單親天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

認識瑞士牛牛第二回

我同佢由拍拖到現在已6年,我地結咗婚有個b, 但因為很多原因......我實在受不了 ,提出了離婚.....
但我很怕,覺得對唔住個bb.請告訴我如果單親後,我可以

點?

複式洋房

原文章由 小生命 於 08-7-5 23:53 發表
我同佢由拍拖到現在已6年,我地結咗婚有個b, 但因為很多原因......我實在受不了 ,提出了離婚.....

點? ...

你要積極地揍亞b, 冇辦法啦....你就係佢最親既人黎

珍珠宮

其實我唔係太明點解話對唔住個b,因為其實有個唔好既婚姻影響都唔細啦,堅強d囉,冇計啦~我個fd岩岩前幾日簽左紙離婚,個仔8歲,佢竟然叫亞媽心情放開d同叫佢當發左一場夢!幾老積!我個仔都識講就好啦真係

複式洋房

原文章由 思樂冰 於 08-7-6 19:08 發表
其實我唔係太明點解話對唔住個b,因為其實有個唔好既婚姻影響都唔細啦,堅強d囉,冇計啦~我個fd岩岩前幾日簽左紙離婚,個仔8歲,佢竟然叫亞媽心情放開d同叫佢當發左一場夢!幾老積!我個仔都識講就好啦真係 ...

老公都同我講咗離婚!我都想係發咗場夢,仲更加希望個仔已18歲,完成自己嘅責任。

囝囝先係我至愛!

複式洋房

路好漫長一個人好孤獨當你覺得生苦想喊可惜無肩膀!小朋友長大難教你覺得激氣無人跟你分擔!要搵食要照顧小朋友兩難!過時過節冷清清,再有一段感情黎到你要為小朋友考慮,如果仍然愛對方就試試改變,如果難受就分開,但要做好心理準備,同金錢家人支持的準備,祝你快樂!我已做了十三年單親媽媽

複式洋房

我冇金錢家人支持,在我既世界,只有我和亞仔相依為命,要上班又要照顧小朋友,十隻手指又粗又(諧),真係好累....

禁止發言

別墅

原文章由 小生命 於 08-7-5 23:53 發表

點? ...

我都想知,可是真的不知道前面會怎樣?可是每天,真的很難過。

別墅

原文章由 yiu836 於 08-7-9 00:59 發表
路好漫長一個人好孤獨當你覺得生苦想喊可惜無肩膀!小朋友長大難教你覺得激氣無人跟你分擔!要搵食要照顧小朋友兩難!過時過節冷清清,再有一段感情黎到你要為小朋友考慮,如果仍然愛對方就試試改變,如果難受就分開,但要做好心理 ...

你真的很厲害。佩服你。

大宅

yiu836簡單幾行字但已講出單親的心聲, 當中的難處!
做單親媽咪真好辛苦, 條路好難行, 大家決定之前要作好心理準備

原文章由 yiu836 於 08-7-9 00:59 發表
路好漫長一個人好孤獨當你覺得生苦想喊可惜無肩膀!小朋友長大難教你覺得激氣無人跟你分擔!要搵食要照顧小朋友兩難!過時過節冷清清,再有一段感情黎到你要為小朋友考慮,如果仍然愛對方就試試改變,如果難受就分開,但要做好心理 ...

禁止訪問

複式洋房

但是對方真係唔介意,養個唔係自已親生既小朋友,人始終係自私,佢愛你既時侯,幫你養咩都得,時間耐左,同你有爭吵,感情變淡,還可以愛屋及烏?而且如果和第二任生左bb,又會唔會冷落左同前夫生個果,到時佢知道自已唔係屬於lee個家,lee份家庭溫暖唔會同佢有關係.....

子爵府

單親......好辛苦..
有好多事情要去面對....
路好難行....
自己一定要學識堅強.....
我...兩年單親路......
好難行.....好多野要去面對...
身邊一定要有親人...朋友....去支持你..

複式洋房

回覆 #5 yiu836 的文章

非常認同 我也做了12年單親媽媽,非常明白你感受!

珍珠宮

原文章由 MonAnson 於 08-7-14 05:33 PM 發表
yiu836簡單幾行字但已講出單親的心聲, 當中的難處!
做單親媽咪真好辛苦, 條路好難行, 大家決定之前要作好心理準備

I THINK SO!!!

不過,無論前路怎樣難行,我們都要為著小朋友而努力呀!!!!!

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

唔介意我可以同大家分享下我既經歷..
我與前夫分開一年之後正式離左婚2年..離婚原因佢有第三者..佢重曾經係bk到唱我話我冷落佢...攪到佢好痛苦..但後來比我發現其實佢有第三者..當時我簡直唔敢相信..想過自殺去逃避..但結果自己清醒過黎...同自己講..佢唔惜我我都要惜自己...我有兩個小朋友..一個當時9歲一個4歲..我有事誰去照顧佢地呢? 之後我就開始振作起黎...主動同佢提出離婚...要求要番兩個小朋友..(當然佢都要負責養..因小朋友佢都有份)..跟著就安排好自己同小朋友既生活...幸好我有份穩定既工作..足夠我維持原有生活..但最重要既係我無放棄自己..重同自己講要活得比佢好...結果我做到..我兩個小朋友好生性..個女知我同daddy離婚重安慰番我...會更加惜我..而且知我為養大佢地工作辛苦重來唔會投訴我無時間陪佢地..反而自己照顧好自己..而我自己從原本自信心跌到最大而變到自信心大增..我重來唔會遮掩我單親身份..因我要給我小朋友做傍樣..單身家庭一樣可以生活得有自信...我記得離婚初期..行路永遠唔望人架因覺得自己樣好殘..但想通之後..我每天會扮靚靚返工永遠show個靚樣比人睇...抬起頭走路...勇敢去面對眼前問題..無野係解決唔到既..結果我花左大半年時間已經可以重新振作起黎啦..班朋友個個都讚我好野呀...而家朋友都會經常問我面對逆境既方法..我都好樂意話比佢地聽架

我想講比大家有緣人知既係..單親路唔易行...要想清想楚..知道自己準備好先去行..如果到最後真係要去行既話就要勇敢面對..唔好驚..只要想想點為小朋友著想同做到最好就得架啦..

我重有好多單親經歷可以同大家分享的..但不便一次過太長氣..有興趣大家可以話我知..交流一下啦

願各位單親父母生活愉快

別墅

雖然我已經再婚仲生埋細仔....但到而家我都覺得對唔住個女~~個心會好唔c服...更加唔敢唸個女大左之後問起時我應該點答佢~~有時真係寧願佢永遠都係bb....

首頁

尾頁

跳至