲

大宅

睇到你講既仲以為講緊我仔啊!全中曬,痛苦中!

子爵府

我仔都係咁, 食左藥都會. 佢根本唔想做, 食左藥係習中, 但唔會令佢想去行動...慘...明年升中, 都唔知同佢找咩中學好.....

有問佢, 佢話叫我幫佢找間焦功課既band 1......... 我只回應......無可能...你都係自己找吧!!!!!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:十歲仍日日欠功課,點算

我仔有adhd,就有呢個問題,唔記得帶,帶左以為無帶,責o係底話搵唔到,做左擺檯面,帶左以為無,人交自己唔交,總之九千幾個地方可出錯

男爵府

願望流星 發表於 15-6-29 02:56
睇到你講既仲以為講緊我仔啊!全中曬,痛苦中!
無法子,自己兒子,唯有想法子。朋友教,話要讚多的。

現在開本薄仔,記低好與壞,然後每三天结數一次。

公爵府

回覆:十歲仍日日欠功課,點算

無法子,唯有自己跟緊啲。我個仔有ADHD,未食藥之前一個星期一定有三次比老師寫手冊,我點跟都會跟漏,搞到我都懷疑自己有ADHD....食左藥之後,好左好多。最起碼見到佢原來都緊張自己功課,原來佢自己都想做得好啲。

首頁

尾頁

跳至