自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女16m 生左2隻眼眼瘡已成個月,3粒都係上下眼皮位置,已睇3個眼科,2個話要全麻割,1個話唔駛割,keep住熱fu搽眼膏,但要好長時間先好番。。。而家眼瘡係細粒左,但仍然有係度
唔散,請問有冇媽媽有經驗?生開會成日生嗎? 已煲過夏枯草佢飲,但未見效果,我唔想阿女咁細做全麻呀。。。

翡翠宮

回覆:16m bb生眼瘡

勤力d敷眼,真係得咁細個全麻唔係咁好

複式洋房

我聽我媽咪講我細個割過

男爵府

熱血勳章 爸B勳章

你唔使驚. 唔使再睇醫生, 因為割左都會再生, 係一定生.

我囡又細生到大.....

有效方法:
1, 熱敷....日日敷....無生都敷下當清潔.
2, 涼茶....夏枯草+決明子, 一星期煲一次, 加D片糖飲, 俾佢間中飲下,.
3, 唔好食芝士/任何太油的東西.

眼膏可搽可唔搽, 搽就去藥房配HKD2/粒, 紅色的.
你要有耐性, 因為生左要一段時間先收返晒(差不多一兩個月)....

隔幾個月, 佢又會生的....我個囡就一歲第一次生, 經歷左兩年先唔生..

你要努力....醫生錢可以慳返, 因為佢一係俾眼膏(HKD2/粒)你, 一係叫你割....我都睇過幾次...

alienalice    發表於 16-1-8 11:45

大宅

我仔未夠2嵗時生左眼眼皮,都3-4個月先好,有keep住用藥膏,主要潤滑消炎作用,醫生話割就快d,但唔主張,所以建議用藥等粒野自己走,同埋戒口

大宅

引用:你唔使驚. 唔使再睇醫生, 因為割左都會再生

原帖由 kawan1117 於 15-07-27 發表

唔該哂你分享呀,我女生咁多粒,個個都覺得好奇怪,當佢怪物咁。。

大宅

引用:我仔未夠2嵗時生左眼眼皮,都3-4個月先好,

原帖由 兜兜要轉轉 於 15-07-27 發表
我仔未夠2嵗時生左眼眼皮,都3-4個月先好,有keep住用藥膏,主要潤滑消炎作用,醫生話割就快d,但唔主張, ...
係呀,咁細個要全麻我覺得有風險。。
唉。。

大宅

畀面勳章

引用:你唔使驚.+唔使再睇醫生,+因為割左都會再生

原帖由 kawan1117 於 15-07-27 發表

眼膏叫咩名呀?我個b都有生,都唔退

男爵府

我做眼科,未聽過醫生建議bb 做全痲,手術會有疤ga, 你熱full 做多d,係一定有用的! bb 咁細,你仲可以足住熱敷, 大就話有難度je!! 有d 小朋友就係父母做唔到熱敷,結果局部麻醉做,痛到飛起ga。 我覺得無必要挨一刀lor!

別墅

引用:我做眼科,未聽過醫生建議bb+做全痲,手術

原帖由 sarahwong420 於 15-07-27 發表
我做眼科,未聽過醫生建議bb 做全痲,手術會有疤ga, 你熱full 做多d,係一定有用的! bb 咁細,你仲可以足 ...
生係下眼瞼裡面都係熱敷?滴咗眼藥水幾曰好返,停一排又返發,都唔知點算?

男爵府

引用:Quote:原帖由+sarahwong420+於+15-07-27+發

原帖由 weiqingbing 於 15-07-27 發表
生係下眼瞼裡面都係熱敷?滴咗眼藥水幾曰好返,停一排又返發,都唔知點算?

...
一樣係熱敷, 藥水有無敵到足?? 其實生過好易再生, 平時要多d清潔, 乾淨的棉+ 凍滾水眼頭抹到眼尾,上下眼都要。 唔好求奇用毛巾,去買d 消毒棉

別墅

回覆:Mamashum 的帖子

你帶女睇兒科趙長成醫生,佢斷症準,如果佢話5驶做手術,就有机會5使做,tel:27703300

大宅

回覆:weiqingbing 的帖子

在生眼瘡位置的眼皮上敷,可用烚雞蛋唔剝殼再用紗巾包住敷,因為雞蛋可保持温度長些,用完留番隻雞蛋待下次要敷時再把雞蛋番熱循環再用,不過敷時要留意雞蛋會否過熱,因小朋友皮膚較薄!
我小朋友細時都經常生眼瘡,好了又生番,直到三歲起之後就無復發,那時我都只是幫他做熱敷沒其他。

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

診佢訓左,用盒仔放暖水,水綿花,呼眼啦!唔使割,放心,一兩個星期已好好多

別墅

回覆:sarahwong420 的帖子

Thx!

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

同埋換哂啲面巾呀,枕頭套,呢排毛巾唔好擦眼,同佢常洗手唔好再比眼接觸到污物

大宅

謝謝各位媽媽意見~

男爵府

唔洗擔心

我細仔以前生咗粒好大既眼瘡,醫生又話要割要麻醉,我老公話佢痴線,咁細個要咁

之後喺社區中心,有個阿姐話用烚雞蛋,去殻後包沙巾熱fu, fu多幾次會自己爆

果然係好work

公爵府

真係一全麻,一係自然好,我囡囡都係自己好返,不過我每2星期比眼科私家專科醫生望一次,無任何治療,比我類固醇自己選擇搽唔搽,我忍住無搽,唔放心又去大間公立醫院排眼科,醫生都係叫自然好,同污糟無關係,眼瞼其中一個毛孔塞住又感染,過程好長,成四,五個月

複式洋房

回覆:sarahwong420 的帖子

請問,局部是不是超痛?

首頁

尾頁

跳至