自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

大宅

回覆:女女明天便是小一生了..很憂心

樓主果間係咪陳XX

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

mama01 發表於 15-8-31 13:27
B1學校,要keep住名聲,但收生又無得選學生,最方便方法就係「迫人走」,校長都要「交數」&keep住學校個靚名 ...

唔好EC, 乜野叫SEN?乜野叫寶校?

男爵府

校長點解唔諗方法教好你女呢?樣樣都識洗乜佢教?

伯爵府

引用:Quote:mama01 發表於 15-8-31 13:27 B1學校

原帖由 lovebabyking 於 15-08-31 發表
Sen ,係特殊障礙學生,如讀寫困難,專注不足過度活躍症,自閉症等。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

akyi 發表於 15-8-31 12:00
都有好一段時間冇出過帖了...
好想聽聽各位既睇法,

既然己經㨂左, 亦派左, 現在立即放棄你也不會甘心.
何不迎難而上, 小孩子今天未準備, 難保明天不可以應付的, 做父母先不要自亂陣腳, 不好抱怨, 不要責難校長或老師或學校. 就按照自己的節奏, 加少少力度, 協助孩子去做好. 津校你不退學, 佢耐你唔何的. 就先試一年, 如果真不是谷的料子, 明年才年合適的學校轉校也不難的.

但我知係有媽媽辭職幫在名津校讀書的子女溫習的, 名津校確不是人人可以自行應付, 樓主要有決心呀!

珍珠宮

hanbb 發表於 15-8-31 13:45
Sen ,係特殊障礙學生,如讀寫困難,專注不足過度活躍症,自閉症等。
tks, 咁寶校呢?

伯爵府

引用:Quote:hanbb 發表於 15-8-31 12:13 分班試

原帖由 pomanlife 於 15-08-31 發表
有d學校6月6派彩完, 6月13就返學校考分班試
我知道,不過樓主昨天才開post 問,我以為佢昨天先知,所以有點奇怪罷了

侯爵府

引用:Quote:mama01+發表於+15-8-31+13:27+B1學校

原帖由 lovebabyking 於 15-08-31 發表
special educational needs (SEN)範圍好擴:言語慢,讀寫障礙、自閉証,過度活躍等等

寶校:地區唔太受歡迎既學校,可能係學術淺,升中派位唔太靚,專收南亞裔等等

樓主替小朋友選校其實以咩準則?唔名校唔填?

lovebabyking    發表於 15-8-31 13:51

伯爵府

引用:Quote:hanbb 發表於 15-8-31 13:45 Sen ,

tks, 咁寶校呢?
寶校,大約指係無家長想子女入的學校。派左這種學校會周圍搵學校叩門

不過,我覺得學校還有學生,老師,咁講好衰

有錯請指正。

男爵府

回覆:akyi 的帖子

我女就係入到所謂band 1,同埋好谷D小學,我女係學校好開心,但成績⋯小一~小五都包尾囉⋯

珍珠宮

mama01 發表於 15-8-31 13:49
special educational needs (SEN)範圍好擴:言語慢,讀寫障礙、自閉証,過度活躍等等

寶校:地區唔太受歡 ...
專收南亞裔等等sorry...我有咁既反應

珍珠宮

hanbb 發表於 15-8-31 13:50
寶校,大約指係無家長想子女入的學校。派左這種學校會周圍搵學校叩門

不過,我覺得學校還有學生,老師,咁 ...
tks, 有D驚阿仔讀書唔成果種

侯爵府

引用:Quote:mama01+發表於+15-8-31+13:49+specia

專收南亞裔等等sorry...我有咁既反應
屯門有間叫伊斯蘭學校,的確集中收該類學,本地生好少好少人自行選讀,被派入去既都叩門走。但亦識人喜歡它英文教學,百貨應百客吧。

呢類學生叫地區寶校,個名幾負面,但有時地區有不同類型既學生,比不同程度既小朋友入讀,都係好架。

男爵府

畀面勳章

乜個校長咁講嘢架....津校政府派位, 學生程度當年會有參差啦, 況且一個分班試可以睇到幾多嘢呢? 佢咁大concern, 有本事唔好靠政府, 轉直資/私校, 自己攞返話事權收叻學生囉

樓主, 唔使理個校長講乜, 俾啲信心小朋友同自己. 一定OK!!

bopui0607    發表於 15-8-31 15:02

伯爵府

引用:Quote:原帖由+iris5a+於+15-08-31+發表回覆

原帖由 701003 於 15-08-31 發表
同意!樓主選校時只以學校好壞作標準???沒有顧及親生女兒的性格同能力

...
佢大收奬派入去,唔係叩門,可以點顧呢?

伯爵府

引用:Quote:hanbb 發表於 15-8-31 13:50 寶校,

讀書唔成,我覺得同屋企教養,小朋友能力,學習態度,學習動機有關。

不過,讀唔成書唔等於無能力既,人生有很多唔同的路。

我老公都讀唔到書,我讀到master又點??而家我老公養我囉。生活就是有很多可能性。

男爵府

未開學就已經百彈?校長都好有問題,但媽咪你都唔好咁擔心,我囡都喺小一生,我都驚緊同一問題,唯有平時叫佢留心聽課,放學返屋企同佢做好溫習,最壞嘅咪同佢出去搵補習,慢慢來,放鬆啲啲

大宅

我女係12月尾超細b,考入地區直資名小。分班試結果又係差到爆,但無見校長,我亦唔會因編班試差而放棄個女。
超細b理解力比其他同學真係差d,難教得佢明。我細個又唔係讀書材料,教得好吃力,成日查字典同問人,然後再教個女。同學仔講一次唔明,到第三次都明,但我個女係要教十次或以上先明,仲要唔係明曬果種。
經過我同阿女不斷努力,由編班時排100左右,變考級頭十(小一時)。所以,大家只要努力,唔好放棄就可絕處逢生,大家加油吧!
而家小女升小四了,不求頭三,只求平穩地保持。當然,有進步就係bonus!

iammiyake    發表於 15-8-31 23:05
bopui0607    發表於 15-8-31 15:03

侯爵府

引用:Quote:hanbb+發表於+15-8-31+13:50+寶校,

無得驚,呢個世界無可能人人係B1材料。係就梗係開心喇。
唔係既咪因材施教,發掘小朋友長處,培養求知興趣,有禮唔好學壞,身體健康就好了。

伯爵府

個校長知唔知咩叫有教無類! 不知所謂垃圾校長

首頁
45678...13

尾頁

跳至