親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好,我2大1小(7歳)8月初去台中四日三夜,早前問過一些意見,因為訂左三晚台中公園假日酒店,依家修訂行程給大家賜教:
第一日:下午2:00左右到台中,預計3:00到酒店,然後去宮原眼科,之後去夜市食晚餐。
第二日:上午去溪頭妖怪村,食飯後返台中,然後去谷關泡溫泉。之後返台中
第三日:上午去天馬牧場,然後下午去泰安鐵道文化園區。最後去買自由堂太陽餅。
第四日:上午退房,然後去國立自然科學館
,之後中午前後到機場,返香港。
有以下疑問:得三人,可以唔租車嗎?好像不是太划算,但自己又唔熟路。有無其他行程可以加插?

珊瑚宮

引用:大家好,我2大1小(7歳)8月初去台中四日三

原帖由 nillnill 於 15-07-05 發表
大家好,我2大1小(7歳)8月初去台中四日三夜,早前問過一些意見,因為訂左三晚台中公園假日酒店,依家修訂 ...

去天馬,再去泰安,你點去呀?

溪怪村點去\"谷關温泉呀??

(吾包車, 好有難道喎)

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

回覆:台中行程請教

科學館好似九點幾開,你坐幾點機返港?

珊瑚宮

引用:科學館好似九點幾開,你坐幾點機返港?

原帖由 威大嬸 於 15-07-05 發表
應該快運2時飛,或港龍2時飛

複式洋房

台中南投係好大嘅地方, 唔係香港九龍新界距離
而且公共交通冇台北咁發達, 係冇捷運
台中市內巴士還可以, 但去偏遠 / 跨縣市就非常疏落, 甚至冇直達車

建議用google map taiwan查下距離
揸車計:
台中火車站 > 妖怪村 1.5hrs
妖怪村 > 谷關 2.5hrs

大宅

引用:台中南投係好大嘅地方,+唔係香港九龍新界距

原帖由 fifinutnut 於 15-07-05 發表
台中南投係好大嘅地方, 唔係香港九龍新界距離
而且公共交通冇台北咁發達, 係冇捷運
台中市內巴士還可以, 但 ...
唯有放棄溫泉......這樣是否鬆動些?

大宅

引用:科學館好似九點幾開,你坐幾點機返港?

原帖由 威大嬸 於 15-07-05 發表
14:50港龍

複式洋房

nillnill 發表於 15-7-5 10:10
唯有放棄溫泉......這樣是否鬆動些?
放棄溫泉當然好好多, 況且3x度浸溫泉應該都唔係太有feel
妖怪村交通可考慮以下台灣旅遊觀光線
台灣好行 - 溪頭線
http://www.taiwantrip.com.tw/Besttour/Info/?id=9

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

回覆:台中行程請教

泰安約30分鐘車程可到大倫汽球博物館

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:大家好,我2大1小(7歳)8月初去台中四日三

原帖由 nillnill 於 15-07-05 發表
大家好,我2大1小(7歳)8月初去台中四日三夜,早前問過一些意見,因為訂左三晚台中公園假日酒店,依家修訂 ...
泰安舊火車站最好揀假日去,平日我怕好多老街小檔會唔開

大宅

引用:Quote:原帖由+nillnill+於+15-07-05+發表大

原帖由 Biancacheung 於 15-07-06 發表
泰安舊火車站最好揀假日去,平日我怕好多老街小檔會唔開
我係一至四去

別墅

提外問, 由台中市出發想去浸溫泉
最快係去邊浸?

珊瑚宮

引用:提外問, 由台中市出發想去浸溫泉最快係去邊

原帖由 yumi8989 於 15-07-07 發表
提外問, 由台中市出發想去浸溫泉
最快係去邊浸?
清新温泉

首頁