夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

回覆:初黎報到, 想分享下我同C6既故事/問題 (長篇)

子爵府

回覆:初黎報到, 想分享下我同C6既故事-問題 (長篇)

佢唔系唔愛你,不過佢喜愛玩多過你

haribobo    發表於 15-7-19 20:59

大宅

回覆 mini1204 的帖子

我D朋友同佢D香港兄弟都係咁講。。。。。。。。。

男爵府

大宅

***補充: C6講大話去公幹個次應承左我以後想出去玩要問左我想唔想佢去先。如果我唔想佢就唔會去。***

正所謂「江山易改, 品性難移」, 以C6呢D性格, 最多咪定倒幾個月.....

今年一月頭, C6同我講佢有個朋友係高雄結婚, 佢會過去飲(星期日到高雄, 星期一番香港)。佢呢個朋友, 我見過一兩次, C6亦絕少提起佢, 不過OK啦, 我地結婚個陣佢都有黎飲。但係過幾日, C6以機位緊拙既理由, 話要提早一日過去, 我心入面梗係唔想啦, 平時C6已經唔多時間陪我, 而家去飲一去去三日, 不過我都冇出聲, 因為唔想無端端又鬧交。

又過左幾日, C6話新郎哥想佢再早多一日去幫手搞婚禮D野, 我話唔得, 我唔想佢去。呢個朋友明明十年都唔提起一次, 有幾FD先??? 同埋C6講過"好兄弟要KEEP住見", 真心唔覺佢同呢個高雄新郎哥係好朋友囉!!! 加上C6自己個婚禮都冇乜做野, 同我講要仆去高雄幫手搞婚禮??? NOWAY!!!! 我問C6究竟係咪淨係去高雄, C6跟住發脾氣, 覺得我無理取鬧。

我有同朋友講呢件事, 佢地覺得我唔可以用新郎哥FD唔FD黎做唔比佢去既理由, FD唔FD我唔會知。而且C6都守行為一段時間, 就比佢去啦。唔比佢去又係到時大家面阻阻咁。如果驚佢唔係去高雄咪叫佢到左高雄影相番黎, 收起佢張回鄉証(但係我冇諗住收因為驚有咩突發事飛機會DIVERT去大陸, 冇回鄉証會有D麻煩)。

如是者, 我決定比C6去4日高雄。C6同我提過, 新郎個度係去到高雄要再坐高鐵的。係佢出發前一晚, 趁佢沖涼既時候我摷過佢D証件, 發現有張高鐵既E TICKET, 咁我就好婉轉咁問點解得回程既飛, 唔訂埋去程。C6解釋驚飛機DELAY, 所以決定去到先買。我覺得MAKE SENSE既, 但係我就要求C6要影高鐵同埋同新娠合照比我 (C6話會住新郎屋企)。

C6去到高雄第一日, 冇影到高鐵比我睇, 亦冇同新娘合照, 淨係影左新郎阿媽。第二日佢有影幫手既相比我睇(C6之前話過要幫新郎手祭祖), 但係入面係冇C6的。我好想去相信C6, 但係我做唔倒。

當C6番到黎之後既第二朝一早, 我特登早好多起身CHECK 佢電話搵証據。D相全部都係新郎哥SEND比佢, 新郎哥仲話唔介意C6借佢過橋黎呃我, 而其他都去高雄既朋友話我係老虎"娜", 今次甩難可以玩得開心D。

係個晚我問C6究竟呢4日去左邊, 佢開始態度差發脾氣, 話我唔信佢, 覺得一齊落去都冇意思。我問佢咁係咪要同我離婚。C6唔出聲, 我唔想用佢電話入面既証據去揭穿佢, 因為我偷睇佢電話係我理虧, JM們明唔明個種明知對方講大話又唔爆得佢住而佢又大番你轉頭個感覺有幾差!!! 我D姊妹覺得C6已經過份到一個唔可以原諒既點, 明明自己講大話, 仲要講埋呢D野, 佢地覺得我應該比個震憾教肓C6, 叫我離家出走, 話我次次都對C6做既衰野不了了知, C6只會變本加厲, 唔識珍惜我。但係我最後都冇咁做, 主要係因為我離家出走只可以番娘家, 但係我唔想我屋企人擔心。

我思前想後, 如何可以光明正大攞証據証明佢唔係4日都係去高雄 (實情係頭兩日上海, 後2日高雄), 突然靈機一觸, 基於我同C6係用同一部電話, 我開始CHECK下C6平時SEND比我D相同佢D高雄相係FORMAT上有咩唔同。平時C6用自己電話影比我既相係DETAIL入面會顯示埋個電話牌子, 但係所有高雄既相都冇!!! 就住呢個POINT, 夜晚我再同C6講, 叫佢諗清楚, 認真答我, 佢係咪4日都係係高雄, 佢猶疑左一兩秒, 答係。我就同C6講, 佢SEND比我D相唔係用佢電話影, FORMAT完全唔一樣, 之後我就冇理佢, 訓左覺。

因為唔開心, 情緒又開始失控, 食唔落野, 失驚無神狂流眼淚, 發惡夢又哎又喊。C6好勁, 繼續扮冇野 (基本上每次鬧完交佢都會扮冇事發生過, 唔會正面解決問題), 對我噓寒問暖。過左幾日我終於忍唔住爆喊爆鬧C6, 問佢我有咩做錯, 點解呃完我一次又一次, 點解永遠都係要因為上海而傷害我地既感情。問佢係唔係唔再鐘意我.................................... C6又係道歉同道歉, 又講埋晒D你唔知應唔應該信既承諾。。。。

日子總要過, 雖然已經比C6傷害過好多次, 心亦啖左, 但係又未至於可以恨下心腸同C6離婚, 所以比C6氹氹下一段時間又好似冇左件事。。。(待續)

P.S. 故事黎到呢度, 之後我再寫既野會冇咁「震憾」, 各位有興趣既JM可以繼續留意落去。
另外, 其實各位JM們有冇D咩方法可以提議下等我C6唔好成日都咁貪玩呢???

大宅

引用:***補充:+C6講大話去公幹個次應承左我以後

原帖由 haribobo 於 15-07-19 發表
***補充: C6講大話去公幹個次應承左我以後想出去玩要問左我想唔想佢去先。如果我唔想佢就唔會去。***

正所 ...
回你最後一段:
不如你都講下有咩方法可以令你狠下心腸離開呢個賤男?

索爆媽咪    發表於 15-9-7 21:53
Jolin_Yuen    發表於 15-8-11 17:00

別墅

俾我會直接承認睇左佢電話知道佢D大話,因為係佢做錯先

男爵府

回覆:haribobo 的帖子

你地已經迫對方去到死角,惡性循環,而且對方係雙方既朋友心中已經0分

haribobo    發表於 15-7-21 08:27

大宅

妳離婚啦,而家唔離以後都要離,今日以妳美貌要揾過個正正經經朝九晚五後返屋企坐定定嘅男人唔難,生埋仔就係妳最想要嘅幸福家庭

佢,只係受妳外表吸引,到妳開始殘又老,激情退化,妳仲又係咁唔准呢樣嗰樣又喊又剩乜都要管住晒,佢只會覺得妳越嚟越乞佢憎

講真,佢嘅問題唔係貪玩,而係娶錯老婆,唔係話妳有咩問題,而係妳哋除咗外表同甜言蜜語外,就冇忽適合對方

haribobo    發表於 15-7-21 08:28

子爵府

引用:***補充: C6講大話去公幹個次應承左我以後

正所 ...
你幾大?呢個世界無男人?推傷你個次加高雄呢次你仲忍?

男爵府

引用:***補充: C6講大話去公幹個次應承左我以後

正所 ...
無可能…只可以接受或者走人…

大宅

追!

男爵府

haribobo 發表於 15-7-19 21:59

正所 ...
一個未玩夠既人,你講咩都無用

別墅

引用:每個人心中都有一座斷背山

原帖由 Chlai00 於 15-07-17 發表
每個人心中都有一座斷背山
JM 好清醒

別墅

其實,JM 分唔分到\"貪玩\"同 \"婚變都要去上海\" 係兩件事。貪玩既男人,可以系香港,深圳,澳門玩。一定要去上海,當然係嗰度有個寧願傷你心都要見既人。

Jolin_Yuen    發表於 15-8-11 17:01

男爵府

姑且勿論佢響嗰邊有咩好玩,推你落床丶一次又一次講大話丶漠視你嘅感受係鐵一般嘅事實。佢嘅行為已經反映咗,未來嘅日子佢係唔會放棄去玩(承諾只係用黎敷衍)。你可以選擇包容,或者離開。選擇包容,就唔好再check電話,佢講咩你就信。

男爵府

試吓收埋隻耳仔唔好聽佢嘅甜言蜜語,用眼睛用心去睇⋯ 佢所謂嘅愛有幾愛。

呢個係一場角力,而好明顯你一開始就處於劣勢 -- 你唔會放棄佢。既然婚前(所謂熱戀時)同你一齊知你唔開心都要keep住去玩,婚後冇可能放棄呢個習慣。你以為佢婚後會改,只係一廂情願誤信甜言蜜語。

Anyway,接受到就留不能接受就走⋯ 唔好再天真地相信佢會改。祝福你

別墅

離關係遲早的事,其實佢愛自己多過愛老婆,jm你都係早走早著吧!

大宅

其實我都係過來人,男人出去玩會有兩個電話,老婆冇咁易check到咖。再者,大陸啲女人其實好賤,特別去得玩果啲,所以你唔好以為啲男人上到去玩會好君子,渣波、攬、錫、抽水少不免,飲大兩杯跟埋返屋企或開房搞野都唔出奇。如果齋飲酒、唱下K、傾下計,又點會死都一定要上上海。

haribobo    發表於 15-7-21 08:32
http://hk.myblog.yahoo.com/chrisze_sze

大宅

好佩服樓主既忍耐!如果係我一早就決心要離婚了

索爆媽咪    發表於 15-9-7 21:55

首頁
12345...9

尾頁

跳至