單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一次又一次忍瞞欠債、大家無法溝通、心底雖然不捨,但似乎離婚係事在必行,你地會點克服

伯爵府

jaja 發表於 15-8-20 20:23
一次又一次忍瞞欠債、大家無法溝通、心底雖然不捨,但似乎離婚係事在必行,你地會點克服

...

唔明. 你想克服害怕離婚嘅感覺, 還是想改善無法溝通嘅問題?

後者, 可以到夫婦情感問下意見.
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

大宅

你哋各自財政獨立,定佢養你???
欠債因為咩原因????

男爵府

回覆:點去克服性格不合,無法溝通

各自財政獨立、唔知佢點解成日收埋自己有錢問題唔出聲, 次次比我踢爆,我次次都幫佢咩,最慘到見到岸、佢又黎過、唉

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢度門唔肯開,你係入唔到去! 嘗試在佢的角度出發,了解佢愛賭錢的原因,你亦可以去搜尋一下賭徒的心理結構,可能會有幫助。
首先了解到佢愛賭錢的原因,才決定下一步怎去走。
平心靜氣,叻的女人唔係靠日哦夜哦,係要了解對方內心世界,不需太多言語就能令對方感受到你的關心和愛。
溝通係一門技巧,唔好製造不必要的壓力,要明白你自己都係為咗真相,萬一對方感覺到氣氛不愉快或者對自己不利,佢就唔會講出真相。
努力

男爵府

引用:佢度門唔肯開,你係入唔到去! 嘗試在佢的

原帖由 puni3577 於 15-08-22 發表
佢度門唔肯開,你係入唔到去! 嘗試在佢的角度出發,了解佢愛賭錢的原因,你亦可以去搜尋一下賭徒的心理結 ...
我真係唔適呢D溝通技巧,淨係想快D解決件事、有錢銀問題仲未知係咩原因、一味講自己會解決,係咪應該唔好再理呢

子爵府

他肯去找輔導嗎?

首頁

尾頁

跳至