夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

我男友今年9月做業主我地打算出年年尾結婚
但要供樓又已經冇曬錢...清袋
應該出年都結唔成
有屋又煩...冇屋又煩
比著係你地會結婚先.定上車先

大宅

回覆:Katycheung1111 的帖子

結婚要用幾$?

別墅

引用:我男友今年9月做業主我地打算出年年尾結婚

原帖由 Katycheung1111 於 15-08-03 發表
應該出年都結唔成
如果有地方住,有無樓,根本唔重要,有時將啲錢用去樓度,反而令雙方增添不少壓力

翡翠宮

可以先結婚,再買樓,忍住一段時間同99住先

大宅

回覆:babymuffin 的帖子

計過都要成廿萬,但男友買樓後就清袋

男爵府

其實要睇樓市 如果個價低 買左先都ok 因為可能供仲平過租.......
但如果個市高 買左令雙方都有好大壓力就要大家坐埋傾傾先...............

因為樓市有起伏 所以有時都唔係做邊樣先比較好呢個問題
而係睇時機

大宅

回覆:wahiuma 的帖子

本身我地兩個係住緊間兩房既屋,係男友媽媽名下,但距媽媽突然間肯比四百幾萬做首期距,而我男友只需額外比多幾十萬就夠比距心水想買既三房,機會難得,所以就買了,之後每個月都要比二萬五出黎供樓

大宅

回覆:catlee324 的帖子

就係good timing...因為呢間三房已經係低價,而且只係兩房搬三房係同一個屋苑,有留意三房個價錢,呢個係個千載難逢既機會但又會係想結婚既時候先出現

別墅

引用:本身我地兩個係住緊間兩房既屋,係男友媽媽

原帖由 Katycheung1111 於 15-08-03 發表
本身我地兩個係住緊間兩房既屋,係男友媽媽名下,但距媽媽突然間肯比四百幾萬做首期距,而我男友只需額外比 ...
咁將買個間租出去囉 一年都起碼儲到二十萬啦........

大宅

回覆:Jennifer1208 的帖子

我都有提議過繼續住兩房,將三房租比人,但距又唔想,因為二房前面起緊樓,男友覺得風水唔好,所以想搬隔離座。

大宅

結婚擺哂係咪一定要大擺架?
細擺得唔得?
男女家就咁食飯.應該都唔洗用好多錢

大宅

回覆:meow2013 的帖子

男家屋企傳統。。。一定要大擺,同埋距老豆係勁多親戚朋友,所以一定過十五圍。人地仲打算出年一結完就造人仔因為男友年紀都唔細

男爵府

應該出年都結唔成
車已上,無辨法。結婚方面直接同6299講先簡單註册,再過2年先大搞因要蓄$。

公爵府

先買樓註冊, 過兩年才補回擺酒.

其實如真的無錢, 就咁影下相就算, 不用 廿萬

珍珠宮

引用:男家屋企傳統。。。一定要大擺,同埋距老豆

男家屋企傳統。。。一定要大擺,同埋距老豆係勁多親戚朋友,所以一定過十五圍。人地仲打算出年一結完就造人 ...
有錢就自然有say四球幾都拎得出幫個仔置業,相對攞多二卅個出嚟擺酒最多算得係條葱囉。。。況且擺酒蝕極最多咪天一半地一半。。。你諗多咗喇。。。

別墅

引用:男家屋企傳統。。。一定要大擺,同埋距老豆

男家屋企傳統。。。一定要大擺,同埋距老豆係勁多親戚朋友,所以一定過十五圍。人地仲打算出年一結完就造人 ...
咁同男友媽媽坦白 買左樓無錢擺酒 佢應該心裡都明白嘅!不過男友月供25000,仲生活到架可?結完婚生b 駛費又大好多

大宅

應該出年都結唔成
你甘在意d物質既野,我諗你就唔好結啦,結左你都唔開心架啦,你甘計較。

你既婚姻要建築係哩d物質既野上,我真係替你可悲。

別墅

回覆:結婚先...定上車先

父母可唔可以幫下?

男爵府

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:Katycheung1111 的帖子

如果唔著重個儀式,個人認為買樓同結婚可以同時進行!結婚系兩個人嘅事,只要兩人排期簽紙就可以啦!(或者喜酒推到儲到錢至擺)!而且香港地,買樓系幾難嘅事,啱時候就要上車啦!費事大家婚後又為住屋而煩惱啦!

大宅

既然已經買咗樓, 可以將2房單位出租, 擺酒呢家嘢豐儉由人......

首頁
12345...8

尾頁

跳至