親子旅遊

跳至

首頁
45678...30

尾頁

複式洋房

我11月都會去呀!! 多謝分享!!

大宅

回覆:jcctiu 的帖子

行程有更改:難波→奈良餵鹿→京都祗園花見小路,想加插1寺廟賞楓,應該東福寺或清水寺較順路呢?

男爵府

Hi Jcctiu, 你好, 我plan 咗以下行程, 想請教有關 搭車 及 購票 問題, 唔該晒

DAY 1 夜晚7點半到, 會 stay 機場 hotel 一晚
DAY 2 Rinku outlet 去 難波, 搭 南海電鐵, 時間大約要幾耐?
DAY 3 難波 去 環球影城, 搭 御筋堂線 去 梅田, 再轉 JR大阪環狀線?
DAY 4 難波 去 京都, 清水寺, 應該買京阪一日PASS?
DAY 5 難波 去 嵐山, 應該買 阪急一日PASS? 如果再 轉乘 嵯峨野線, 去亀岡駅坐 Torokko 小火車, 阪急一日PASS 包唔包坐埋?
DAY 6 難波 先去 六甲山滑雪, 再過 有馬溫泉, 應該 搭JR神戶線到三宮, 在神戶線 再 購買友六甲山套票?
DAY 7 有馬, 搭高速巴士 返梅田? 再返難波
DAY 7 難波 去 天保山, 應該 搭 地鐵 中央線 去大阪港站?
DAY 8 中午, 難波 去機場, 搭機場巴士?

伯爵府

baobao520457 發表於 15-10-27 20:48
請教如果住心齋橋點樣可以去京都,一日往返買乜車票呢?thanks
去京都不同的景點要搭不同的鐵路.

伯爵府

baobao520457 發表於 15-10-27 20:51
心齋橋, 難波, 道頓堀, 黑門市場 呢四個地方需要搭地鐵逐個去嗎?無去過完全無頭緒

...
四個地方好接近,徒步不需要搭車.

伯爵府

e.t.c. 發表於 15-10-28 08:57
回覆 jcctiu 的帖子

請問, 我以下行程, 買咩pass啱呀? Kansai Thru Pass 又啱唔啱呢?
請問, 我以下行程, 買咩pass啱呀? Kansai Thru Pass 又啱唔啱呢? 若果你唔想煩唔怕貴一定啱.

我會5晚都住難波swissotel, 咁係KIX airport係咪搭南海電鐵返hotel最直接? 一定是

我由swissotel去京都, 想去清水寺, 八板神社, 祗園 和河原町, 點搭車法呀? 地鐵轉阪急 係咪搭地下鐵御堂筋線到梅田轉乖板急電車京都線到河源盯總站? 搭地鐵去梅田時, 轉阪急電鐵去京都河源盯, 係咪係車站內 轉乘? 要出咗地鐵去阪急站搭車 要唔要出閘又再入閘架? 如我係 d 賣票機買飛, 我係咪買梅田地鐵站做目的地, 再係梅田嘅阪急電鐵站買去京都河源盯嘅飛? 搭地鐵先看目的地價錢,然後入錢,最後揀該價錢的票買,如難波去梅田買240YEN的票便可以了;阪急去京都一程400YEN,來回已800YEN了,但一日PASS只要700YEN 係河源盯站去清水寺係咪要搭taxi? 最好,因為行路好遠,約半個鐘 大概how much? 1000YEN樓下

另一日, 會由hotel去京都嵐山, 想搭嵯峨小火車, 我係咪應由JR難波站搭去京都-->JR馬堀站-->步行到龜岡站-->搭觀光火車-->嵯峨嵐山站? 係,
這樣玩最順最方便,但搭JR去嵐山比搭阪急貴一倍而且沒有平PASS可用 之後可步行去渡月橋竹林嗎? 先去竹林,然後天龍寺,再到嵐電嵐山站附近行街午膳,最後行渡月橋
果樹有無野食架? 大把,可試出名的豆腐宴 回程點返難波 ? 過了渡月橋便是阪急的總站,一定是搭阪急番大阪,唔好搭貴一倍的JR呀!

另一日去奈良睇鹿, 係咪係大阪難波站搭近鐵去奈良總站呀? 不二之選 之後行去鹿公園? 有無其他景點架? 奈良最值得去的地方是兩個文化遺產東大寺和春日大社,都在奈良鹿公園附近.

LAST DAY會HOTEL去 RINKU OUTLET, OUTLET係咪有LOCKER可放LUGGAGE? 果樹去KIX AIRPORT搭SHUTTLE BUS要多久時間架? 20分鐘,200YEN一程,半小時一班或一小時一班車;其實我建議你行李放車站,買完東西搭火車去機場,雖然要370YEN,但班次密得多,
幾分鐘就到,而且最重要是不需要拿著行李行去OUTLET,火車站行去OUTLET差不多要十分鐘.

伯爵府

AppleChow 發表於 15-10-28 09:14
Jcctu,
多謝你的回覆. 以下有些不明:

1. DAY 1 在南海COUNTER買1500YEN的YOKOSO! OSAKA TICKET, 搭Rapit亦可到天下荼屋嗎? 是,轉地鐵去大阪東部或京都這個站轉會方使一些.
因我是下午5:00才到機場, 你說有一張地鐵一日票可用, 即是我可於當天用來轉乘地鐵至日本橋道頓堀民宿嗎? 可以,但你搭一程就不要浪費這張一日票,此票可留到第二日用 還是這程要另買票,
那地鐵一日票在Day2那天用還是另一天用才最合適?
此票只可以第一或第二日用,過期無效
2. TIC是否即機場旅遊中心? YES 在1/F嗎? YES, 1/F = 地下中央位置 700Yen 一日是京阪電鐵Pass嗎? YES
3.我住近道頓堀, Day 2 是否需在難波搭地鐵至淀屋橋可再轉京阪電車(用700YenPass)直去伏見稻荷,清水寺,最後至祇園再搭京陂回難波可以嗎? YES,全對
4. 2550YEN海遊館+地鐵 是可在難波或日本橋站長室購買嗎? 可以,大站一定有 有無限即日買即日要用呢? 應該沒有限,但你最好問清楚

伯爵府

catshiuwa 發表於 15-10-28 09:52
Jcctiu....
想請教多次, 請問我以下行程買什麼pass是最抵?
Day 1 機場去心x 橋checkin in, 跟住想去坐嵐 ...

Day 1 機場去心x 橋checkin in, 跟住想去坐嵐山坐小火車 (請問坐阪急去嵐山要幾耐? 定係由大阪坐JR去京都再去嵐山快D) , 晚上回心x 橋梅田去約一個鐘,JR未必快過阪急,因為要兜個彎先去京都駅,而且JR價錢貴一倍,但若果你要搭小火車順流而下,搭JR會比較順路和方便.

Day 2, 早上又再到京都,checkin京都車站附近酒店,然後伏荷千鳥居,黃昏清水寺 阪急一日PASS

Day 3 ,京都車站周邊行,然後rinku outlet ,然後搭5pm機 搭JR去大阪轉關空快速去RINKU TOWN,唔使買PASS

其實你DAY 1點解要住心斎?兩晚住京都駅不是更方便嗎?

伯爵府

久利生柯南 發表於 15-10-28 14:55
行程有更改:難波→奈良餵鹿→京都祗園花見小路,想加插1寺廟賞楓,應該東福寺或清水寺較順路呢?

...

東福寺順路得多,可以在奈良搭JR新快速,半個鐘多一些便到.而且單計賞紅葉,東福寺應更勝清水寺.玩完東福可搭京阪去祗園.

別墅

回覆:jcctiu 的帖子

Jcctiu請問Haruka +icoca、的票不在網路訂購,在關西機場售票机能買到嗎?謝!

複式洋房

jcctiu 發表於 15-10-28 23:28
請問, 我以下行程, 買咩pass啱呀? Kansai Thru Pass 又啱唔啱呢? 若果你唔想煩唔怕貴一定啱.

我會5晚都住 ...

thanks for your detailed answer

複式洋房

jcctiu 發表於 15-10-28 23:28

我會5晚都住 ...

搭地鐵先看目的地價錢,然後入錢,最後揀該價錢的票買,如難波去梅田買240YEN的票便可以了;阪急去京都一程400YEN,來回已800YEN了,但一日PASS只要700YEN

唔好意思, 請問係咩pass? 係邊樹買架?

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章

你好, 明年3月尾去大板, 行程如下:
Day 1 : 香港 ---> 關西---> 住難波
Day 2 : 環球影城 ---> 住難波
Day 3 : 難波 ---> 京都--> 清水寺 --->住京都
Day 4 : 京都漫畫博物館 --->難波(下午) ---> 住難波
Day 5 : 難波 ---> 名古屋(長島樂園) ---->住名古屋
Day 6 : 名古屋 ----> 難波(下午) --->住難波
Day 7 : 難波---->機場(晚上7:00機回香港)

請問買那種 Pass 比較省 $ ?? 又或耆行程需要再修改??
謝謝!

男爵府

jcctiu 發表於 15-10-28 23:38
1. DAY 1 在南海COUNTER買1500YEN的YOKOSO! OSAKA TICKET, 搭Rapit亦可到天下荼屋嗎? 是,轉地鐵去大阪西部 ...
謝謝你的回覆.
對我十分有用.
另請問Day2, 至淀屋橋轉京阪電車去(用700Pass), 到那個站落車才可到伏見稻荷呢?大約時間多少? 因在路線圖上找不到此站.
由伏見稻荷怎樣再到清水寺呢?需時多久? 另錦市場是否亦在祇園附近?

謝謝你!

[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

伯爵府

babyvincent 發表於 15-10-29 07:41
Jcctiu請問Haruka +icoca、的票不在網路訂購,在關西機場售票机能買到嗎?謝!

...
可以在JR的COUNTER買,不過網上訂了,去到出票會快一些.如果買其他JR PASS就一定要網上訂咗先,即場買會貴約10%.

伯爵府

e.t.c. 發表於 15-10-29 08:47
搭地鐵先看目的地價錢,然後入錢,最後揀該價錢的票買,如難波去梅田買240YEN的票便可以了;阪急去京都一程400 ...
阪急一日PASS,在阪急梅田的TIC有售.

伯爵府

AppleChow 發表於 15-10-29 13:13
謝謝你的回覆.
對我十分有用.
另請問Day2, 至淀屋橋轉京阪電車去(用700Pass), 到那個站落車才可到伏見稻荷 ...
另請問Day2, 至淀屋橋轉京阪電車去(用700Pass), 到那個站落車才可到伏見稻荷呢? 伏見稻荷,日文的稻字寫法不同 大約時間多少? 近一小時 因在路線圖上找不到此站.
由伏見稻荷怎樣再到清水寺呢? 搭京阪到清水五条站 需時多久? 十幾二十分鐘 另錦市場是否亦在祇園附近? 是,徒步可達

大宅

引用:Quote:sizzlers 發表於 15-10-12 00:44 請

原帖由 jcctiu 於 15-10-12 發表
如果唔搭嵐山小火車,只用個零兩個鐘行吓竹林,渡月橋,天龍寺等都勉強OK.

梅田(阪急,400YEN) --> 嵐山(阪急, ...
這個行程1天可完成嗎?

複式洋房

jcctiu 發表於 15-10-30 00:14

thanks

男爵府

引用:Quote:e.t.c. 發表於 15-10-29 08:47 搭地

原帖由 jcctiu 於 15-10-30 發表
請問以下幾個問題
1: 由關西機場去心齋橋哈頓酒店(hearton)應搭乜車呢?
2:去環球影城,由心齋橋酒店出發應點樣搭車?
3:環球影城係咪去到門口先買飛?定需要提前買,見有d post話整理卷,請問係乜用途?
4: 去以上地方我應該買乜pass?

首頁
45678...30

尾頁

跳至