親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

TMC3012 發表於 15-11-5 09:22
有冇睇台灣小夫妻個blog, 佢地過年去左德國自駕, 不過佢寫得好慢, 唔知出晒post未~我有諗下年9月去德, 但酒 ...

其實德瑞酒店(4星)大概咩價位先叫貴?好耐冇去過喇我已經買左明年暑假Etihad,蘇黎世入,慕尼黑走。頭尾15天,主要玩瑞士,然後坐德鐵去慕尼黑,中途 stopover兩站,留1-2天。。。因我經 expedia買機票,所以拿拿臨用埋佢個訂房優惠,訂左Schaffhausen,Ulm,Salzburg,Munich的酒店,全部 free cancellation。另外Lucerne同Interlaken仍未訂。
瑞士酒店好貴,尤其Lucerne,訂唔落手。慕尼黑酒店最平,火車站旁的4星 Hotel Cristal,我訂三人房,3晚total只係$1694。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+MissMaMa+於+15-11-7+07:40+編

原帖由 MissMaMa 於 15-11-07 發表
瑞士堅貴, 之前cx開新線, 八完啲酒店即刻唔諗住

珍珠宮

TMC3012 發表於 15-11-8 00:06
瑞士堅貴, 之前cx開新線, 八完啲酒店即刻唔諗住
係 Lucerne 最貴,因我一定要訂 free cancellation,更加冇得平。揾左間火車站旁的4星,叫做最平,$1900一晚三人房包早。schaffhausen $1500一晚三人房包早,可接受。Interlaken我會訂民宿,$1800全幢幾千尺,又好似好抵

珍珠宮

回覆 TMC3012 的帖子

其實瑞士住宿未算最貴,食先至貴但我鍾意瑞士,無辦法,一定要去
而家7晚瑞士,2晚奧地利,4晚德國。

寶石宮

引用:回覆+TMC3012+的帖子其實瑞士住宿未算最貴

原帖由 MissMaMa 於 15-11-08 發表

其實瑞士住宿未算最貴,食先至貴但我鍾意瑞士,無辦法,一定要去
等啲瑞朗跌少少先再諗啦, 反正仲有好多地方未去

男爵府

引用:我都買左出年3月飛薩爾斯堡,蘇黎世返14日唸

原帖由 ralf0213 於 15-09-25 發表
我都買左出年3月飛薩爾斯堡,蘇黎世返14日
唸住自駕奧地利同南德,最後幾日瑞士火車遊
Sorry,之前見唔到!我係揸車去到邊,見到B&B就去問有無房,或者你旅遊counter叫佢幫你搵邊間有空房。我之前9月尾去,未試過無房。

珍珠宮

TMC3012 發表於 15-11-8 21:11
等啲瑞朗跌少少先再諗啦, 反正仲有好多地方未去
係呀,之前去德瑞,只去過好少地方,今次再去15日,好多地方都仲係去唔到。15日,其實淨係瑞士都唔夠

大宅

回覆:MissMaMa 的帖子

Interlaken, jungfraustrasse 有幾間ok的酒店。想平選無浴室的房種吧

大宅

回覆:breezy2012 的帖子

大宅

引用:另外, 2月楚格峰可以上山嗎?已知國皇湖會

原帖由 breezy2012 於 15-11-04 發表
另外, 2月楚格峰可以上山嗎?已知國皇湖會封一半,不過都會照去~ 
可以

大宅

引用:Quote:breezy2012 發表於 15-11-4 10:49 我

原帖由 TMC3012 於 15-11-05 發表
有冇睇台灣小夫妻個blog, 佢地過年去左德國自駕, 不過佢寫得好慢, 唔知出晒post未~我有諗下年9月去德, 但酒 ...
有網址嗎,謝

寶石宮

用相片記錄生活 <--- 佢地個FB

珍珠宮

natb2012 發表於 15-11-12 03:21
Interlaken, jungfraustrasse 有幾間ok的酒店。想平選無浴室的房種吧
唔會訂酒店喇,Interlarken會訂民宿

大宅

回覆 bbeasy25 的帖子

我仲衰D,Honeymoon時係荷蘭book德國既酒店,不過都book到。有一日遲去到酒店,都夜晚八點幾先到,成間酒店得一兩間房著燈,
搵o左好耐老婆先見到門口有個膠袋寫o左我o地個名,先知係鎖匙同房號囉....

大宅

我前年12月去荷蘭+德國Honeymoon,基本上德國段係自駕為主,阿姆斯特丹->慕尼黑就坐夜間火車(City Night Line)
去到 貝希特斯加登(Berchtesgaden) 就落雨雪,不過本身租車果陣用雪胎,慢D問題都不大。
怕係路面結冰,我泊車果陣停好車,想再泊好D,跟住就少少郁都跣啦。落車果陣我幾乎跣低。

大宅

回覆 shmilu_kio 的帖子

我租架BMW 118i,130km去到200km,地板油都成分幾兩分鐘。基本上架車180km/h都唔肯去啦

大宅

回覆 ralf0213 的帖子

如果高速公路去奧地利,記得買路票。我上次由慕尼黑去貝希特斯加登(Berchtesgaden)時,
GPS指行條路,有一段要入奧地利,搞到我唔敢停車,飛住去目的地呀。
網上睇人講如果係奧地利既高速公路無買路票,都罰得幾重,仲要即罰。

大宅

MonsterGary 發表於 15-11-20 14:03
回覆 ralf0213 的帖子

如果高速公路去奧地利,記得買路票。我上次由慕尼黑去貝希特斯加登(Berchtesgaden) ...
Thanks! 我有雪地揸車經驗, 所以唔太驚!
請問你德國點上網呀? 去當地買卡嗎?

大宅

另外分享下, 我已租明年2月德國自駕車, 租BENZ C Class, 係Hertz租居然最平, 仲要有得係機場拿車免附加費!! 打電話去香港熱線租, 會搵到平d!

大宅

回覆 breezy2012 的帖子

我只係法蘭克福中央車站附近既電話店買咋,我都唔係好記得係咪1G Data,好似都成20 Euro

首頁

尾頁

跳至