家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章

佢呢D簽慣卡的點會收手丫,你幫佢還得幾多次?生活迫人所以LOOK??我唔信囉~~~單親又點大把人係咁~~咪食阿公囉~~洗簽卡!!!!!

你有閒公咪借囉,預左唔會還和有排借就得啦~~

大宅

睇睇自己能力, 其實你朋友都好慘, 有其他朋友嗎? 個個出的, 幫下佢
如果你朋友1個月萬多元, 又有小朋友, 都好難還到款.

男爵府

回覆 cl9725 的帖子

好心提樓主,你老友作為成年人應懂得責任感和凡事應量力而為。問心,由對方要求你幫他借錢/做擔保人那刻開始,對方還當你是老友,不管你是否「陳百萬」?

一般人不到山窮水盡都唔會問親人以外借錢,因為親人已借無可借。對我來說,朋友間講錢失感情,沒有理所當然。借了但對方沒有還,自己承受得了嗎?不借,亦不是我的問題。借出容易,收回難!

我以前有位老友,她姊姊因買名牌而碌爆多張信用咭,她姊姊沒有能力償還,亦不肯變賣那些包包。老友說她姊姊是專業人仕,如破產便會取消了有關專業資格,所以家人唯有四出問親友借錢/老友沒想清楚更以信用咭提款借高息貸(很錯),最後更要把樓按給銀行借錢。銀行的財務公司打去她姊姊工作的地方追債,公司炒了她。

沒多久,老友終於開口遂一問我們幾個借錢。我問她要借多少,她問我可以借幾多,聽到呢句我心頭一冷。

幾天後,「義無反顧」朋友A 跟我說老友亦問她借錢,老友拍心口說出雙糧和花紅會立刻還錢,問我如何是好,我沒有直接俾意見「義無反顧」朋友A,只說了我沒有借,因我愛莫能助,同時提她想想老友的還款優先次序(銀行,親戚,每月駛費等等)。「義無反顧」朋友A 借了數萬,之後老友不時再問她借一千幾百。最後,老友出雙糧完全無影,「義無反顧」朋友A 出聲問才還了一千,老友後來又買 iPhone / 名牌 等等。當然,「義無反顧」朋友A 後悔不已。

不要將對方的困難變成自己的責任。幫老友不一定要跟錢財有關,君子之交點到即止為妙。
世俗艱難,相互體諒就好

公爵府

回覆:amk650191 的帖子

好寫實,好多人都係甘,有錢唔還買名牌,好在妳當機立斷

珍珠宮

引用:睇睇自己能力,+其實你朋友都好慘,+有其他朋

原帖由 aachan2250 於 15-09-30 發表
睇睇自己能力, 其實你朋友都好慘, 有其他朋友嗎? 個個出的, 幫下佢
如果你朋友1個月萬多元, 又有小朋友, 都 ...
我同你既看法一樣,我覺得佢又唔係賭錢買名牌,係老友幾萬咪籌期囉。不過原來依家大部份人都選擇唔幫,就算朋友有難。

咁現今世代「朋友」只是君子之交,都冇咩以前所謂既「兩脅插刀」了。

子爵府

引用:有個老友欠卡數20萬請求幫我籌錢和問銀行借

原帖由 cl9725 於 15-09-23 發表
有個老友欠卡數20萬請求幫我籌錢和問銀行借錢幫他. 分幾年分期灘還, 叫他申請破產又唔肯, 怕比仔女知. 又怕 ...
申請破產子女㸃解會知?
除非有共同資產。
可以同主要債權人傾
㸃樣還。
正常會把咭數轉p loan 分長年期攤還。
你有餘錢可幫佢 但不要借錢。

子爵府

回覆:bik1229 的帖子

以前朋友間互借好平常。
因為好難問銀行借。
社會保障又差。
粤語片成日有街坊筹期醫病或升學。
但現在銀行财仔一街都係
借貸相對容易。
問到親友時已是一身街數借冇可借
所以通常冇得還。
借錢原因亦通常不関人命。
所以現在少左朋友通財之義的狀況。

珍珠宮

回覆:tigger_bb 的帖子

你又岩既。

大宅

引用:以前朋友間互借好平常。因為好難問銀行借。

原帖由 tigger_bb 於 15-10-03 發表
以前朋友間互借好平常。
因為好難問銀行借。
社會保障又差。
有道理!

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+aachan2250+於+15-09-30+發表

原帖由 bik1229 於 15-10-03 發表
我同你既看法一樣,我覺得佢又唔係賭錢買名牌,係老友幾萬咪籌期囉。不過原來依家大部份人都選擇唔幫,就算 ...
個point係個樓主朋友而家唔係無錢開飯,債務可以自己解決到,破產咪重新來過,但佢唔肯用呢個可行方法,反而要其他朋友去借錢幫佢籌,講緊係廿萬唔係幾萬,根本樓主朋友本身係自私。

bik1229    發表於 15-10-4 15:00

男爵府

tigger_bb 發表於 15-10-3 16:29
以前朋友間互借好平常。
因為好難問銀行借。
社會保障又差。
分析有理
世俗艱難,相互體諒就好

男爵府

木土土 發表於 15-10-4 13:59
個point係個樓主朋友而家唔係無錢開飯,債務可以自己解決到,破產咪重新來過,但佢唔肯用呢個可行方法,反 ...
同意.
樓主的朋友是逃避責任,甚至想樓主幫他承擔。
世俗艱難,相互體諒就好

水晶宮

BK Milk勳章

回覆:fid=39- 老友問幫借錢

揾得萬二蚊
好老實講
吾會有錢還架la
你肯幫佢還
你就借

大宅

引用:有個老友欠卡數20萬請求幫我籌錢和問銀行借

原帖由 cl9725 於 15-09-23 發表
有個老友欠卡數20萬請求幫我籌錢和問銀行借錢幫他. 分幾年分期灘還, 叫他申請破產又唔肯, 怕比仔女知. 又怕 ...
比我會at least幫佢去bank借10萬,將心比己,針唔吉到肉唔知痛,話晒gum多年朋友,唔可以睇住比死。

其實我都唔明點解而家d人一講到錢字就起晒\'降\', 真係一d人情味都冇。

希望你可以比多d關懷你朋友。

amk650191    發表於 15-10-7 03:22
bik1229    發表於 15-10-6 18:43

男爵府

引用:用閒錢借俾佢,已經仁至義盡。一定唔會借錢

原帖由 anna.cc 於 15-09-23 發表
用閒錢借俾佢,已經仁至義盡。
一定唔會借錢幫人還債
你朋友入息除咗開支,根本還不到錢给妳,借同唔借都係冇朋友做硬架啦!妳選擇負责兼冇朋友還是只係冇朋友做?係這個問題上,她自私

公爵府

BK Milk勳章

回覆:老友問幫借錢

我都唔明點解你計唔到數,20萬,你認為可以分幾年還?佢1個月先得1萬到,佢唔使用?佢沒還到錢已經用哂d錢啦!仲攞咩黎還?1個月比返1千你呀?樓主如果唔介意揹起條數就幫佢搵銀行借,如果唔係就叫佢破產啦!

複式洋房

二十萬就算老友都唔好借甘多!距借甘多預左要破產啦!但你唔幫又驚距自殺到時反而你內疚.甘樣銀行就一定唔批.你一係幫距搵律師樓果d債務重組.都要收錢.你問下價!萬幾二萬到啦大約.應該會俾分期俾.少少地樓主應該幫到.而且又可以幫到你朋友.:)

大宅

bik1229 發表於 15-10-3 16:15
我同你既看法一樣,我覺得佢又唔係賭錢買名牌,係老友幾萬咪籌期囉。不過原來依家大部份人都選擇唔幫,就算 ...

有能力幫下佢, 幾十年老友閞到口, 佢總係好要面子的, 你拒絕佢, 好傷害!
不過, 預佢無能力還了, 呢的係一份情, 同金錢沒關係, 除非你自己都沒能力幫佢.

子爵府

yyfong 發表於 15-9-23 03:19
你一定要借錢畀佢!自己唔夠按埋層樓都要借畀佢!否則,佢真係死左,你會一直怪自己直到七老八十。錢可以搵 ...

佢朋友系你呀 得你一個叫佢借..

大宅

回覆:老友問幫借錢

無錢學乜人講想唔想點,所有人都想住獨立屋,無人想破產,但現實呢?

首頁

尾頁

跳至