烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

呀女要帶飯,只煲一碗電飯煲痴底。
有無JM 可以教我點樣明火蒸一碗飯的份量。
萬分感激

湊3個真係好辛苦!希望個個快高長大、身體健康![color=DarkOrchid]

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:呀女要帶飯,只煲一碗電飯煲痴底。有無JM

原帖由 venus228 於 15-09-21 發表
萬分感激
蒸飯要浸米先喎.要蒸好耐架.

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:求教明火蒸飯

我用樂聲牌最細個飯煲.未試過痴底.但我多數煲兩碗飯.

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

電飯煲煲多小小,第二日用黎炒飯

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

用蒸飯方法咪得囉!

珍珠宮

BK Milk勳章

venus228 發表於 15-9-21 20:23
萬分感激
我蒸比亞仔帶飯係用電蒸爐就1:1咁上下,如你用明火我諗都係差唔多,你試多幾次應該會知

大宅

回覆:venus228 的帖子

我以前明火蒸飯,都係1:1或1:1多少少,視乎米受唔受水,唔急可以浸一陣,我有時冇浸便蒸,妳可以試下呀😄

大宅

我都成日蒸飯, 因為之前飯煲焗黑蒜, 其實蒸飯米同水分量好似用飯煲咁一樣, 我會中細火咁蒸半小時, 唔好即刻開蓋跟住焗多一陣, 我係用電磁爐的。

伯爵府

好似蒸餸咁蒸,1:1,可以少d水,因蒸氣已很多水份。不用浸(指白米),洗完直接蒸。

我一杯米,蒸14分鐘,熄火,焗多一陣,拿出來,弄鬆飯,等走d水氣,食得。

蒸飯好好食,軟綿綿,一粒都冇剩!

Ericmo    發表於 15-9-22 11:44

翡翠宮

引用:好似蒸餸咁蒸,1:1,可以少d水,因蒸氣已

原帖由 lalalumlum 於 15-09-21 發表
好似蒸餸咁蒸,1:1,可以少d水,因蒸氣已很多水份。不用浸(指白米),洗完直接蒸。

我一杯米,蒸14分鐘 ...
我試過蒸左23分鐘都無動靜
可能太細火?要全程大火蒸嗎?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我用不銹鋼煲明火煮,水米都係1:1, 其實都好快熟,不過要睇火,6299煮係細火慢慢煲,冇飯焦又軟熟,佢地從來冇用過電飯煲。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

andyman 發表於 15-9-21 23:48
我試過蒸左23分鐘都無動靜
可能太細火?要全程大火蒸嗎?
係呀!大大火蒸。

翡翠宮

引用:Quote:andyman 發表於 15-9-21 23:48 我試

原帖由 lalalumlum 於 15-09-22 發表
係呀!大大火蒸。
oh…………原來係咁.

侯爵府

DHA勳章

可用瓦煲明火煮白飯
米同水1:1.1, 大火煮至煲蓋邊見到有泡泡, 就轉最細火煮5分鐘, 之後轉大火數10秒就關火, 焗15至20分鐘就完成

大宅

我用之前蒸飯盒蒸飯30分鐘(連埋上層放肉一齊蒸)

伯爵府

heavybb 發表於 15-9-22 09:56
可用瓦煲明火煮白飯
米同水1:1.1, 大火煮至煲蓋邊見到有泡泡, 就轉最細火煮5分鐘, 之後轉大火數10秒就關火, ...
有冇黏底?

大宅

我成日用明火蒸飯俾仔仔食, 又冇上面講o既問題喎...

我係用銀色o個D碟, 阿仔食好少, 我會用量匙畢3湯匙米, 洗米, 倒落碟,
用返同一隻湯匙加水, 又係3湯匙,
我會用鑊蒸, 凍水已擺埋碟米落去 (有時開左火先, 洗米, 跟住先擺落去) (其實冇咩所謂, 時間唔差好遠, 洗完米都未水滾啦)
到水滾, 我會校細返個火, 大約中細火啦 (我冇用好大火喎...)
蒸大約12分鐘, 跟住我會熄火由佢焗左幾分鐘收水,
就食得啦! (我會即刻畢返落碗, 又冇黐底喎...)

有時我會連埋D"送"蒸, 預返時間放落去...
譬如, 如果加粟米紅蘿蔔o個D, 就一齊落,
但如果係肉類或者魚類, 就要計返時間, 一係遲D落 (魚類蒸太耐會熟得濟), 一係一早落兼蒸耐D (因為D飯蒸多幾分鐘又唔會有問題)
同埋, 如果加落去D料會出水/汁, 我落米時亦會扣減少少水...

呢個方法係好方便, 真係一鑊熟~

大宅

蒸飯仲好食,仲快過用電飯煲

子爵府

日日都蒸米同小朋友食
能做到一粒都冇浪費效果
好方便
蒸籠45分鐘
明火35分鐘

蒸好焗一陣收水.粒粒都好似飯芯咁軟熟