自由講場

跳至

首頁
23456...39

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+alicemic+於+15-07-09+發表講

原帖由 l_wingwing 於 15-07-09 發表
明白!佢地見碟餸黎,以為加大左少少,咁waiter話加大嘛,以為正常。點知原來係3倍,個價錢係X3,是加d$咁 ...
應該係:不是加d$咁簡單

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:店主肯定是不誠實了, 因為一個碟怎能加大三

原帖由 Manwah 於 15-07-09 發表
店主肯定是不誠實了, 因為一個碟怎能加大三倍呢? 就算換了加大碼的碟也不過加大最多是1.5倍吧. 有外出吃飯 ...
同意

總有離別的時候

水晶宮

畀面勳章

超級特務 發表於 15-7-9 15:45
食店老實不客氣
學生食米唔知米貴
一條混帳
x2

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

回覆:黑店單野,我有朋友響裏面

有無三倍分量,要比較過先知,就咁話有定無,都唔公道。上菜時發覺無三倍已經應該出聲。
叫餸時無問價錢,埋單時嚇一跳又吵又公審,的確好失禮。
如果換一個角度,出post提醒大家,以後要問清楚價錢同分量,又唔同講法。
但影單據出來叫人評理,又話人地大陸黑店,真唔係為人師表應有行為。

clsee    發表於 15-7-9 17:43
blink_blink    發表於 15-7-9 17:26
mww654321    發表於 15-7-9 16:55
guigui82    發表於 15-7-9 16:26

伯爵府

回覆:l_wingwing 的帖子

其實一班大漢食飯,每人夾2XX都吾算貴啦,重要有鱔食!

水晶宮

2018復活節勳章

讀咁多書,問少少野都吾問清楚就加大,可以怪邊個?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

l_wingwing 發表於 15-7-9 15:38
首先,我初时都覺得學生唔啱,但原來當日有舊同學響裏面,佢解釋左,我自己多事,想轉達一下:

1.呢班大學 ...
又唔會話係廢青既, 去大排檔無menu, 唔知價, order前緊要問清楚喇, 乜都唔問只覺有點笨........
放下自在

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

哦!朋友嘅朋友。

香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+l_wingwing+於+15-07-09+發表

原帖由 alicemic 於 15-07-09 發表
咁邊個負責點餸咪叫果條友比啦! 咁大個人點餸都點到一鑊泡
都係

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:其實一班大漢食飯,每人夾2XX都吾算貴啦,

原帖由 milkylok 於 15-07-09 發表
其實一班大漢食飯,每人夾2XX都吾算貴啦,重要有鱔食!
以佢哋嘅食量加白鱔係酒樓食點止9600呀, 如果2加埋傳聞中每檯5隻乳鴿, 每人4舊吧

公爵府

引用:我都見OPENRICE食評,+這間食肆已有前科,+話

原帖由 GraceLui 於 15-07-09 發表
我都見OPENRICE食評, 這間食肆已有前科, 話加大但冇講清楚加到幾大, 食評都有講這間店有點老屈, 所以大家要 ...

有前科間店佢根本博 d 客唔問點計就直接話好,有心博大霧掠水

ntkwong    發表於 15-7-9 20:13

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 l_wingwing 的帖子

我都認為有d留言太涼薄, 叫人廢青丶廢大學生

facialchung    發表於 15-7-9 18:12
Ericmo    發表於 15-7-9 16:35

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:有無三倍分量,要比較過先知,就咁話有定無

原帖由 oooasis 於 15-07-09 發表
有無三倍分量,要比較過先知,就咁話有定無,都唔公道。上菜時發覺無三倍已經應該出聲。
叫餸時無問價錢, ...
都係既
不過order時雙方只提過加大,無講加3,所以上菜時以為只是加大。收$時才知是加左3倍份量

水晶宮

其實40人除開就3圍半,去酒樓叫套餐都要叫4圍,每席2千都8千蚊,
未計酒水,加一服務費,一味叫貴,但佢地有沒想過而家的通帳真係咁貴?
就係因為佢地和父母飲茶未埋過單,未去過酒樓食過套餐,只係同同學日常間的AA制先出現呢D生活常識問題。

佢仲要散叫, 老板有提過散叫貴D。有提議過叫過套餐,或者佢都可以叫常餐,快餐,特餐都可以。 細路唔識都正常,因為佢地真係欠缺生活經驗,最大的POINT係嗰位阿SIR有咁豐富的人生經驗都唔用正確的方法與渠道抖正學生們,大海上最危險的莫過於是燈塔失靈,在大霧中不能正確地發揮功能安全地引領和指引船隻方向。

所以你明白點解咁小的事,引起咁大的回響。

miu41    發表於 15-7-9 21:54

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

40 個人, 無人問清楚價錢~

個個咁豪氣話食就食.

商係奸, 但幫趁幾時都要小心.

當然會俾錢啦, 咁確實係食左嘛. 中伏都只能先怪自己唔問清楚價錢.

後質問店商取價不公, 貨不對辦.

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:哦!朋友嘅朋友。

原帖由 rabbit75 於 15-07-09 發表
哦!朋友嘅朋友。
唔係,係我舊同學丶朋友,不是朋友的朋友

公爵府

引用:有無三倍分量,要比較過先知,就咁話有定無

原帖由 oooasis 於 15-07-09 發表
叫餸時無問價錢, ...

阿 sir 好有問題 lor

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

l_wingwing 發表於 15-7-9 15:38
首先,我初时都覺得學生唔啱,但原來當日有舊同學響裏面,佢解釋左,我自己多事,想轉達一下:

1.呢班大學 ...

唔知邊個唔啱, 但呢間店我應該唔會想去幫襯,
睇埋openrice 食譜, 同樣收錢手法唔係第一次.
應該唔係算好老實.

hellohelloruby    發表於 15-7-9 16:38

水晶宮

畀面勳章

alicemic 發表於 15-7-9 15:59
講真, 不嬲去食店加大都唔會有double份量, 除非間嘢好熟, 否則叫2個例牌好過, 間嘢既份量係有問題, 嚟 ...
食完先唱,當下又唔問唔追究,影相上網公審,唔係都係讀書人嗎?,甘樣處理事情
duck記擺明黑店,d書生簡直零分

水晶宮

引用:加大時要問幾錢是常識吧!除非係富豪,食嘢

原帖由 alima 於 15-07-09 發表
加大時要問幾錢是常識吧!除非係富豪,食嘢買嘢吾使睇價錢
基本上, 餐牌冇,都一定要問!

首頁
23456...39

尾頁

跳至