論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

MommyPanel勳章 BK Milk勳章

AndrewMami 發表於 19-10-10 12:05
一定係 embassy 先, 無公証份野, 你又點交 immi 呢 ?
但強烈建議要預早 book immi 個期, 太 full 了
...

係呀... 長期full..
如果去灣仔walk in 要預幾耐呢?

大宅

大家好,我想請個姐姐佢係13/11release. 請問一下而家開始會遲嗎?
第一步是要去入境處攞表先是嗎?

別墅

回覆樓主:

請問樓主,

如果我想請我朋友個工人姐姐,3/2/20完約。我有以下問題:

1.我係咪最早完約前四星期先可以開始做手續呢?定係Immi先係四星期前?

2.姐姐話自己可以攪曬全部手續,我簽曬所有文件俾佢就得,其實係咪呢?例如做公証。

3.我將會係姐姐嘅僱主,但需要住址証明嘛?因為我將會搬屋,但係間屋係我老公名。

4.姐姐會拎Visa後先回菲放兩個月假先回港到我家。咁我喺合約到寫預計嘅上班日子?因為到時可能唔止放兩個月假

謝謝解答!

子爵府

JOBEESS 發表於 19-10-17 14:55
大家好,我想請個姐姐佢係13/11release. 請問一下而家開始會遲嗎?
第一步是要去入境處攞表先是嗎? ...

release 係咩意思? 你要講吓個 background 先得喎

子爵府

GBI 發表於 19-11-7 02:56
請問樓主,

如果我想請我朋友個工人姐姐,3/2/20完約。我有以下問題:

1) 係, 最快可以喺完約前4星期開始做, 先去 embassy 做公証, 之後去 immi 做 visa .. 記住喺去 embassy 前就好 online booking immi 個期.. 自己預時間, 留 7 - 10 days 左右俾 embassy 做野, 跟住約個期係之後差唔多嘅日子..

2) 我自己就唔會.. 我會自己去做, 叫返工人簽授權信俾我攞去做, 又或者同工人一齊去做... 最後攞 visa 先叫工人親自去 immi . 因為喺申請過程涉及好多你嘅個人資料, 你會放心你張 id copy 俾佢 ? .. 工人始終係陌生人, 請好好保護自己 ..
我亦聽過好多僱主話用個 envelop 封咗佢俾佢交去, 但去到佢一樣要拆... 所以請好好衡量不必要嘅風險
** 其實點解我成日咁講, 因我自己朋友只係得一次俾工人見過佢 id card同其他 info, 就係當佢續約, 工人自己攞去, 後嚟工人去借錢, 竟然對方有哂我朋友資料 ... 咁自己諗點解會咁 **

3) 無問題, 請工人係以家庭計, 我之前都係同一問題, 我俾埋我哋嘅 marriage cert copy immi, in case they need ... 後嚟只 show 一下, 連 copy 都無收過, so 你當保險攞埋去俾佢睇, 証明關係就OK** 但記住, 住址証明係唔包稅單, 要水電煤.. 之類 **

4) 如果你有唔清楚嘅日子, 你可以唔填住, 直接同 officer 講, 佢會幫你, 好過填錯要 counter sign. 到時要搵對方簽返仲煩

別墅

AndrewMami 發表於 19-11-7 10:41
1) 係, 最快可以喺完約前4星期開始做, 先去 embassy 做公証, 之後去 immi 做 visa .. 記住喺去 embassy 前 ...

多謝你嘅資訊,十分有用!
我朋友之前續約都係將自己d ID Copy俾姐姐自己攪,可能佢地關係好好,所以佢叫我放心俾佢整。不過我聽完你嘅意見,我都係會同姐姐一齊整,我可以更清楚成個流程同keep返自己d 私隱。(emoji)(emoji)

子爵府

GBI 發表於 19-11-7 14:07
多謝你嘅資訊,十分有用!
我朋友之前續約都係將自己d ID Copy俾姐姐自己攪,可能佢地關係好好,所以佢叫 ...

咁可能係...其實工人唔係個個都有問題, 只係無唯自己 create 多一個問題出嚟
自己落手去做, 仲可以知多D, 唔駛俾D agent 呃 .. 做得非常好呀

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

GBI 發表於 19-11-7 02:56
請問樓主,

答 第四題問題, 新約只需填頂頂你地簽約日期! 中間果個位唔駛填架( 續約先有日期, 因會跟work visa)
放下自在

複式洋房

回覆 AndrewMami 的帖子

如果有用, 請通知pm我。 我都要請工人姐姐。

複式洋房

MommyPanel勳章

AndrewMami 發表於 15-7-23 17:07
有用資料 # 1 / #689 / #836 / #1027 / #1822

你好犀利,多謝無私分享。
講真如果早d知道有衣d渠道的話我都會肯去博自己搵,反正比差唔多成萬蚊又系博,點解唔減少損失。
尤其宜家太多不負責任agent又系亂介紹,但求做得成生意,比錢前咩都應承,比錢後佢地就系大帝,鐘意就答下唔鐘意就唔答。話2個月黎倒最後都可以搞半年,仲要好似施捨你甘款“幫”你搞完手續。

子爵府

bno367 發表於 19-11-15 23:37
你好犀利,多謝無私分享。
講真如果早d知道有衣d渠道的話我都會肯去博自己搵,反正比差唔多成萬蚊又系博, ...

that's the point. 點解我哋要俾錢, 又要受氣, 而且仲要防埋 agent 會唔會同工人夾計玩野

複式洋房

回覆 AndrewMami 的帖子

我打算換工人。

現在工人係菲姐,第二張合約上年10月開始,現在第四年。本來諗住完約唔續先找新工人,但她的工作表現和態度越來越差,所以唔想再等。

新工人都係菲姐,新來香港未夠半年。朋友請佢返來照顧家人,但現在沒有需要了,所以問我想唔想請佢。朋友評價新工人唔算好醒,要慢慢教但勝在老實,無咩脾氣。朋友想1月尾新年後提早完約。

我的問題係:
1. 佢咁樣可以算係完約 / 將近完約嗎?我可以自己請佢定係要搵中介先得呢?
2. 我可以先請新工人,等佢可以返工前一兩日先即炒現在工人嗎?

別墅

MommyPanel勳章

想請一個菲姐 - 佢比前僱主 (日本人) TERMINATE 因為 RELOCATION. 我見ID407 FORM 上面僱主係咁寫.
LAST DATE 你 03FEB 2020.

請問可以當完約做嗎? 足夠時間申請嗎?

謝謝!!

子爵府

Cherrybaby8111 發表於 20-2-6 17:22
想請一個菲姐 - 佢比前僱主 (日本人) TERMINATE 因為 RELOCATION. 我見ID407 FORM 上面僱主係咁寫.
LAST D ...

relocation 唔係佢話係就係, 前僱主必須交出相關証明, immi 先會當係完約

大宅

2月頭想同姐姐攪續約,知唔知而家仲可唔可以做到?

子爵府

kklawlaw 發表於 20-2-6 17:55
2月頭想同姐姐攪續約,知唔知而家仲可唔可以做到?

so far 無聽過有僱主話唔得...
點解你咁問 ?

大宅

AndrewMami 發表於 20-2-6 17:58
so far 無聽過有僱主話唔得...
點解你咁問 ?

我見姐姐話去唔倒整passport,同埋係咪而家政府部門都唔開?

子爵府

kklawlaw 發表於 20-2-6 18:01
我見姐姐話去唔倒整passport,同埋係咪而家政府部門都唔開?

我噚日先同我工人姐姐講要準備整passport, 佢話呢排sunday booking 好full, 可能要weekday 做, 大概做45 days 左右 ...
至於 embassy 有無 close, 真係 depends 佢哋, so far 無咩關係... 我諗你可以叫工人留意一下 embassy website 有無 announcement

複式洋房

感激樓主, 我真係學到.....我之前兩個都係經AGENT 請, 兩個都HOMESICK, AGENT 無好好咁管理佢地的期望, 講真家務唔算做得好, 但佢地自己RESIGN......我黎緊INTERVIEW, 我有咩要特別注意?

大宅

回覆樓主:

爬左文樓主真係好好,我都經朋友姐姐介紹搵左個完約,傾左過百句,覺得個人有思想得來唔會一味狂踩舊雇主,我係經agent做,但都想請教

1.舊顧主唔肯比releasee lette同提早叫佢3/12走,肯定無任何文件同無法肯定佢有無fax過去

2.agent之前已幫我搞id522, 拎新contract phl公証,舊天后termination, 230蚊,話唔洗release letter,因為已經係完約同visa3/26已到期 即完成上手工作叫完約又有522 form,叫我去信佢唔好問

3.問入境處三次答案係,唔洗到時問阿sir,要帶,要帶同fax 張信自簽, 好混亂,我又驚,炒左工人佢來唔到無人湊2歲半b, 有d驚想請教大家

首頁

尾頁

跳至