興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請教, 我仔仔2歲開始有鼻敏感, 流鼻水鼻塞好嚴重.5歲開始好番好多, 平常無乜事, 係間中瞓覺會鼻塞.
轉天氣或傷風感冒就會引發鼻敏感症狀, 瞓覺鼻塞會比較嚴重.

阿仔好想養寵物, 兔仔, 貓, 狗都可以.
但我地怕唔知對佢鼻敏感有幾大影響, 有冇鼻敏感人士可以分享?

子爵府

好媽媽勳章

回覆:鼻敏感養寵物

唔好意思,我係極輕微鼻敏感人士,所以問題不大,而我女都已成人係開冷氣時會有鼻水,細時有氣管敏感但已康復 ,係共同生活上無問題。我宜家係2隻貓咪嘅。

你仔仔咁細,萬一養後又番發,(touch wood)甚致多左病,你會點諗?!你仲會唔會比佢同仔仔玩呢?!而小動物都有情緒問題,例如妒忌心 ,發脾氣亂便便等等。
3種動物免毛係最幼,所以要諗清楚,
同埋請支持領養

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

養魚,龜

男爵府

pinkiesalbe 發表於 15-6-23 18:16
唔好意思,我係極輕微鼻敏感人士,所以問題不大,而我女都已成人係開冷氣時會有鼻水,細時有氣管敏感但已康 ...
兔毛最幼, 即是最難清理好及最易吸入?我們不會隨意去養的, 也不急於一時, 就算決定養, 等合眼緣的才領養.
我仔是獨子, 如果養寵物, 希望是比較多交流的, 所以考慮兔, 貓和狗.
我同老公一直都想養貓, 只是等阿仔大個再決定, 而近2年阿仔不停提出養寵物的事.

我們習慣每天清潔地板的, 如果發生妳說的問題, .
可以每天清楚多一次, 空氣清新機, 寵物完全不進入阿仔房間.

就是怕這樣也改善不了.......

男爵府

SofiaMami 發表於 15-6-23 18:30
我同兩個小朋友都有鼻敏感,
所以決定養寵物果時就跟手買左部空氣清新機過濾下D空氣,
我覺得都OK
有沒有好的空氣清新機介紹?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:07mama 的帖子

我有嚴重鼻敏感係對污濁空氣敏感,由20年前就養狗重要係長毛狗,最多時5隻狗4隻 鸚鵡,都冇事,轉左住丁屋空氣好少發作,兩女同我一樣有鼻敏感唔嚴重, 勤梳毛減少留在狗毛中的 塵粒就得, 現在我都有3狗2刺蝟,冇咩發病,也冇用空氣清新機, 有時覺得屋企用左出街比較汚濁空氣咪仲易病發(個人意見)

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

係呀,免毛幼易誘發敏感,
我都係養左2年幾炸,都係等女長大,
year1先開始養,大家都開心(佢肯左好耐)
又會幫到手

首頁

尾頁

跳至