婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

已睇過幾個中醫,調極D經期都唔掂, 上星期抽埋子宮內膜化驗都正常, 但係17-18日嚟一次M, 雖然4-5日清晒但真係好煩。中、西醫都唔贊成做全宮切除因為都46歲可能好快都會收經有冇媽咪有好方法提供

男爵府

引用:已睇過幾個中醫,調極D經期都唔掂, 上星期

原帖由 honeysara 於 15-06-19 發表
已睇過幾個中醫,調極D經期都唔掂, 上星期抽埋子宮內膜化驗都正常, 但係17-18日嚟一次M, 雖然4-5 ...
其實會唔會更年期,經期亂咋

子爵府

轉睇另一個中醫師。

大宅

回覆 honeysara 的帖子

幾時開始係咁架?

大宅

回覆 老婦仁 的帖子

但婦科醫生話更年期只會愈嚟愈梳,唔會愈嚟愈密。其實上年我又試過有3個月無M,我都以為自己開始收經。點知嚟返M之後又不一個月嚟2次

大宅

回覆 library 的帖子

做完結紥平術已經開始亂,最初係嚟得日數長。醫生話因肌瘤影響,食過藥調經……後來轉睇中醫。已經炭年睇過3個中醫都冇用

大宅

honeysara 發表於 15-6-20 07:42

做完結紥平術已經開始亂,最初係嚟得日數長。醫生話因肌瘤影響,食過藥調經……後來 ...

我仲有半年就50歲,上兩個月都冇泥M,今個月泥返但今日已經第八日,仍然未乾淨,我都好苦惱

別墅

honeysara 發表於 15-6-20 07:42

做完結紥平術已經開始亂,最初係嚟得日數長。醫生話因肌瘤影響,食過藥調經……後來 ...

咁你有冇睇過順勢療法(homeopathy)?
因為我都有朋友睇開呢方面,佢話幾好(包括我自己)
好多謝大家對健康知識求真態度,大家可告知小妹有興趣的健康資訊主題,或者不要吝惜到所到之日誌留下評論,好讓小妹更能為大家帶來真知識![em:2

大宅

引用:Quote:honeysara 發表於 15-6-20 07:42 回

原帖由 crazy_ice 於 15-06-22 發表
咁你有冇睇過順勢療法(homeopathy)?
因為我都有朋友睇開呢方面,佢話幾好(包括我自己)
...
可唔可以講多d資料

別墅

Yyy2313 發表於 15-6-22 21:24
可唔可以講多d資料

如果對 順勢療法(homeopathy) 增加多D認識, 可以到以下網址
http://www.homeopathyhongkong.org/

如果對病情問題(你可以直接PM我,因為都涉及病人私隱)
好多謝大家對健康知識求真態度,大家可告知小妹有興趣的健康資訊主題,或者不要吝惜到所到之日誌留下評論,好讓小妹更能為大家帶來真知識![em:2

複式洋房

一個正常既月經周期為28-30日, 每次來經經5-7日, 血色紅而無血塊, 原因是因為身體條件好, 有排卵, 而又未受孕所以有月經, 但當身體的內裡出現問題, 成因有很多, 可以是肝腎不足, 可以是陰虛火旺, 可以瘀血阻寒, 可以情緒影響, 因而月經周期唔正常, 所以要治療這類問題, 一定要找出主因, 西醫大多只會用"害爾蒙"來控制月經, 但經驗話比我知, 通常停左藥後問題又再重新出現, 至於手術切除就後遺症多多, 唔好以為子宮只為了生子用, 其實在中醫角度, 子宮的功能相當於半邊腎的功能(腎有腎陰腎陽之分), 很多切了子宮的女性, 在手術以後會出現體質下降, 容易感冒, 甚至有些長期受潮熱影響, 如果子宮切除手術是因為患癌的情況下切除尚算無可口非, 但只為調經而切就得不償失了....其實你大可多找幾個中醫看看, 而且最好看一段時間, 如果只是看幾次, 看見沒效又轉西醫, 相信沒有一個醫師能治好你的病...

大宅

其實我睇每個中醫最少都有半年,開始時好似有D起色但係好1個月又壞2個月。好心煩。

複式洋房

honeysara 發表於 15-6-23 21:48
其實我睇每個中醫最少都有半年,開始時好似有D起色但係好1個月又壞2個月。好心煩。 ...
那可能是你的中醫師都沒有把問題的核心治好~~~

大宅

回覆:puikuan 的帖子

你有冇中醫介紹?

首頁

尾頁

跳至