懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下如果同公司講左懷孕……咁期間如果請假產檢係咪都有番4/5人工架? 因我睇勞工法例係就咁講……但唔知有無get錯……如果係…即係佢一定要出番俾我?

大宅

回覆:勞工法例產檢……

岩,但大前提是你已有accumulated sick leave 先得。勞工法例寫。

大宅

引用:想問下如果同公司講左懷孕……咁期間如果請

原帖由 karlovesmo 於 15-06-28 發表
想問下如果同公司講左懷孕……咁期間如果請假產檢係咪都有番4/5人工架? 因我睇勞工法例係就咁講……但唔知 ...
有d公司會出足,吾扣1/5,我公司就出足俾我,但產假跟勞例4/5

別墅

我公司當sl, full pay

大宅

4/5唔係要連放4日先有咩?

別墅

引用:岩,但大前提是你已有accumulated sick lea

原帖由 xxxyyyzzz 於 15-06-28 發表
岩,但大前提是你已有accumulated sick leave 先得。勞工法例寫。
咁應該有呀…雖然只係返左4個月……咁一個月有2日病假……我都無用過……咁即係有8日係咪呢?

複式洋房

引用:Quote:原帖由 xxxyyyzzz 於 15-06-28 發表

原帖由 karlovesmo 於 15-06-28 發表
咁應該有呀…雖然只係返左4個月……咁一個月有2日病假……我都無用過……咁即係有8日係咪呢?

...
係呀

複式洋房

引用:4/5唔係要連放4日先有咩?

原帖由 一個菠蘿油 於 15-06-28 發表
4/5唔係要連放4日先有咩?
產檢另計

大宅

點計架?

男爵府

引用:Quote:原帖由 karlovesmo 於 15-06-28 發表

原帖由 maggie017f 於 15-06-28 發表
有d公司會出足,吾扣1/5,我公司就出足俾我,但產假跟勞例4/5

別墅

引用:Quote:原帖由 karlovesmo 於 15-06-28 發表

原帖由 milkyanhk 於 15-06-28 發表
係呀
thz thz....我公司咩都計住計住...我驚佢成機唔出俾我……所以問清楚先……

大宅

回覆:karlovesmo 的帖子

我公司要病假紙, 到診紙唔得

男爵府

karlovesmo 發表於 15-6-28 21:08
想問下如果同公司講左懷孕……咁期間如果請假產檢係咪都有番4/5人工架? 因我睇勞工法例係就咁講……但唔知 ...
應該係當平時病假咁計架喎即係平時你拎病假, 公司俾番幾多糧你, 你請產檢當病假都係俾番幾多糧你

當然不排除你公司係跟勞工法例限制一個月最多2日病假
咁如果你請多過2日就睇下公司點安排喇 (有d係叫你請AL, 有d當no pay)

4/5人工那個應該係產假先o岩吧 (有錯請糾正)
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

複式洋房

我都想知產檢係咪無得pay, 因政府檢查個到得到診紙, 不出假紙, 而公司要求要有假紙先可當病假。自已又打過一次去勞工處問, 個職都話產檢如果公司唔承認到診紙, 公司係有權唔pay個日糧, 一係就同公司相討當大假扣。

別墅

產檢同病假係分開計, 產檢係唔限日數,
跟勞工法例 就要俾返 4/5,
有啲公司會俾足,
記得攞病假紙/到診紙,
當然有啲公司會衰到你一請假產檢就黑面/俾說話你聽,希望你公司唔係啦,
保障啲 最好打電話問勞工署, 同埋你公司hr

大宅

我公司產檢當請事假,扣一日糧加一半津貼!每個月只有一日病假可以唔扣糧,只扣一半津貼。 但產檢唔係出醫生病假紙,即係冇啦!產假就計4/5咯!

我個個月都請多兩日假,俾自己休息多啲。(一個月4日例假

大宅

講起產檢,我老細仲pk..成日話產檢要當年假扣,話佢老婆間公司系咁扣佢的喎...
講真,法例註明,產檢系當病假 ,我有俾醫生假紙...但有d人老婆無知,俾人呃之後仲想呃埋人受害,無知真系累人...
勞工法_生育保障 該章寫到明 產前檢查 缺席每天,只要有注冊醫生假紙就當病假計...系有薪假黎...
D人唔識字都應可識打電話以打上勞工處問啦...榘公司呃佢,仲要死堅持自己啱..
好蝦大肚婆。。

別墅

引用:講起產檢,我老細仲pk..成日話產檢要當年假

原帖由 菩提子 於 15-06-30 發表
講起產檢,我老細仲pk..成日話產檢要當年假扣,話佢老婆間公司系咁扣佢的喎...
講真,法例註明,產檢系當病 ...
但係可以唔跟勞工法例架咩?你唔可以搵番d資料俾佢?話勞工法例係咁?

大宅

回覆:xxxyyyzzz 的帖子

No 產檢病假唔使計accumulative sick leave,有醫生出嘅產檢病假紙就可以claim當日4/5人工。

大宅

引用:Quote:原帖由 菩提子 於 15-06-30 發表講起

原帖由 karlovesmo 於 15-06-30 發表
但係可以唔跟勞工法例架咩?你唔可以搵番d資料俾佢?話勞工法例係咁?

...
切佢同我講左幾次,我答左佢幾次話系勞工法保障規定,但佢口口聲聲拿佢老婆公司咁扣佢老婆年假黎壓我,佢自己系handle 人事的...呢d都唔識,無知不要緊仲要認定自己老婆俾人呃系啱的,黎呃返你先至百痴...
最後咪要我呢個唔系做HR黎找勞工法黎print埋俾佢睇囉…
所以,有d無知婦人猪得黎介要害人先慘...

首頁

尾頁

跳至