嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb大便硬, 想轉奶粉, 唔知點轉?

BB的大便好硬, 聽說可以轉雪 印奶粉, 但bb現在已9個月大, 如現在轉的話, 應該轉幾多號. 而1歲時 是否要再轉?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: bb大便硬, 想轉奶粉, 唔知點轉?

你BB可以食2號,醫生及D姑娘話2號可以食至3歲。

別墅

飲奶粉因人而異,我個仔出世飲雪印,一直都有便秘,到9個月先轉(之前個兒科醫生話唔好轉,飲多d水得la,結果都係去唔到大便)到佢9個月轉雪印2號時,直情去唔到便便,又要睇醫生排便,後來上bkd媽咪介紹我轉另一隻奶粉,佢便便就沒有問題了(再加上佢開始食多o左菜及生果都有d幫o左),果時心大心細唔知轉邊隻好,有d後悔太遲幫佢轉,令佢成爆肛出血:-(
果時我b轉第二個牌子2號奶粉時,都係直接轉2號,沒有轉番新牌子1號
不過轉時,安排如下(若一日4餐奶):
舊-新-舊-舊(day1--day4)
舊-新-新-舊(day5--day7)
舊-新-新-新(day8--day10)
新-新-新-新
我會覺得bb飲奶粉吸收真係因人而異.有dbb飲惠氏會肥,但我家姐個仔就瘦,我朋友個b飲雪印大便ok正常,但我bb就唔得.不過以上只是小女子一些個人意見,希望幫到你啦!
我係卓熙豬豬,成日鍾意扭計,又鍾意發脾氣

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至