自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

Elmo_MaMa 發表於 15-7-7 19:45
正常係街聽到港式英語,我係唔會理,但當講既人係識得我既,而佢又要我加入對話,情況就會變得好尷尬 ...
其實同樣情況, 我係你的話, 我會照用返英文答佢, 我諗, 果位父母可能知道你英文好過佢, 自己又講得唔夠好, 就會想多D英文叻既人同自己仔女講下, 練習下~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

回覆:身邊同事朋友英文唔叻,但堅持要同小朋友講英文,你會點反應

我自己英文都唔叻,但我都會同小朋友講英文,當然唔係全英,係大部分粤語。我覺得語言係用嚟溝通,文法反而次要,當然做到全對的文法係最好,我自問我一定唔得,但我都堅持同阿仔講,因為,試想想,一個2歲小朋友返學,可能未好識句子,但只要佢肯表達、肯講一、兩個詞語,老師就會猜到佢想點,就能夠展開溝通,老師就可以教番啱佢。相反,當小朋友接觸外藉人士(老師),也亦然。現在我小朋友返pg係完全聽得明外藉老師講咩,亦唔怕同老師溝通,當然文法也待改進。
所以,有時真係唔好懷疑人地父母教子女的出發點,人地點教有人地的原因。

子爵府

Elmo_MaMa 發表於 15-7-7 13:42
初初我覺得好好笑,但我見同事/朋友講得好認真,有時有衝動想提佢,但又怕俾人話我扮勁,我真係驚佢教壞細路
...
當年我係外國讀書時, 英文唔好, 所以唔敢講. 有位牧師同我講: 你唔試, 唔講, 你永遠都唔會識, 每一種語言要學的好, 最緊要夠膽去講, 唔好怕比人笑. 真心一句, 咁多年來, 我未比外國人笑過, 會笑既反而係華人.

amazingbb123    發表於 15-7-8 21:26

男爵府

引用:Quote:原帖由+Elmo_MaMa+於+15-07-07+發表

原帖由 mara 於 15-07-07 發表
我只知勁嘅人係唔會笑人英文差囉
No la... 我c6母語係英文,佢好中意捉人錯處,好似老師上身咁

子爵府

2018復活節勳章

回覆:身邊同事朋友英文唔叻,但堅持要同小朋友講英文,你會點反應

佢成句講都好吖
最怕嗰D一句裏,又中又英
eg, \"快D eat 包包 la\"

男爵府

用母語,我睇"爸爸去了哪兒"吳爸爸次次教訓佢仔都係用廣東話

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Elmo_MaMa+於+15-07-07+發表

原帖由 mara 於 15-07-07 發表
我只知勁嘅人係唔會笑人英文差囉
唔係笑,但唔明有d人點解英文差,grammer樣樣錯哂都死要用英文

男爵府

我聽過有媽媽同小朋友講open the light ....我覺得如果連最基本既都講錯就不如講返廣東話

男爵府

1,wash hand 先
2,mama tomorrow 帶單車比你踩

大宅

我識好多親戚都係咁
次次食飯都好鬼想出聲但都係忍左

伯爵府

我見過,係樓下超市,講晒英文,不過grammar 及讀音比較特别,我忍唔住笑左出黎

男爵府

BK Milk勳章

Elmo_MaMa 發表於 15-7-7 13:42
初初我覺得好好笑,但我見同事/朋友講得好認真,有時有衝動想提佢,但又怕俾人話我扮勁,我真係驚佢教壞細路
...
我未聽過鬼佬會話人英文差.
只有香港人會捉香港人....

講得差都肯用英文教小朋友証明佢好有心機, 好媽咪

利申- 好多鬼佬朋友,我英文超差
又放假!!!

男爵府

夏天玩到顛 BK Milk勳章

聽到人錯了,直接講解,咁先幫到手。。我英文差,都希望錯時比人提醒講解已不是本後講或笑。。

水晶宮

畀面勳章

引用:用母語,我睇\"爸爸去了哪兒\"吳爸爸次次教訓

原帖由 Elmo_MaMa 於 15-07-08 發表
用母語,我睇"爸爸去了哪兒"吳爸爸次次教訓佢仔都係用廣東話
咁小朋友識唔識聽 又明唔明架?

子爵府

o狂人o 發表於 15-7-8 13:37
我聽過有媽媽同小朋友講open the light ....我覺得如果連最基本既都講錯就不如講返廣東話

...
但我聽過native English 都咁講

hermitcrab    發表於 15-7-8 14:49

別墅

引用:Quote:Elmo_MaMa+發表於+15-7-7+13:42+初初

原帖由 little_chamo 於 15-07-08 發表
「我未聽過鬼佬會話人英文差.
只有香港人會捉香港人....」

子爵府

little_chamo 發表於 15-7-8 13:48
同意, 香港人成日笑香港人英文同鬼佬中文

子爵府

其實我普通話唔好, 但我都會同個女講少少普通話, 互相practice

子爵府

引用:Quote:原帖由+little_chamo+於+15-07-08+發

原帖由 hermitcrab 於 15-07-08 發表

伯爵府

hermitcrab 發表於 15-7-8 16:49
呢樣普遍黎講係正確,但只要係住係香港地,華人地方就要接受華人習慣「笑人外語唔掂」既事實,因為就算你有家教唔笑人,都會有大把厚多士出黎笑

優悠在澳洲

首頁
34567...8

尾頁

跳至