自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女16m 生左2隻眼眼瘡已成個月,3粒都係上下眼皮位置,已睇3個眼科,2個話要全麻割,1個話唔駛割,keep住熱fu搽眼膏,但要好長時間先好番。。。而家眼瘡係細粒左,但仍然有係度
唔散,請問有冇媽媽有經驗?生開會成日生嗎? 已煲過夏枯草佢飲,但未見效果,我唔想阿女咁細做全麻呀。。。

大宅

引用:你唔使驚. 唔使再睇醫生, 因為割左都會再生

原帖由 kawan1117 於 15-07-27 發表
你唔使驚. 唔使再睇醫生, 因為割左都會再生, 係一定生.

我囡又細生到大.....
唔該哂你分享呀,我女生咁多粒,個個都覺得好奇怪,當佢怪物咁。。

大宅

引用:我仔未夠2嵗時生左眼眼皮,都3-4個月先好,

原帖由 兜兜要轉轉 於 15-07-27 發表
我仔未夠2嵗時生左眼眼皮,都3-4個月先好,有keep住用藥膏,主要潤滑消炎作用,醫生話割就快d,但唔主張, ...
係呀,咁細個要全麻我覺得有風險。。
唉。。

大宅

回覆:16m bb生眼瘡

謝謝各位媽媽意見~

大宅

Update下大家先,我女而家好番9成,我係用熱雞蛋look,look爆d 膿及血pok..
而家間唔中都會返發有小膿,但唔大粒的,好細好細粒,我見到又即時look熱雞蛋,第2朝就冇左了。。

大宅

可以look好呀, 冇用任何藥物。但你要狠心look佢d膿出來(如果見到有膿)。keep住日日look...。不過眼皮而家仲有一點紅印未退到。。

aralebaby    發表於 16-1-26 20:09

大宅

引用:可以look好呀, 冇用任何藥物。但你要狠心lo

原帖由 Mamashum 於 16-01-26 發表
可以look好呀, 冇用任何藥物。但你要狠心look佢d膿出來(如果見到有膿)。keep住日日look...。不過眼皮而家 ...
最高風期,3大粒。。。當時我日日見到都好唔開心。好驚醫唔好。。。

大宅

引用:Quote:原帖由 Mamashum 於 16-01-26 發表可

原帖由 Mamashum 於 16-01-26 發表
最高風期,3大粒。。。當時我日日見到都好唔開心。好驚醫唔好。。。
近排影的,好返9成,但仲有2點紅印不退,打算等佢大d再睇眼科醫生有冇方法消除。
但眼形已經變左,冇以前咁圓。。

大宅

引用:Quote:原帖由 Mamashum 於 16-01-27 發表近

原帖由 cheers_iris 於 16-04-09 發表
Hello, 請問你女兒好番未?我女兒生0左4個月仲未好,好煩
好番喇,暫時未見番發。。

大宅

引用:Quote:原帖由 Mamashum 於 16-04-10 發表好

原帖由 cheers_iris 於 16-04-11 發表
最後用咩方法解決呀?
我唔想佢做手術呀,所以每日用熱雞蛋連殼碌佢(用手巾包住蛋),要碌爆粒瘡,迫d膿出來。碌完搽番醫生開眼藥膏。當d 膿出左來,粒瘡就自然細左,慢慢就會謝及消失。係呢度jm教我既,要狠心碌,心痛都冇辦法,因我更加唔想佢冇麻醉下割眼瘡。
我碌左4~5個月左右。

首頁

尾頁

跳至