論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

candy糖糖 發表於 15-6-29 17:07
睇完我好驚呀我個賓姐姐後日黎,又係係中東做左10年,我b又係得3個半月,我驚有工人仲煩過無工人: ...
個個人case都唔一樣,可能你果個好好呢,唔洗擔心,又可能係我要求太高,好多野未睇化

子爵府

畀面勳章

DoReMi媽媽 發表於 15-6-29 17:09
你係咪喺中環揾密林達?如果係 ~ agent應該冇問題的,係工人質素問題,本地完約都有各種唔同問題,agent只 ...
係呀,我見過佢兩三次咋,打電話好多時搵佢唔到,入境處果度搞到好le hea,最後要我自己踩上去搞。個工人開頭係幾OK架,再睇下之後點啦,換過第個又未必好,可能更差唔定。

大宅

甄太太 發表於 15-6-29 17:09
佢攞咗你d乜野,我好多野都無check,隨時唔見咗都唔知
環保袋....遮(其實我有借比佢....但總係拎我用緊/靚D....自動遮)....為一家三口訂既新八逹通套....為去honeymoon買既長袖衫...褲頭elastic(幫仔換褲頭elastic...就發現無左...)...除左個八逹通套拎唔番...其他野己經全部收番.....逐次好嚴咁話佢....
佢1/5先黎....到今日都未夠兩個月....
其實佢係我第三個姐姐....之前O個兩個無呢D野....我本身都係D無為意又無記性既媽媽....E家仲調節緊自己...

大宅

甄太太 發表於 15-6-29 16:42
多謝賜教,我條佬一直嫌我煩,話湊得掂阿B就得,但最近佢都開始爆發了。請過第個又唔知好唔好,呢個Agent係 ...
same same////我個C6都係咁....E家仲覺得我好煩....其實我都好煩......
但炒左....下個又係咁....咁點呢......

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

甄太太 發表於 15-6-29 17:16
係呀,我見過佢兩三次咋,打電話好多時搵佢唔到,入境處果度搞到好le hea,最後要我自己踩上去搞。個工人開 ...
佢可能較忙,電話較難揾佢,我多數再e mail佢,同埋我請本地完約,佢角色只係中間人,所以搞掂後我冇揾佢跟進,有咩自己同工人傾,因為本地完約工人同海外工人唔同,未必聽agent講。都係嗰句,有啲嘢唔搞到囡囡就睇開啲,否則真係會好唔開心,我換過咁多個工人,我明,而家有啲位話完就算,我而家哩個,成日講完下次又再犯,吹脹!

男爵府

引用:Quote:原帖由+甄太太+於+15-06-29+發表第一

原帖由 Gmama 於 15-06-29 發表
一定要鎖房門啦,無謂自己間房被大搜查
大獲!我工人就到!我間主人房係出面無得鎖,房內只有一個柜可以鎖

男爵府

引用:Quote:原帖由 Gmama 於 15-06-29 發表一定

原帖由 chuchuman 於 15-06-29 發表
大獲!我工人就到!我間主人房係出面無得鎖,房內只有一個柜可以鎖

...
快d 裝把鎖,工人黎之前要裝好,一個鐘唔洗,幾舊水咋哇。我兩間房都有裝,因為太耐鎖匙唔見咗,工人黎之前換咗新鎖膽,所有鎖匙自己keep 。自己房防唔見嘢,工人房因為本身有鎖,我怕佢有日玩嘢反鎖自己係房,以防萬一!

男爵府

回覆:抹枱阿姐 的帖子

我主人房係暗門,出面裝唔到鎖,工人間房一樣都係暗門,不過我已經拆左佢間房個鎖,我以家最驚佢抱我個仔入我間房反鎖,出面又開唔到,到時可能真係要報警call消防先開到

公爵府

引用:Quote:原帖由+Gmama+於+15-06-29+發表一定

原帖由 chuchuman 於 15-06-29 發表

...
換鎖,只幾百蚊,被大搜查的感覺非常差!

伯爵府

引用:Quote:甄太太+發表於+15-6-29+15:26+即係如

原帖由 DoReMi媽媽 於 15-06-29 發表
哩個就係point了, 做得唔好, 仲要揾我着數, 條氣就唔順, 我換咗咁多個工人, 而家唔問佢哋食咩早餐, ...
你同我做法一樣
我工人agent 都話我係一個識得小心嘅僱主,仲問我係唔係返律師樓工?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Gmama 發表於 15-6-29 18:14
換鎖,只幾百蚊,被大搜查的感覺非常差!
所以我而家啲衣櫃, 鞋櫃都加咗鎖, 裝修個設計師諗到頭都大, 點樣收埋啲鎖頭冇咁肉酸我唔想有日見到佢着住我啲衫褲鞋影相, 又或者唔見咗手袋, 佢一句話唔知, 僱主都冇辦法, 大佬, 有啲袋佢可以攞去米記放。 前兩日先見有會員話一而再唔見衫。

同埋我唔鈡意佢哋瞓我張床, 不過我聽聞有啲工人識得開鎖, 識得朋友工人無端端喺屋內搞佢把鎖結果反鎖咗工人自己, 要叫開鎖c fu嚟搞, c fu都覺得好奇怪, 佢話有人蓄意搞把鎖先會爛, 後尾工人被炒了, 當然除咗哩件事, 佢仲有做其他唔好嘅嘢

象牙宮

forgive?forget? 發表於 15-6-29 18:38
你同我做法一樣
我工人agent 都話我係一個識得小心嘅僱主,仲問我係唔係返律師樓工?

佢哋只係過客嚟, 做到一般(都唔敢要佢哋做得好了)先有機會完到2年約, 分分鈡隨時博炒, 佢哋唔駛喺我生活/生命中留痕, 更加唔好用我地址搞咁多嘢, 唔想跟佢哋手尾。

男爵府

引用:第一次請工人,黎咗個半月,開頭見佢樣子老

原帖由 甄太太 於 15-06-29 發表
第一次請工人,黎咗個半月,開頭見佢樣子老實,而且做野都算乾淨整齊。我一早寫咗六頁工作守則,列明每日工 ...
好可能偷野啦,佢地偷完會同其他妹互相交換物品收蔵,之後就會寄反去, 要小心小心

男爵府

MommyPanel勳章

甄太太 發表於 15-6-29 13:56
39嵗,我老公開頭都覺得佢湊得掂阿B就算,但現在佢開始當我地係白痴,新開既野,過兩日就無甘一半,一定唔 ...

我大大支洗潔精10日用哂~
Black List below seller:魔怪媽媽
waieva13 ,adj4102, tiffytiffy2002
melody00,BAIDEN,heib0910,miffychsno8(Lai mei la)
hi952,waiyi1011,MC82"9277*334"
(BOC =012 608 1009846 9 chan wai yi)

子爵府

回覆 甄太太 的帖子

你唔好為呢啲廢人唔開心!呢個工人跟本冇心做,炒得!
只可以話唔好彩,再請過。
勞氣還勞氣,唔好唔開心!
好明顯你唔夠惡,下次要悪啲,straight forward啲!
有句說話好岩 - 先小人,後君子
有咩難聽野,難做野一早要講!

大宅

本來我覺得我個工人好差, 不過睇過你既分享後, 覺得原來我個工人都唔算好差. 如果我係你, 會立即搵過第二個工人啦, 新工人到就即炒而家 li 個

我同你一樣, 日間只有工人姐姐湊bb, 冇人睇住佢, 所以無論佢對我態度唔好, 我都唔敢點鬧佢, 話晒有人質喺佢手, 一陣虐待我個 b 就真係大件事. 雖然屋企有 cam, 但有 d 野好難睇倒, 好似每日畀 bb 食既野, 落 d 漂白水落去喺 cam 都唔會睇倒. 所以我只會暗中搵過第二個工人, 唔會當面勁鬧而家果個

子爵府

畀面勳章

唉,呢幾日佢又有新鮮野:

第一個禮拜來已經將我個洗衣機電子版整壞咗,好彩未過保養期。之後洗衫叫咗佢將唔同顔色分開洗,佢都可以將我新買的under,白色洗到灰色。吸塵將對襪吸咗入去,攞唔到出來,就拆咗個衫架來"撩“,撩完個衫架爛咗,就掉鬼咗落垃圾桶。

前日我發覺佢將個好實淨既洗衣袋,條拉鏈夾硬扯爛咗,唔出聲,就甘掉咗落垃圾桶。問佢,佢話係呀,爛咗,唔知點解。尋日佢放假我執屋浪衫,發現個浪衫位,已經俾佢拆到爛曬,本來有四條吊繩,一條唔見咗,應該係斷咗跌咗落街,另外兩條鬆到爛曬,得返一條用得,但果條好遠,根本係好難用,即係,我要搵人來裝過個新的浪衫架,起碼一千銀。

唉,好鬼激氣,成日整爛野,又唔出聲,問佢,佢又則則搏,火都黎

禮拜六,我地同阿B訓宴覺,佢見我地訓曬,就走咗入房,我太累,訓到七點三先醒,我老公同阿B已經出咗廳。我以爲佢係廚房,點知原來佢四點入咗房之後無再出來。我問我老公點解唔叫佢煮飯,我老公話未肚餓....

敲門見到佢,原來已經醒咗係度聼歌,我老公問佢,佢話以爲我地自己煮飯。頂,點呀??餐餐煮埋叫你食好無??又唔係休息,但可以哩埋係房幾個鐘,連屋都唔執,好多家務,都係我自己禮拜日做返咋......好嘔血

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:唉,呢幾日佢又有新鮮野:第一個禮拜來已經

原帖由 甄太太 於 15-07-06 發表
唉,呢幾日佢又有新鮮野:

第一個禮拜來已經將我個洗衣機電子版整壞咗,好彩未過保養期。之後洗衫叫咗佢將 ...
唉,你真係好忍得,
愈睇愈似來渡假多過做嘢。
整爛嘢,每月扣佢300都要呀,比佢地知,整爛嘢唔係一句唔知就無事,

首頁

尾頁

跳至