論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

睛靈勳章

上星期六我們下午回到家,發覺工人姐姐自己一個開冷氣熨衫,問佢點解開冷氣,佢就話個插頭插左熨斗,插唔到風扇,但係佢平時又識自己拿我房個拖板叉佢自己手機電,激死我大家有咩辦法呢?

大宅

引用:上星期六我們下午回到家,發覺工人姐姐自己

原帖由 winlau 於 15-06-29 發表
上星期六我們下午回到家,發覺工人姐姐自己一個開冷氣熨衫,問佢點解開冷氣,佢就話個插頭插左熨斗,插唔到 ...
佢都好識嘆渦!無插頭咪叫佢入房燙咯

子爵府

畀面勳章

你咪同佢講以後要有你同意先可以開冷氣囉。

民房

睛靈勳章

佢成日仲扮熨衫,知道我逢星期六下午要帶仔仔補習,仲唔自己話事咩

民房

睛靈勳章

真係好嬲

民房

睛靈勳章

回覆 甄太太 的帖子

已經叫左,平時叫佢做野就咩都話唔識聽,但係話佢又識駁嘴的

子爵府

畀面勳章

winlau 發表於 15-6-29 16:52
回覆 甄太太 的帖子

已經叫左,平時叫佢做野就咩都話唔識聽,但係話佢又識駁嘴的 ...
我自己唔會直接話我個工主,我老公做醜人,佢唔多怕我,怕我老公多d.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

姐姐唔會自己開冷氣...

男爵府

我出街會收起D遙控,事先亦有講明不准用

複式洋房

上星期六我們下午回到家,發覺工人姐姐自己一個開冷氣熨衫,問佢點解開冷氣,佢就話個插頭插左熨斗,插唔到 ...
只要她能把衣物燙好,我會由她,自己做都熱咯

水晶宮

引用:Quote:原帖由 winlau 於 15-06-29 發表上星

原帖由 chennangang 於 15-06-29 發表
只要她能把衣物燙好,我會由她,自己做都熱咯
agree

燙衫好熱,我自己燙都覺得好辛苦。
我仲突橙開比姐姐。

大宅

puppydingo 發表於 15-6-29 21:38
agree

燙衫好熱,我自己燙都覺得好辛苦。
同意呀~~~ 宜家天氣熱到咁,我都會叫佢開冷氣燙衫。

珍珠宮

呢幾日熱成咁,我自己燙衫都開冷氣,做人要將心比己。以前我請鐘點,我自己吾開冷氣,但佢地一到我就開到佢地走。

子爵府

話佢囉,黎嘆世界定返工?!

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

男爵府

如果佢自己一個人在家也要開冷氣熨衫,咁我不如拎出街洗。如果我在家,開冷氣時佢正熨衫,開度門透少少冷氣比佢是可以的。但一個人在家熨衫也要開住冷氣做,我覺得過份咗。那些洗衣店工作環境也很熱,開大冷氣都唔夠,未一樣係咁做。原則係工人不應沒有我同意下用我家中設備。

大宅

其實可叫佢一個人喺屋企就唔可以開冷氣, 佢可以張D衫留返夜晚屋企人齊, 有人開冷氣時佢先拎出嚟熨架麻

民房

睛靈勳章

回覆 chennangang 的帖子

不知為何,她每次都熨壞一件衫或褲的,仲有熨斗印,之後仲識駁話唔知點解會咁

民房

睛靈勳章

回覆 ajfamily 的帖子

Agree

洋房

回覆 winlau 的帖子

如果真係用心做野開冷氣就算啦,我個公主係坐到邊開到邊,只係份做野,實則玩手機,入我房及女兒的房開冷氣,話佢仲話衫未乾開冷氣快的乾,坐係度等衫乾呀,咪仲比佢氣死,所以如果真係做野已經好了。

複式洋房

引用:回覆+chennangang+的帖子不知為何,她每次

原帖由 winlau 於 15-06-30 發表
回覆 chennangang 的帖子

不知為何,她每次都熨壞一件衫或褲的,仲有熨斗印,之後仲識駁話唔知點解會咁 ...
甘妳要小心,她是故意整壞妳的東西,激妳炒她。我買左隔熱、燙斗專用布,燙壞塊布都不至於爛左件衫,她都燙壞左2塊布。一定就是玩電話啦。請工人就是這些成本,好無奈,香港政府沒有監管條款,任她們坐大,我們就是或多或少受氣同埋花錢買難受

首頁

尾頁

跳至