心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好煩!如果你係我會點?

本來 5 月份啱啱 quit 咗份工,一心同老公、囡囡移民過澳洲過新生活(其實都唔知嗰邊的生活啱唔啱我,但係為咗老公同個女,無計啦!),原因我奶奶係嗰邊,本打算過去比個女佢揍,然後我同老公再搵 d 小生意做吓,諗住嗰邊的環境同教育制度對囡囡會好啲,預計七月中會過去,連機票都出咗。

但係前 2 日有間廣告界一哥的國際公司的 MD (行政總監)搵我傾計,問我有冇興趣幫佢手,(因我係做廣告行業的),職位都係 Senior level,而且有得發揮,不過壓力就好大,人工會好過我以前嗰間。我同老公商量,問佢點睇,佢話唔想孭鑊(費事我怨佢),叫我自己諗,但係我知佢好想我同佢一齊過去。

我個心好 d 無奈,唔知點好,如果你係我會點呢?
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

別墅

Re: 好煩!如果你係我會點?

If you have already quit your job and get ready to move to Austrilia, there is no point that you should accept another job offer, right?

男爵府

工作只是一時, 家庭才是一世. 要衡量那樣對自己最重要啊!

男爵府

牛年勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Dan Dan,
Hi, 好耐無傾計啦, 見到你好開心!
其實我都唔知應該比咩意見, 或者我又講下我個case, 大家分享下. 我5月份返工, 見工時個boss已經同我講話份工無前境, 無挑戰, 工作量低, 準時放工, 人工係以前的9折, 當時我立即答應. 我有個fd就話我好”side”, 讀咁多書搵份咁既工, 我fd係d 好aggressive既人, 佢生咗仔之後重好搏, 佢個仔宜家2歲都係得19lbs, 賴屎賴尿唔曉喊, 到依家只係識講”媽””無”,見到nigu就叫”bb呵..bb呵”咁, 因為佢前個工人餵唔足奶比個仔飲(佢用針孔偷拍到), 一日到黑睇tv, 無同bb玩, 宜家呢個工人, 好似啞咁, 唔講野. 所以佢同我講話”side”quali時, 我會唸”side”quali好過”side”咗個仔, bb頭幾年好重要架!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

邊份工作你比較喜歡就決定去留...
又問問自己, 可唔可以頂得住咁大壓力?

大宅

yuenwa 媽媽講得好0岩, 工作只是一時, 家庭才是一世
如你所講, 廣告工作壓力大, 如你留在香港, 老公同bb 去了澳洲, 你唔開心時, 找誰人傾訴, 雖然過到澳洲, 前竟未係好明朗, 但勝在夫妻同心, 有咩野珍貴過家庭? 珍貴過囡囡?
我係你, 會照原定計劃, 反正連機票都出咗咯!! :-P

複式洋房

多謝各位媽咪的分享 真的很感激你哋係我迷網的時候叫番醒我,我知道會點做,我亦代我老公同 dan dan 豬多謝你哋 :-P

wouldbe︰

點解冇咗 nigu 張相既? 係咪會有張大個 d 的呢?

唉!估唔到做家庭主婦都可以咁忙!所以咪少咗上 bk 咯。前嗰陣我咪話 dan dan 豬肚痾,佢要差不多 2 星期先好番,睇咗 3 次醫生,又加上打咗 5 合一針顛咗 2 日,好彩冇返工,如果唔係真係好甘 依家日間都係比保母揍,因為我好忙,申請呢樣嗰樣、攪移民手續、pack 箱、mpf 手續、健康院紀錄、見營養師 (因為我係米 x 洛減緊肥)、買餸煮飯、泵奶等等,總之,屋企大小務都係我攪,而且我計劃同老公係 6 月底去一次日本旅行然後先走。嘩!時間真係好快過。
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

大宅

畀面勳章

Hi Dan Dan:

If I were you (and I wish I was - have the opportunity to start a new life together with the whole family in a "better place" - if not, you won't consider to live there, right?) I shall go with the family without any doubts, because family is on top of everything in my life. I believe they need me in this critical period more than the job. Can you foresee the consequences that they live without you in that new place? Is it worth to live seperately?

複式洋房

ahkc & connie00123︰

其實如果我為咗份工留低香港,咁我老公同囡囡都唔會去澳洲住,我可能會搵工人揍。但係我老公覺得比工人揍唔及得比奶奶揍好,而事實奶奶對我同囡囡都好好,尤其我坐月期間佢真係幫咗我好多,我依家的身體才復原得咁快。而奶奶亦好希望我們早日一家團聚。照你哋的意見,我多數都會照原定計劃去澳洲

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

DanDan,

我都覺得yuenwa講得好啱,我同你個case有DD相似,不過我處境無你咁好,我老公已經係英國做咗一年嘢,只得我同囡囡留係香港(因好多因素),我哋計劃緊出年會係個邊定居,我都係為咗個女架咋!我係個邊,除咗做廚房真係唔知做咩好,不過我係香港既工作際遇無你咁好,所以無咁大既決策性要我去選,我都衡量過好多嘢架,但係我最終既point係一家人可以係埋一齊生活,而且我想我哋一家人可以係個邊有一個新生活。

複式洋房

DanDan
工作可以再找,金錢用完可以再搵過,但和家人的感情(老公和女兒)則有慢慢建立,相隔太遠及太久自然會疏離,到時便得不嘗失.為o左家人不要想太多其他事了.我預祝妳:過到彼邦安居樂業,有個新開始,再展鴻圖!

複式洋房

看完你的case,覺得你係好幸福,而唔係好煩呀!
如果我可以好似你o甘,我就開心啦,重話煩! :-P

男爵府

DanDan

我好應同各位媽媽所講!澳洲真係一個唔錯既地方,氣候環境都好好!我去過一次都非常鐘意果度,我諗你地一家去到果邊都會過得好開心的~!

男爵府

Dan Dan,

你會去澳洲邊度? 我個妹和妹夫都係澳洲, 佢地係Melborne附近一個小區生活. 佢地開始去到時都冇咩計劃, 只係想找工作, 但如果找不到就等兩年, 待拿到passport後就回香港. 後來我個妹找到一份part-time, 做買襪店sales, 那個老闆係中國人, 佢地有做批發. 佢見我個妹都幾勤力和醒目, 佢就見議我個妹自己開舖. 之後我個妹就在那個小區找到一個商場開個小小的舖, 再係小區買左間屋住, 而家生活都算穩定, 現在還有其他商場"針"佢開分店.

所以我認為不用太過憂慮未來, 隨遇而安可能會有意想不到的事發生. 好好的和家人生活才是最重要.

Stkyo,

我有妹妹和很多亞姨舅父在蘇格蘭, 她們全部都係中國餐館工作. 我個妹係蘇格蘭已修畢職業治療師的課程, 但她都沒有去醫院工作, 因為始終都不及在餐館工作賺得多. 我妹妹說起初到蘇格蘭的確很不慣, 她用了差不多4年時間才有想留下來的感覺. 她說不要以為在餐館工作便沒有前途, 有很多人都係在餐館工作後再做餐館老闆, 安居樂業. 我舅父都係咁樣做了老闆, 生活尚算休尤, 雖不致大富大貴, 但要買靚車時都絶不手軟. 所以你只要和老公一條心, 在英國一齊捱, 一定會有美好生活.

複式洋房

yuenfai,

嘩!你嗰 bb 好得意好靚女呀!多謝你的祝福,我會努力的!

krissy,

我知錯啦!我會努力努力的!珍惜現在!

Yuenwa,

多謝你既鼓勵!我會去悉尼,來緊的生活的確係好迷惘,而且我個人比較做事穩健,喜歡凡事都有後著,因為嗰邊的物價指數都貴,我哋帶過去的錢又唔多,所謂 "坐食山崩",的確係有啲擔心。依家我同老公正係大陸搵緊啲貨源,都係賺女人生意,譬如名牌手袋 (水貨)、頭飾精品等等。呀!如果可以唔知會唔會有機會同你妹妹合作呢? 可以 pm 我嗎? 謝謝!

stkyo,

唉!既然要過去 (我的意思係不管你喜唔喜歡英國的生活),就要面對現實,yuenwa 講得好啱,一生人都唔知會點,就當係博一舖,輸晒再返香港捱過。 :-P 心想都係為咗老公同仔女的生活,自己會開心好多。互勉之!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

多謝你!其實我對廚房既工作唔係好了解,只係怕自己pick up得唔好。

yuenwa 寫道:

Stkyo,

我有妹妹和很多亞姨舅父在蘇格蘭, 她們全部都係中國餐館工作. 我個妹係蘇格蘭已修畢職業治療師的課程, 但她都沒有去醫院工作, 因為始終都不及在餐館工作賺得多. 我妹妹說起初到蘇格蘭的確很不慣, 她用了差不多4年時間才有想留下來的感覺. 她說不要以為在餐館工作便沒有前途, 有很多人都係在餐館工作後再做餐館老闆, 安居樂業. 我舅父都係咁樣做了老闆, 生活尚算休尤, 雖不致大富大貴, 但要買靚車時都絶不手軟. 所以你只要和老公一條心, 在英國一齊捱, 一定會有美好生活.

象牙宮

多謝你!我都諗住係佢邊唔掂先再返香港。

DanDan 寫道:

stkyo,

唉!既然要過去 (我的意思係不管你喜唔喜歡英國的生活),就要面對現實,yuenwa 講得好啱,一生人都唔知會點,就當係博一舖,輸晒再返香港捱過。 :-P 心想都係為咗老公同仔女的生活,自己會開心好多。互勉之!

象牙宮

del.

大宅

Just want to share my personal experience.

I lived a few years in Europe, without any planning, just hoping can live better there & started a small business because I did not like living in Hong Kong.

I used to be a senior marketing manager for international companies. With my international experience, I thought I can find a job there. But the truth was:

1. tried 2 years but unable to find an office job (even applied for very junior position) The fact was - discrimation, because I'm Chinese. Finally, only managed to work for a Chinese lawyer as part-timer. If he is not Chinese, I don't think he will hire me. Salary was very low. Imagine everything is expensive in Europe.

2. The law firm job only 1/2 day and money was not enough. At the end, I had to work 1/2 in a Chinese restaurant. One more part-time job on weekend in another Chinese restaurant (very far from my home) I never worked so hard and earned that little money in my life. I was very unhappy and depressed and kept asking myself - why?

3. I never worked in factory/restaurant in Hong Kong. I felt very unhappy that I had to wash toilet, clean the floor, wash the fishing tank, watering the flowers. Acted like a maid. One day, a couple came for lunch. The woman is HK Chinese and married to a gweloi, she saw me cleansing in the toilet and asked, "I am looking for someone to clean my house 3 times/week, are you interested?" I knew she was not insulting me and you can imagine how hard was the feeling.

Life there was very hard, have to save money on everything. Going out, taking the public transportation are expensive. I got nothing to do during weekend becos did not want to spend money. No friends, No TV, no entertainment.....

I lived there for total 3 years. I could not stand the life there anymore. It was very poor and boring. I back to HK & got a good offer immediately.

Since then, I will never dream of living in overseas.

My final advice, if you're nobody in HK (no offend, I mean if your family income is low or unable to find a job in HK) you can give a try. However, if your case is like me, already earning good money, have a stable job. I really don't recommend you to start your new life all over again. Unless, you or your husband are professional and can easily get a job there. If you're like me, just an ordinary senior manager, life is very hard.

I knew a few HK couples, had a dream to live there and opened Chinese restaurant in a small village. All of them have a very sad ending. I felt very sorry for their children. Because life there is very poor and hard, they send their children back to HK and taking care their grandparents. Stories are too long.

複式洋房

Hello,
我想分享下我的情況 ,我老公唔想移民 ,我未結婚時已經有澳洲PR , 原本唸住因為年齡大唔要BB放棄PR, 但是生咗BB後梗係想呀B有個好環境長大啦,last year 好好彩比我extense 咗5years, 我就多幾年去哦我老公,佢暫時決定遲兩三年比我同個仔去住兩年攞咗公民先,佢就一定唔走.其實我有時會覺得佢好自私,完全無唸個仔嘅future,懷住呀b時仲哎到話情願唔要呀b,有時唸番會好angry.比你係我會唔會移民?!

首頁

尾頁

跳至