自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

今日唔小心左腳"咬柴",隻腳腫咗行唔到,已去醫院照X光,醫生話冇斷骨,但要揸拐杖隻腳行唔到
請問大家有咩最快方法去腫去瘀,thx

珍珠宮

畀面勳章

回覆:請問大家有咩最快方法去腫去瘀

雞蛋碌下

子爵府

回覆:cherrie_q 的帖子

喜療妥

子爵府

枕頭抬高隻腳瞓,不停敷冰,搽喜療妥

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

特強喜療妥

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

搽牛油去瘀快。

男爵府

我兩個月前同你一樣,頭一個星期好緊要,基本上會見住隻腳越來越腫,處理方法係唔好行咁多,盡量休息,要膚冰,直至唔腫,都要好多日。

到宜家,我腳眼都仲有腫,但行動自如,可上落樓梯,醫生話冇野做到,等佢慢慢好,要12至16個星期,但我有朋友試過,話其實要半年先完全好番。

男爵府

BK Milk勳章

唔好用雞蛋

唔好過份摔腳

keep揸特強喜療妥

休息多d,唔好行咁多

珍珠宮

謝謝各位JM方法,而家隻腳一'點"地,痛到死,醫生都開咗病假紙比我,唔知幾時先好返

珍珠宮

Vincent913 發表於 15-8-13 23:45
我兩個月前同你一樣,頭一個星期好緊要,基本上會見住隻腳越來越腫,處理方法係唔好行咁多,盡量休息,要膚 ...
而家隻腳一'點"地,痛到死,醫生都開咗病假紙比我,唔知幾時先好返,咁你有搽喜療妥,有冇食療湯水介紹

男爵府

有用喜療妥,都用左兩支,醫生開,不過只係去瘀,不能消腫,消腫要用冰。

唔知樓主你有幾嚴重,我個case係拉傷韌帶,屬於中度拉傷,扭傷到第三日係腳痛得好嚴重,要去急症,醫生話韌帶鬆左,俾左個腳架我着,好彩唔需要打石膏,我都着住腳架差唔多三個星期。都腫左個幾月,先見到明顯消腫,至於去瘀,睇住由腳眼瘀黑,過幾日慢慢啲瘀血走左去腳趾,都要幾星期先退。

由於韌帶受傷,我有食下花膠,雪耳,唔覺有用,屋企老人家話可食田七去瘀,不過我唔識煲,所以冇食。

樓主最緊要多啲冰敷,一日三至四次直至唔腫,真係要敷幾個星期,祝你早日康復。

子爵府

我接近兩個月先好返

珍珠宮

引用:有用喜療妥,都用左兩支,醫生開,不過只係

原帖由 Vincent913 於 15-08-14 發表
有用喜療妥,都用左兩支,醫生開,不過只係去瘀,不能消腫,消腫要用冰。

唔知樓主你有幾嚴重,我個case係 ...
謝謝

子爵府

勤D熱敷,搽喜療妥,好work

珍珠宮

睇跌打。 西醫無得搞,跌打師父識同你捽鬆佢。 捽時好痛,但有經驗師父 3 幾日應該可以令你行得番先。另外包住出街人地見到都會就一就

子爵府

用冬青膏摔腳
去睇中醫骨傷科推拿理療

子爵府

睇跌打最好,又快消腫,係捽果野痛完就好快好

珍珠宮

謝謝各位關心,而家隻腳好返好多,唔洗用拐杖,只係行路比正常速度慢少少

首頁

尾頁

跳至