論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

40元買一日三餐(一家四口+工人)

今日我個工人回來探我,說佢新老板祗係比$120佢,用來買三日9餐.
真係考起!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Re: 40元買一日三餐(一家四口+工人)

嘩! 咁即係一定唔駛煲燙?! 一煲都幾十蚊咯!

侯爵府

錯啦!一定要有湯,你話點買?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咁咪滾湯囉,之後d渣做埋餸囉! 去裕記買d cheap 菜囉!
不過又幾刻薄喎, 我有時一家三口一日都成百幾蚊啦

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

?-( ?-(

水晶宮

我老公婆, 加埋個只係識食粥仔的7個半月大bb, 一日一餐連埋PACK LUNCH, 都要成功$50一日, 仲要係2’食送’, 冇湯. 煲湯O個一日, 要額外比多幾十元.

別墅

I have part time to do the buying and cooking and she will tell me the amount spent for each meal every day. on average, about 40 dollars for two disc and one soup (not boiled one), enough portion to serve three adults (including my maid) and two children for dinner; and reserve part for my girl and my maid for lunch the following day. Sometimes, if there are too much food, I will even pack lunch for school.

No problem and so far the 'quality' of food is good.

子爵府

markchan,

Your calculations are for 1 meal for entire family (dinner) + lunch for 2 to 3 per day ==>good food.
This maid has to buy 3 meals for whole family per day.

Either the maid has to go on diet and skip 1 or 2 meals a day, or she has to buy the $2/batch type of vegi.+ not enough meat for the whole family+ dead fish for $5/plate, or buy 走私肉。
The employer is doing themselves more harm than good.

大宅

嘩!咩事咁刻簿自己屋企人,d送係食落肚。好心就唔好計較個一百幾十la。。。呢d都算得咁盡,其它野點計呀???

大宅

嘩!咩事咁刻簿自己屋企人呀!d送買番黎食落肚,好心唔好計較個一百幾十la。

大宅

我唔知嗰個係菲傭定印傭,但我覺得佢喺個舊僱主度唱個新僱主弧寒就唔係好啱,一家唔知一家事,請工人都未必真係有錢,人哋食幾多著幾多又關啲工人咩事,如果佢唔接受啲咁薄嘅伙食,就不如遲工,搵過一家有錢啲嘅先做囉,呢啲唱僱主嘅工人我係極之討厭,其實佢係唔係嚴無斧頭打咋卦.

我都係食五蚊兩斤嘅菜,有錢就更係食好啲啦,無錢都無計格.

大宅

Hi markchan, can you share some example what you having everyday?
My Blue Sky 我的楠楠和天天 想起那天.............老公,我好肚痛,應該作動了。 咁你等陣先,我要沖涼洗頭同攞埋啲書去睇呀!你知啦,要坐好多個鐘加麻。@_@

大宅

Hi ballpan, I like buy $5兩斤嘅菜心。其實我好想知道點先可以save money. 每次我專登去D平既街市買餸,特登買定幾日送,洗成百幾蚊。但之後其實每日都要再補買一D,又用多最少30蚊一日。好似唔多化算,到底點買?又或買D乜送最平又正?
My Blue Sky 我的楠楠和天天 想起那天.............老公,我好肚痛,應該作動了。 咁你等陣先,我要沖涼洗頭同攞埋啲書去睇呀!你知啦,要坐好多個鐘加麻。@_@

伯爵府

好媽媽勳章

好似我工人(印姐)咁佢會買定5日既 (lunch + dinner)材料, 一定有煲湯 & 滾湯...當然 lunch only 得 bb 食, 咁大約一餐都 $25-30有 3 送 1 湯 (一時時), 呢 d 都係睇你點同工人溝通既, 最重要係佢有冇心去做姐, 有時佢仲識同你講太太呢 d好貴...其實是符工人識得幫你慳與否...
例如: 好簡單既菜圃洋蔥肉碎炒旦一味都好平!

大宅

Sukiooo,

可以食多啲凍肉,例如食雪藏雞翼,豬扒等,新鮮就食雞蛋蒸豬肉,魚就食蒸大魚,呢啲都係比較平嘅食物,呀,仲有一味都好有營養又平嘅食物,就係蕃茄煮雞蛋,尤其是有小朋友嘅家庭,雞蛋係一種又平又有營養嘅食物.

總之,持家有道真係好難學的,我都喺度學緊.

大宅

早餐:蛋治 (HK6.5包 + 2.5蛋) = 9
午餐: 炒粉或麵 或 公仔麵 (粉麵 HK7) = 7
晚餐:魚+菜+豆腐+節瓜湯 (10魚 + 5 菜 + 4 豆腐 + 5瓜) = 24
HK40都應該夠用.都不會差好多.其實有好多野都唔係好貴,又平.好似洋蔥炒蛋,蕃茄炒蛋,豆腐等,幾蚊就得.大魚腩都係8蚊左右.

大宅

早餐:搽麵包囉,一係煎蛋加麵包,($6,一磅都有8塊)
午餐:食返d隔夜
各位姨姨好,我係cherrie,,我仲有個姐姐13歲啦,佢唔想出鏡,所以我......!!

侯爵府

其實我個菲律賓工人,以前在我家幫我買

大宅

PANCO, ballpen,淑筠媽咪, connie, thank you for your sharing

民房

If $40 is only for dinner, that will be ok. If $40 is not only for dinner, but also for breakfast and lunch, then...I think that's a bit too difficult to do it.

首頁

尾頁

跳至