婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

咁我同老公又拍拖到結婚都十幾年,初頭拍拖時都有去老公屋企瞓,差唔多一年後就同居,當時同佢細佬一間房,大家都相處冇問題,直至2年左右,老公嗰細佬識咗個女朋友(其實是中學同學變為情侶)(老公細佬同佢條女及我是讀同一間中學,不過唔同級),咁好正常都會打招呼,咁個未來弟婦連招呼都冇,通常一來到就直入房咁都算,
事件1.大家在家一齊食飯但食飽飯永冇幫手執嘢及洗碗,佢好似大爺咁坐喺到,算…你冇家教我唔理你,自己做好自己就算
事件2.但呢個未來弟婦痴到半夜三更瞓唔著就打比佢未來老公,當時其實我地包括佢未來老公已瞓(因我地全部人都習慣咗早瞓),曹醒哂間房所有人,佢未來老公勁唔好意思行咗出房
事件3.因老公返工有時要做通宵,得返我一個瞓,當時我已瞓咗覺,點知未來弟婦又半夜三間來咗,咁正常人見到有人瞓咗都靜D,呢個人冇靜D不突止,還開電腦玩(同佢未來老公大聲講大聲)當我不存在(此事不止一次發生)
事件4.老公同我好努力咁買到第一層樓(但當時我地還未結婚)住咗幾年後,見樓價好就賣咗層樓用個D錢嚟結婚, 咁賣樓要時間同好多手續要攪,咁我地講得結婚都要用半年來攪,呢個未來弟婦居然同佢D舊同學講話我地霸咗佢結婚期(我聽到都覺得幾好笑)
還有結婚後嘅事情,有時間再打
但你地覺得我是否有問題??

水晶宮

"初頭拍拖時都有去老公屋企瞓,差唔多一年後就同居,當時同佢細佬一間房"
幾個月就開始去男友屋企瞓,仲要兩男一女一間房,你覺得無問題,呢點先至係最大既問題.
後期弟婦上來又直入房,咁即係四個人一間房?
相比之下,洗碗、婚期、打招呼等,都係小事.

cici527    發表於 15-7-31 04:45

別墅

回覆:弟婦定自己有問題

點解同佢細佬一間房你都仲要去瞓?
又話c6要返夜,咁即係得你同佢細佬係同一房瞓! 你真係認為唔洗碗嘅問題大個四人同房瞓嗎?
好似最大問題係你喎!

子爵府

回覆:cat36leung 的帖子

同未來小叔+未來弟婦同房?
有時男友返夜班,自己同未來小叔同房?
No way!

侯爵府

回覆:cat36leung 的帖子

兩個都有問題,你又未過門,佢都係你未來弟婦

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

好心你地買左樓就自住啦,幾pair人迫埋間房,睇見都暈

jsyh    發表於 15-8-2 17:40

大宅

樓主已經結左婚?仍然跟老公细佬同房?訓上下格床?唔明,

大宅

回覆:弟婦定自己有問題??

即係由拍拖到結婚到依家,你兩公婆同叔仔同房?有時甚至兩pair 同一房?
人都顫喎!

禁止訪問

伯爵府

你唔上人地屋企過夜,人地女友邊有本事半夜嘈醒你。

我真心唔明拍拖點解要上男友家瞓

子爵府

我都有D唔明

禁止訪問

引用:我都有D唔明

伯爵府

樓主,未來弟婦咁做,可能有錯,但背後問題,你都要反省。

都係一句,未結婚點解要去男家同居??

仲要迫係男友和細佬間房,非男友既獨立房??

俾著任何人,都唔可能同情你被未來弟婦嘈啦~~~

雖則話香港地樓細,寸金尺土啫,但都無理由一拍拖就去男友家過夜瞓和同居架,做女個陣無屋無房無床住咩?????

珍珠宮

咁如果為勢所迫,要咁多人一間房嘅,就一定要遷就架啦!無話邊個岩定錯。。
相反,你弟婦一樣會覺得,你係度阻住佢同叔仔格!
我反而唔明,難得自己有樓,點解要賣左佢。。。迫番埋一間房。。

水晶宮

未結婚去人屋企瞓已經俾人吾矜貴感覺,未來老公返夜,你仲可以同叔仔同房,你未來弟婦可能專登打黎check 下叔仔同你有冇搞搞震,既然買左樓又要賣咗佢黎結婚,甘第日又要逼埋住呀?

大宅

一樣諗法……我要好好教下一代,做仔的絕不能帶女友回家過夜,做女的不能去人家過夜。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

人地兩兄弟一間房,嫁咗都唔會搬入去一齊住啦,何況未嫁!

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

男爵府

樓主都有問題。同埋人地買樓結婚,但係你賣樓結婚,結婚目的就係建立自已家庭和私人空間,點會賣樓。

子爵府

同佢細佬一間房你都仲要去瞓

大宅

引用:咁我同老公又拍拖到結婚都十幾年,初頭拍拖

原帖由 cat36leung 於 15-07-30 發表
咁我同老公又拍拖到結婚都十幾年,初頭拍拖時都有去老公屋企瞓,差唔多一年後就同居,當時同佢細佬一間房, ...
暈...得細佬係到點解唔返屋企訓?...孤男寡女—間房....妳會唔會接受到妳老公同佢呀嫂或者弟婦同房訓?...俾我都半夜上黎嘈醒妳啦, 分分鐘係細佬好Awkward叫女友上黎, 妳老公又係傻傻地...又會唔叫妳返屋企先?...

首頁

尾頁

跳至