醫護健康

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好明白!

禁止訪問

公爵府

iamnote 發表於 15-11-21 21:52
照顧老人家係好辛苦, 但忍耐下, 盡量做到老人家開心, 自己又開心冇咁辛苦...

我好耐前都響度呻過..

曾經係一個麵店見到一個四、五十歲女人推住一個坐輪椅大約八十多歲女老人家入黎食麵,同我同枱,老人家應該係女人阿媽。個女人好有耐性問阿媽食乜,但老人家點完野食又變主意,來來回回幾次,奄奄尖尖咁,個女人可能頂唔順,衝左出去,五分鐘後先返來,我諗佢係出去冷靜一下,見到佢好辛苦咁

男爵府

引用:Quote:iamnote 發表於 15-11-21 21:52 照顧

原帖由 OKC 於 15-11-22 發表
曾經係一個麵店見到一個四、五十歲女人推住一個坐輪椅大約八十多歲女老人家入黎食麵,同我同枱,老人家應 ...
真係唔係自己個女可能打人咁濟

男爵府

引用:照顧老人家係好辛苦, 但忍耐下, 盡量做到老

原帖由 iamnote 於 15-11-21 發表
照顧老人家係好辛苦, 但忍耐下, 盡量做到老人家開心, 自己又開心冇咁辛苦...

我好耐前都響度呻過..
除左節哀順變之外,我唔識講其他說話。我都想我媽好,耐何佢既性格就係鍾意同人鬥氣,唔會睇大局,唔會理人感受,所以由細到大我都同我媽感情一般,而佢亦都懶得理我,餵飽飯有衫俾你著就算,有時咁諗啦,同個d日日打打鬧鬧,打仔鬧仔,貪錢既阿媽黎講,我媽又未去到好差既,起碼唔係呢d類型。不過從來就唔覺佢關心過我囉。

子爵府

引用:我同我阿媽都好似溝通唔到,未中風之前,你叫

原帖由 Chikane123 於 15-09-12 發表
我同我阿媽都好似溝通唔到,未中風之前,你叫佢小心d乜唔好食乜,咩都唔聽你講,你叫佢唔好做就偏要做,結果佢既 ...
不妨試吓針炙,我媽由一個識行識走又說話不停,到3月18日中了風,變成1個半身不遂,不能說話。其實好心痛,但無法呢個係事實。

結果咁多個月係無進展,但望佢腳筋5好縮得咁快,每次針灸都大叫到喊,佢表達5到又5望人,但我5會逃避,睇多d 關於中風,望5好遺傳比我同我哥,仲有下一代。所以一定要加油去面對。做仔女做得幾多就幾多,無人話自己係100分。因為人就係人。

加油啊,姊妹!

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:對住阿媽真係好辛苦

唉,最敝唔聽話時,真激到氣頂

翡翠宮

引用:我最近都面對同樣情況,我娘8十幾,最近退

原帖由 lambxx 於 15-11-10 發表
我最近都面對同樣情況,我娘8十幾,最近退化性坐骨神經痛,住左10 日e院後返屋企。佢又唔係完全活動唔到, ...
你騙佢話比錢只做呢幾樣咋,等佢唔使點人啦

大宅

父母老了脾氣會變怪的,而且無安全感,做兒女的只有當他們是小朋友去哄了。大家加油吧。

男爵府

回覆:MM2005 的帖子

真係好嬲架,平時返工已經辛苦到死,返到屋企又要對住個小魔怪,教佢學野,個仔又成日病,又要應付個得閒無風起浪既麻煩99, 我根本連休息既時間都無,星期六有時要返工,放假又要湊阿媽,佢仲要唔聽話,真係辛苦到死,好想放棄。

大宅

畀面勳章

加油, 忍耐 !

翡翠宮

引用:父母老了脾氣會變怪的,而且無安全感,做兒

原帖由 鎸瀛媽 於 15-11-25 發表
父母老了脾氣會變怪的,而且無安全感,做兒女的只有當他們是小朋友去哄了。大家加油吧。 ...
氹唔到

大宅

早晨。試試搵媽咪比較知心的老友或者親人陪下佢,順便開解下佢,對她說她已經很有福氣了,子女很孝順了,要聽話不要為難仔女。老人家比較念舊的,朋輩的意見會比較接受。我就經常主動聯絡媽咪的幾個老友和媽咪聚會,她每次都好開心架。

父母係我地細個係千方百計滿足我地的要求,想辦法令我們受教和開心。他們老了,我們也要多啲心思,睇下點樣令佢地聽話和開心番。

你唔開心時也多啲上黎傾訴,放鬆心情,再聽下其他JM的意見,情況會有改善的。加油啊。

男爵府

引用:早晨。試試搵媽咪比較知心的老友或者親人陪

原帖由 鎸瀛媽 於 15-12-12 發表
早晨。試試搵媽咪比較知心的老友或者親人陪下佢,順便開解下佢,對她說她已經很有福氣了,子女很孝順了,要 ...
無,我媽無朋友係香港,有都係得d麻雀腳,把口臭到暈,佢地唔加多腳已經好好。熟個d朋友都係鄉下,但從來唔黎香港,次次都係我媽新年返去聚下舊咁。親人就唔好講,有個自稱同阿媽好親既阿姨都好少探阿媽,舅父就淨係想謀埋我阿媽個少少身家,搵親我阿媽就係講錢俾麻煩我地。最近仲同佢反埋面。

翡翠宮

回覆:對住阿媽真係好辛苦

唉 ,在港無親無戚,佢又係得街坊麻雀腳,
但我媽超級硬頸

翡翠宮

引用:早晨。試試搵媽咪比較知心的老友或者親人陪

原帖由 鎸瀛媽 於 15-12-12 發表
早晨。試試搵媽咪比較知心的老友或者親人陪下佢,順便開解下佢,對她說她已經很有福氣了,子女很孝順了,要 ...
多年前佢連最簡單血壓藥都唔食,今年跌倒才更多藥,都唔食,無計

男爵府

回覆:MM2005 的帖子

管唔到咁多

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至