親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

電動車代步??
從來都沒有聽過,要駕駛執照的嗎?
如果由大街去海生館,電動車可以嗎?我兩大兩小。

珍珠宮

munce 發表於 15-7-15 23:50
電動車代步??
如果由大街去海生館,電動車可以嗎?我兩大兩小。 ...
我好唔主張在墾丁揸電動車代步,先唔講安全問題(溫馨提示:涉及電動車意外,旅遊保險唔會包,如撞爛架車,閣下自理喇,攞定幾千港紙以上埋單都得)暑假大熱天時,30幾度熱辣辣,太陽晒到正,真係熱到溶!好天曬,落雨淋。
如果兩個大人二人世界,租一架車還好。但如果一家幾口分兩架車,一大一細咁,一架車一日租金NT$800左右,兩架車就$1600。。。講真,我寧願包車喇,有司機做導遊,車上有冷氣舒舒服服,去完景點,上車即歎,唔使好似揸電動車咁乾煎蝦碌。

珍珠宮

munce 發表於 15-7-15 23:50
電動車代步??
如果由大街去海生館,電動車可以嗎?我兩大兩小。 ...
唔記得回答你,電動車不需駕駛執照的,非常易揸,不過亦由於易操控,所以好多遊客都揸,亦都因為咁,每年有100宗左右涉及遊客的意外,死亡事故久不久發生。

大街去海生館,可以坐墾丁街車(橘線)

男爵府

我已找到了包車服務,詳情如下:

Day 1 高雄 --> 墾丁 (NT 2,200)
Day 2 包車 8 小時 (NT3,500)
Day 3 沒有包車
Day 4 墾丁 --> 高雄 (NT 2,200)

(1) 價錢合理嗎?

(2) 一日包車 8 小時,一日沒有包車的安排正確嗎?

(3) 包車 8 小時那天應到那些景點?

(4) 那些景點應留在沒有包車那天自行到呢?

麻煩大家給點意見,謝謝!

子爵府

回覆:munce 的帖子

價錢差不多,有d由高雄去墾丁係2000,相差不大

子爵府

回覆:暑假去墾丁

其實包車一天遊,去的景點都係大同小異,我都包左車下嗰月尾,司機話稍後會比行程我睇

禁止訪問

子爵府

回覆:candice0528 的帖子

hi, 包車都係呢度jm 介紹law, 行程差不多la, 高雄嗰度就無逐個點plan, 你就離出發喎

禁止訪問

大宅

回覆 candice0528 的帖子

可否Pm司機資料給我

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至