自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

事縁:
尋日睇到個POST, 有個𡃁妹喺笠到俾人夾硬拖走, 無人幫手; 幾個月前印度(強姦國)有個女仔等巴士, 俾個行過嘅醉酒佬霸王硬上, 但個站有50個人排緊隊得個睇字; 令我諗起一件往事

利申:
男士, 繼續騎劫老婆ACCT 出POST, 非高登仔, 非幻想文, 真事

大約三年前, 我公司個OFFICE 位處荔枝角一橦比較舊式嘅商業大廈, 除左樓低矮啲, 比較多蟑螂同埋廁所一地都係水 (尿?) 之外, 其實個環境都無乜野嘅, 仍然適合人類生存 喺果陣子, 我公司對面啱啱易左手, 所以引來一大班裝修佬, 佢地為左方便自己, 不單止攪爆左廁所果把鎖, 成為無掩雞籠, 仲會喺廁所傷殘果格度食煙賭錢, 將男廁成為一個小型大檔, 我地去廁所都會行上或走落一層, 避之則吉

有一晚大約六點幾, 公司啲人都走得七七八八, 我都準備放工撇嫁喇, 突然間好想大便, 由於我住得近, 所以爭扎左一陣好唔好番去先解決, 然而果晚嘅急係輕瀉級, 駁唔過十分鐘步程, 再者裝修佬都收哂工, 所以我決定闖一闖同層廁所

一打開度門, 如臨仙鏡般煙霧彌漫, 足踏天池, 但生理戰勝道德, 我頭也不回就入左其中一格, 消毒廁板後就立馬坐低, 傾盤而注

除左交響樂嘅聲音外, 我隱約聽到一把聲音喺殘廁果格傳來, 聽下聽下, 係一把女聲, 一把飲泣嘅年輕女聲... 雖則果陣印度仲未大國掘起, 但都經常聽到啲舊式商廈有風化案, 我心諗, 唔係咁倡狂下嘛? 但作為一個男人, 唔幫手好賤喎; 不過, 記憶中啲裝修佬平均高我1.5個頭, 有啲仲有腹肌, 成隻半獸人咁, 會唔會夾生打死我呢, 喺人生交叉點左三分鐘後, 我決定做個好人, 柯完後就去睇下發生咩事

如是者 我清理好自己後, 就一步一步走去哭聲沿頭, 廁門半掩嘅殘廁

講真, 果個MOMENT 真心驚 (1) 俾兇手打死; (2)一個騙局老屈我惹上官飛, 但更怕日後良心責備, 我都係硬住頭皮走過去. 聽住個女仔喊聲, 自己嘅澗水聲, 終於走到門口, 我吞一吞口水, 推開度門, 同時講左句, "無野丫嘛?"

誰不知, 門一打開, 無哂喊聲, 無人, 仲加多一把汪明荃唱歌咁嘅笑聲, 愈笑愈大... 意即, 我撞鬼了,"佢"仲要笑我低能 呆左0.5秒後, 我手都未洗就沖出廁所走番入OFFICE, 同淨低嘅所有人甩甩咳咳咁陳述一次成件事, 幾分鐘後, 全民收工 自此, 我無再單拖入個呢個廁所

做左一次好人... 但遇唔到要幫嘅"人"

好彩的事: 我很快便不在這個OFFICE 辦工了
不幸的事: 我又被調回來了

子爵府

回覆:[無奈] 有啲時候, 好"人"難做 (慎入)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

睇到心寒!咁猛

wcpcelia    發表於 15-6-11 15:02

男爵府

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

點解最後變左鬼故架.....
我係你我鬧返佢: 仲笑? 好好玩咩!?

KIMBERLEY0902    發表於 15-6-12 06:56
scheong    發表於 15-6-11 21:15
kitkit0122    發表於 15-6-11 16:12
yunyan    發表於 15-6-11 15:37

子爵府

樓主加返「慎入」好喎

公爵府

子爵府

回覆:[無奈] 有啲時候, 好\"人\"難做 (慎入)

祝你好運啦咁

大宅

引用:樓主加返「慎入」好喎

原帖由 一朵雲 於 15-06-11 發表
樓主加返「慎入」好喎
有慎入的

大宅

認識瑞士牛牛第三回 育兒性格勳章

竟然係

囉~囉~囉嘻who也~囉嘻who也~囉嘻who!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

點解講講下變鬼故架

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:事縁:尋日睇到個POST, 有個&

原帖由 rikuman 於 15-06-11 發表
事縁:
尋日睇到個POST, 有個𡃁妹喺笠到俾人夾硬拖走, 無人幫手; 幾個月前印度(強姦國)有個女仔等巴 ...
睇完心有小小寒…………

唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

禁止訪問

珍珠宮

我都想問典解??

珍珠宮

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

伯爵府

估唔到變故!!
返返去咁慘,唔好再去果個廁所唯有

公爵府

去屎han撞鬼

大宅

原來樓主講鬼故

珍珠宮

請在題目加返「02」!!!
無端端睇咗個鬼故,好驚呀!!
節錄自: 戲班小子歌詞
禍福得失睇開啲 人生好比一齣戲
幸福不一定由天賜 成功半人事
儘管今天不開心 誰保他朝不得意
暫短的好運誰可恃 贏得幾多次
滄桑多變 世事傳奇 只要努力肯衝刺
一翻跟斗幾個際遇 時來運到即沖天飛

首頁