家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老公扣埋mpf,如果出15500,我宜家想生bb,我只係做下散part time,

因為想睇下外家個邊爸媽好老又多病,奶奶身體唔好生左無人幫我湊,自己一腳踏,

如果係bb食同用,右埋我3個人日日煮飯既話,要老公比幾多家用先夠,

我老公儲唔到錢架,靠我儲,佢d格有就洗左先'佢會肯比我儲既,

佢返工一日12蚊搭車公司包食,有左小朋友要佢比幾多我?

當然我慳家架,我想儲到下錢有d錢比小朋友或應急,

因為我同佢未結婚前我都無儲畜,佢都無架!

宜家我都有努力儲但唔多我身體又唔好好想睇中醫調理下先有bb!

大宅

回覆:有左BB媽媽點用錢要老公比幾多家用?

咁你、full time work ,佢人工係1點用?供工?交租?長老?

大宅

我做part time 唔係時時有得返,年有5個月無做野!平時比5600奶奶,架車,一個月入油車維修保養同細佬一人一,半唔洗再比屋租水電煤!但到時有小朋友打算比2000奶奶,之後水電媒自己交返!

複式洋房

回覆:有左BB媽媽點用錢要老公比幾多家用

你番full time先啦,起碼多份人工儲
生左先唔做。

大宅

回覆:小熊之家 的帖子

唔建議生住 起馬有番多少少儲蓄 再考慮生

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

男爵府

點解唔返full time 盡量賺多d錢先生B

大宅

因為我有個獨居爸爸,老人院既阿媽,好多病同物理治療既奶奶要照顧,所而好多覆診好多野又要成日拎假,長工無咁多假比我,我都宜家想搵份一星期返4日既parttime幫補!

大宅

養車係佢唯一樂趣黎,好難叫佢放手,我都有提出過,佢同佢細佬會兩份,車位已買左!事源係醫生話我子宮有少少問題,難有,要就呢1年快努力,所而。。。。我都想要,因為男家要有小朋友個種黎,無我怕離婚收場!

男爵府

引用:因為我有個獨居爸爸,老人院既阿媽,好多病同

原帖由 小熊之家 於 15-09-03 發表
因為我有個獨居爸爸,老人院既阿媽,好多病同物理治療既奶奶要照顧,所而好多覆診好多野又要成日拎假,長工無咁 ...
但你老公一個月才$15500!而你又提到老人家要照顧又多病痛!我就一定不够用!可以先cut左不必要開支及揾番多些!儲一筆先去計劃生?

大宅

我都好努力旨儲緊,但我係驚醫生咁講宜家唔要到時想無,宜家都要KEEP住半年照一次超聲波!

男爵府

引用:我都好努力旨儲緊,但我係驚醫生咁講宜家唔

我都好努力旨儲緊,但我係驚醫生咁講宜家唔要到時想無,宜家都要KEEP住半年照一次超聲波! ...
唔好意思無留意到你話有左!仲以為你計劃緊!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:我做part time 唔係時時有得返,年有5個月無

我做part time 唔係時時有得返,年有5個月無做野!平時比5600奶奶,架車,一個月入油車維修保養同細佬一人一,半 ...
比$2000 奶奶佢點夠用?

你老公收入只有萬幾,你又冇做野,only PT,點養多個B B呀?好難計呢條數。

禁止訪問

大宅

我未有..但醫生話我呢一年好要計劃生,唔係到時仲難有bb我奶奶仲有一個仔比錢佢

琥珀宮

引用:養車係佢唯一樂趣黎,好難叫佢放手,我都有

養車係佢唯一樂趣黎,好難叫佢放手,我都有提出過,佢同佢細佬會兩份,車位已買左!事源係醫生話我子宮有少 ...
家庭收入得咁少,老公又唔肯犧牲養車樂趣,生b跟本計唔掂條數,點生活?

i4kai    發表於 15-9-10 16:05
good_pig    發表於 15-9-7 23:00
J2013    發表於 15-9-6 21:06
bik1229    發表於 15-9-4 15:23

大宅

引用:我做part time 唔係時時有得返,年有5個月無

我做part time 唔係時時有得返,年有5個月無做野!平時比5600奶奶,架車,一個月入油車維修保養同細佬一人一,半 ...
唔好怪我直言,同奶奶一齊住?比2000,買餸都唔夠,難為了老人家

男爵府

育兒性格勳章

咁的環境仲生?努力d搵錢先啦~

珍珠宮

jm唔好怪我直言

你有咁多老人家要養、又要養車、又要養BB、又返唔到full time,條數好難計得掂

以前我和老公一人一架車,我決定生小朋友時cut走一架,養小朋友條數,其實和養一架車差唔多,你可以計吓

咁多樣嘢之中,一定要有啲要犧牲/調節一下,而最直接了當,應該係cut車

除非你份part-time賺好多

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至