論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:2年內換左3 個姐姐,而家請第4個!!!!

可否講下你地嘅問題工人係咩經驗同背景架?
邊度鄉下,幾多歲,有冇子女,已婚,離婚定未婚?
想綜合下。揀工人都好大壓力。。。。

333s    發表於 15-9-14 10:06

侯爵府

引用:Quote:apple1001+發表於+15-8-26+15:49+回

原帖由 tuenmunoasia 於 15-08-26 發表
唔話得唔管得咁即係姐姐話晒事?
我睬佢都傻,冇可能

男爵府

引用:咁我都算係幸運,+一直以來都係請海外菲及印

原帖由 bobo101^*^ 於 15-08-26 發表
咁我都算係幸運, 一直以來都係請海外菲及印, 她們用到完約的, 唯獨是對上的舊印, 做左19個月才炒她。現請左 ...
請問一下你係邊度穩海外傭 ?😘

象牙宮

cli2011 發表於 15-8-26 14:17
第一個印偷錢,做左2個月就比警察拉左
第二個菲,老公話要同佢離婚,做左大半年就走左

好傷.. 金錢, 除非識印銀紙 $$$被動被人劏很痛苦

A 自己 調正, 規畫好... . (別固執, 不斷改變自己)
減輕自己工作. . 外判 家助 + 利用智能家電

家人, 人人要記律, 手尾, 和你配合, 合作.

B 並要了解 ,
agent 有保用期, 每間各不同.. 1年, 1.5年不等.
更換新工人, 需時几个月. (原產地更換人) 即時換, 不可能. *** 注意.

話說如此..
好多人固執, 唔多變通. 灵活.
正如我有个家姐也很 stubborn, 工人不斷吸收新事物, 不斷改, 日日學習.
家姐, 自己閉門造車, 不想了解工人, 她都痛苦的.
令對方配合, 合作, 是很高的技術.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

M003 發表於 15-8-27 03:42
回覆 cli2011 的帖子
而家的工人質素太差……懶、玩手機、壞心眼、講大話、唔正常、旅遊公主……都請了3個 ...

懶、玩手機、壞心眼、講大話、唔正常、旅遊公主... 九成都是此貨.
有几个真 打工?

一來香港, 一个个成了港女, 港孩.
比內地保母还衰.
星馬同樣用菲/印工人. 相對來港工人真的很差.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 15-9-14 09:57
好傷.. 金錢, 除非識印銀紙 $$$被動被人劏很痛苦

A 自己 調正, 規畫好... . (別固執, 不 ...
想請教下, AGENT 保用期係咩黎??
即係呢段時間內, 工人有問題就包換??

男爵府

回覆:2年內換左3 個姐姐,而家請第4個!!!!

睇完你地甘多問題, 我仲換唔換工人好? 而家個懶, 攪到屋企好多塵,

大宅

cli2011 發表於 15-8-26 14:17
第一個印偷錢,做左2個月就比警察拉左
第二個菲,老公話要同佢離婚,做左大半年就走左

我自己用開呢間傭公司,如果你有興趣可以俾資料你,不過我請是印印.

首頁

尾頁

跳至