論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有一個工人用咗大約八年,咁so far 我要求唔係好高,佢表現都係時好時壞,但因為佢已經做夠八年,佢嘅有薪假期已經去到兩年有二十日有多,佢每年都返菲律賓十日,我覺得好多,但無計因為法例係咁。最近我plan全家人旅行,大約去6日,咁我話我想我出國的日子,佢就放假3日,之後新年嘅初一至初三佢唔放當補噃比我,我咁做其實係咪好唔啱?因為佢即時黑面兼唔肯,但我覺得我一年去兩次旅行,佢又無嘢做,而且佢轉揀我唔去旅行時先返菲律賓。

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆:工人假期

我去旅行多數先扣假期前後60日內的勞工假,吾夠扣就留係屋企做家務,我一向都係甘做,無一個工人係我面前黑過我面,就算黑都吾會理,我跟足法例理得佢黑吾黑面……

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

引用:我去旅行多數先扣假期前後60日內的勞工假,

原帖由 2heiBBmama 於 15-09-06 發表
我去旅行多數先扣假期前後60日內的勞工假,吾夠扣就留係屋企做家務,我一向都係甘做,無一個工人係我面前黑 ...
咁即係合法?係咪?我可以叫佢放假係我出咗國,跟住勞工假就補噃比我?

伯爵府

引用:我有一個工人用咗大約八年,咁so+far+我要

原帖由 radish 於 15-09-06 發表
我有一個工人用咗大約八年,咁so far 我要求唔係好高,佢表現都係時好時壞,但因為佢已經做夠八年,佢嘅有 ...
你咁做冇犯法,但佢黑面係好正常,比著我都會,你諗下:你自己去旅行,佢就放假,其他工人又冇得放,叫佢去邊?一個人喺條街on 居居行嚟行去?新年d姊妹放假,佢又要返工,何況3日,佢又做咗8年,佢返鄉下十日,你都嫌多,唉!你自己諗下啦

大宅

引用:Quote:原帖由+radish+於+15-09-06+發表我有

原帖由 濛查查 於 15-09-06 發表
你咁做冇犯法,但佢黑面係好正常,比著我都會,你諗下:你自己去旅行,佢就放假,其他工人又冇得放,叫佢去 ...
佢係每年返鄉下10日至15日,唔係一個約,係每年(但有一張機票係佢自己出錢),再加上佢唔肯係我出國時返去菲律賓,每每係揀我係香港佢先走,仲要揀我最忙時,所以我先諗下可唔可以咁樣叫佢補假,因為我都有d嬲佢咁。但我都覺得你講得啱,所以我先開post 問下大家意見,其實又係...好似我以前打工時,老闆放假我都唔會揀嗰時放假一樣!

水晶宮

回覆:工人假期

你已經用左8年。
好地地,
我唔會改變個放假method

別墅

當我家去旅行時,例如去玩4天,我會睇返旅行前仲有幾多勞假未放,如果得兩日勞假未夠4日,其餘兩日,我會用兩個星期日的例假補夠佢,即係叫工人有兩個星期日要返工(旅行前),但會後補兩天给她,日子是我們旅行的時候放。兩日勞假兩日例假,共4日不用上班。假期是由僱主安排的,工人冇得say no.但如果你用佢大假交換,就要得佢同意,你就變成被動,佢話唔肯你都冇計。

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 2heiBBmama 於 15-09-06 發表

原帖由 radish 於 15-09-06 發表
咁即係合法?係咪?我可以叫佢放假係我出咗國,跟住勞工假就補噃比我?

...
你要睇下近放假旅行的勞工假,因為勞工假可前後60日內調,這樣放才合法……若果你9月去旅行,扣新年勞工假就不合法!

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

首頁

尾頁

跳至