在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

引用:Quote:原帖由 Cadbury_biscuit 於 16-01-12

原帖由 luv_paradise131 於 16-01-14 發表
其實我都有諗住番出黎做野,等工人睇bb. 我都唔想老公太大負擔。。。不過又唔捨得bb,出世咁耐每日都痴住bb
...
而家把口就話好想做嘢,到時有工返我都會好唔捨得BB, 話晒呢三個月嚟日對夜對嘛。我就係怕自己越耐越唔捨得! >_<

大宅

我三個小朋友,有請工人,有99幫手,在家管理,我的KPI是小朋友及家人的快樂,健康

大宅

回覆:有冇大學畢業的ftm?

剛成為ftm,仔仔3歲半,自己有兩個碩士學位,家中有工人,打算趁沒工作,年中開始在家讀埋個phd。
轉做ftm,是因為自己接受不到仔仔對工人既時間多過對自己,加上份工時常出差,所以決定辭職。
未生之前是工作狂,所以身邊好多人都估吾到我會做ftm。
現時仍未習慣的,是要開口問老公拿家用。

別墅

回覆:b@by 的帖子

我double degrees ,之前教書,依家唔做嘢,寧願多啲時間陪自己囡囡,唔想番工教到人地嘅子女但教唔到自己嗰個

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

引用:Quote:原帖由 阿早! 於 16-01-13 發表我同

原帖由 FJoyceBB 於 16-01-14 發表
同你好似,我都係有會計師牌,個仔依家21個,自己做half day, 但工作時間越來越長,又想生第二個,想resign ...
會計half day工邊度搵?

大宅

回覆:有冇大學畢業的ftm?

我有professional master degree 有個半歲仔 雖然會掛住bb 但點都一定會工作 唔想變湊仔婆 更唔想靠人

男爵府

引用:Quote:Cadbury_biscuit+發表於+16-1-12+11:

原帖由 阿早! 於 16-01-13 發表
我同你好似, 又係有個牌, 我仲要再讀多個EMBA, 所以到而家仲爭扎緊做唔做, 幾時做FTM.

亞仔一歲半時我RE ...
我認得你。曾經在你仔學校bk個forum 同你傾過下!
咁你只係曾經做過十個月ftm , 之後便沒做?我同你情況有少少似,老公都係有六位數收入,但佢同我都有想我工作好d!我屋企一個三歲半,一個兩歲,我做了一年ftm , 大果個上了K1我便重回職場,現在已返工3.5個月了,老實說,我真的很不慣,好掛住小朋友,少左時間陪佢地,喊過幾次,因為好內疚!但又怕如果長期晤做野,到時好難再有人請,而我又想賺多個錢俾小朋友將來讀大學有選擇!
但近日的爭扎,令我有點精神崩潰,我又想再做ftm , 諗其實會唔會我唔應該太早返返工,應該等佢地大d上小學我先離開佢地!
做阿媽真係好矛盾⋯⋯

首頁

尾頁

跳至