興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

請教下面3條link, dell 果3部i5機邊部好d( $3999、$4399、$4599), for小朋友高小做下學校網上練習, 有時玩下網上遊戲4399.com, 睇下youtube果d, 我自己有時做下小小文書野,上下網,煲下劇, save下相咁,$3999果部ok嗎? 定邊部會適合d,thanks

http://www.dell.com/hk/p/vostro-3900-mini-tower/pd?oc=3900-d5407&model_id=vostro-3900-mini-tower

http://www.dell.com/hk/p/inspiron-3647-small-desktop/pd?oc=CAI1391SF1508

http://www.dell.com/hk/p/vostro-3900-mini-tower/pd?fl=p&oc=3900-d5417&model_id=vostro-3900-mini-tower

大宅

其實3部好似都係差張DISPLAY CARD,$3999一般做到你要求,不過你可以考慮RAM+到8GB, HD要2T,睇下貴幾多, RAM我覺得8GB係起碼,HD你唔加可以自己買隻EXTERNAL...電腦唔駛買貴O架,夠用就得.

侯爵府

machalie 發表於 15-8-24 10:33
其實3部好似都係差張DISPLAY CARD,$3999一般做到你要求,不過你可以考慮RAM+到8GB, HD要2T,睇下貴幾多, RAM ...
唔該哂,我係電腦白痴黎架, 其實唔明咩i3, i5, i7, 問左同事, 佢答我一般唔打機既俾小朋水友用i5就足夠, 咁就自己上網睇下dell同lenovo, 望到呢3部機岩budget, d野又好似差唔多咁, 唔識分, 砌機又唔識又驚俾人呃買到次貨倉低貨, 先諗住買廠機, dell 果3部機, 3999同4599 都係4GB RAM, 反而4399 係8GB RAM, 但係4599 張視訊卡又唔同, 唔識分邊部好D

大宅

esther_fong 發表於 15-8-24 10:48
唔該哂,我係電腦白痴黎架, 其實唔明咩i3, i5, i7, 問左同事, 佢答我一般唔打機既俾小朋水友用i5就足夠, 咁 ...
但打機其實都分好多種,你玩FACEBOOK果D係GAME,GTA 5又係GAME,但2者要求已經好唔同,你先睇下自己BUDGET,一般電腦真係唔駛買咁貴,你慳左D錢,2,3年後加多少少已經可以換過部,但已經一定比你而家買果D快.仲有唔好信D人話可以UPGRADE,到你想UPGRADE果時,其實好多野都FADE OUT晒.

i3, i5, i7都係INTEL出,對於一般人來講根本唔知係咩(其實我都唔係好知),所以有錢未I5,無未I3,後面果4460,4XXX係代表第4代的CPU.如果係5XXX就係第5代.RAM加多4GB出面應該都係200樓下,你自己望下DELL要幾錢先.

DISPLAY CARD其實出面都好亂,所以如果你只係玩下FACEBOOK D GAME,唔駛買有外置DISPLAY CARD果D機,用返ONBOARD DISPLAY果D已經好足夠.

砌機唔識真係唔好玩,我記得有次出去,有條友係間SHOP問砌機點解會唔包埋有WIFI功能,我聽到真係替搵佢砌機果條友擔心.

別墅

回覆:請教關於desktop

第一部用i5,4G ram , 大機箱,有空間俾你加張獨顯卡為張來打機

第二部i5,8G ram , 細機箱,決定唔打機就啱晒,遲啲想加卡都無位加

第三部,姐係第一部加張獨顯卡,可打機

全文書機就第二部,細機箱win
打機就第三部啱
屋仲大,空間夠,想買部大大舊電腦做文書,第一部啱,張來自己買卡加上去打機都得

侯爵府

引用:Quote:esther_fong 發表於 15-8-24 10:48

原帖由 machalie 於 15-08-24 發表
但打機其實都分好多種,你玩FACEBOOK果D係GAME,GTA 5又係GAME,但2者要求已經好唔同,你先睇下自己BUDGET,一般 ...
唔該哂

侯爵府

引用:第一部用i5,4G ram , 大機箱,有空間俾你加

原帖由 ming1340 於 15-08-24 發表
第一部用i5,4G ram , 大機箱,有空間俾你加張獨顯卡為張來打機

第二部i5,8G ram , 細機箱,決定唔打機就啱 ...
文書其實都好少, 係間唔中。部機主要買俾d女用, 高小同初小, e家屋企果部老爺機用左6,7年, 個女成日投訴好慢, 有時開個ie or chrome 都要load 幾個字。 我希望部機可以挨到佢地初中, 咁請問第二部足夠佢地用嗎? 定還是第一部大機好d可以for將來加野? thanks

別墅

回覆:請教關於desktop

沒有諗住玩3d game,將來都唔會自己買野加加減減,就一定第二部,細機,空間少,省地方

真係要加野既,多數都等保養完左,又頂唔順,先會自己開機箱加

侯爵府

引用:沒有諗住玩3d game,將來都唔會自己買野加

原帖由 ming1340 於 15-08-24 發表
沒有諗住玩3d game,將來都唔會自己買野加加減減,就一定第二部,細機,空間少,省地方

真係要加野既,多數 ...
唔該哂, 我唔識加野, 但求足夠兩個女用幾年,到時真係唔夠用,部機都老啦可以退役

別墅

回覆:esther_fong 的帖子

咁第二部啱晒啦

侯爵府

ming1340 發表於 15-8-25 10:30
咁第二部啱晒啦

唔該哂

禁止訪問

洋房

http://www.baby-kingdom.com/foru ... 15929514&extra=

我係上面post的發帖, 岩岩覆左你
我都打算買第二部
諗住聽日打去問下

首頁

尾頁

跳至