親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:一個人單拖3歲囡遊東京,各位有經驗父母比下意見

第三日去麵包超人博物館,可以去埋杯麵博物館,好近咋,有得自製杯麵,幾得意。

大宅

一個人單拖帶咁細個小朋友去好勁呀!

我黎緊11月中都會帶囡囡去東京,我老公去東京出trip...係我老公出trip最尾果日就飛去搵佢,但佢要果晚9點幾先完,我諗住果朝先去迪士尼玩到夜晚,之後坐巴士返新宿,約我老公係酒店等⋯我宜家就咁諗呢日行程都驚⋯何況另外幾日都係單拖⋯真心覺得單拖帶小朋友去旅行既媽媽真係好勁

男爵府

我都想問下你地, 單拖,要推車,咁點拎行李?
我都想單拖去...

公爵府

我帶埋仔仔去過好幾次旅行,但真係無經驗係行程主力為自己,小朋友只係\'陪\'我去。

男爵府

3年前試過一拖二去泰國, (2歲半 & 5歲半), 當時拎左架volo去, 架bb車有條帶可以揹上肩。 當時我搭的士出機場, 行李拉落樓就上的士, 小朋友拖住行, 去到機場, 行李bb車都上行李車, 又係拖住小朋友行去check-in, 落機係閘口拎bb 車過海關再去行李帶拎行李, 等行李期間, 小朋友坐bb車, 其實係困住佢, 以免我拎行李過下佢突然走開, 當然我一路拎行李對眼都住佢, 攞左行李就上行李車, bb也要落車, 架bb 車跟行李一齊推, 手拖住佢, 有時拖唔到要佢拉住我手或拉住我個袋衫尾咁, 跟住上的士去酒店, 回程又係的士酒店去機場, 其實好短時間又行李又bb車。

複式洋房

引用:3年前試過一拖二去泰國, (2歲半 & 5歲半),

原帖由 kachun0123 於 15-09-26 發表
3年前試過一拖二去泰國, (2歲半 & 5歲半), 當時拎左架volo去, 架bb車有條帶可以揹上肩。 當時我搭的士出機 ...
嘩,一拖二去。你真係好厲害👍👍👍👍我都係諗又喼又bb車又小朋友個下最難攪。不過我買左pockit bb車可以揹住,酒店就巴士直達,我諗住用行李車推哂小朋友+行李👈👈👈👈唔知work ng work

複式洋房

引用:一個人單拖帶咁細個小朋友去好勁呀!我黎緊

原帖由 cutieringo 於 15-09-26 發表
一個人單拖帶咁細個小朋友去好勁呀!

我黎緊11月中都會帶囡囡去東京,我老公去東京出trip...係我老公出tri ...
無計啦,我老公又無咁多假。我生左2件啦,真係好多年無去旅行啦,仲有件細既要交比婆婆睇住,而家襯個大囡大少少可以食街野,又未升小學可以話請假就請假。而家唔去真係唔知幾時先去得😝😝😝😝

複式洋房

引用:第三日去麵包超人博物館,可以去埋杯麵博物

原帖由 ilovefat 於 15-09-26 發表
第三日去麵包超人博物館,可以去埋杯麵博物館,好近咋,有得自製杯麵,幾得意。

...
個麵包超人館玩唔玩到全日嫁?個頭附近多唔多食店?

複式洋房

引用:我上次去完麵包超人館就再搭地鐵去遊樂場佢

原帖由 溋溋 於 15-09-25 發表
我上次去完麵包超人館就再搭地鐵去遊樂場

佢有得夾公仔果啲,我上次仲坐左摩天輪,附近有個商場行下
附近仲有冇食野既地方呀?

男爵府

引用:Quote:原帖由 kachun0123 於 15-09-26 發表

原帖由 ruru323 於 15-09-29 發表
嘩,一拖二去。你真係好厲害👍👍👍👍我都係諗又喼又bb車又小朋友個下最難攪。 ...
小朋友坐埋上行李車都得, 最緊要佢肯坐定。 有巴士直到酒店仲方便。激安之澱堂係新宿歌舞伎町有。

黎緊12月第2次一拖二去芭曼7日 , 比c6話佢冇份去我地都要去7日咁耐, 佢要自己洗衫喎。

複式洋房

引用:Quote:原帖由 ruru323 於 15-09-29 發表嘩

原帖由 kachun0123 於 15-09-29 發表
小朋友坐埋上行李車都得, 最緊要佢肯坐定。 有巴士直到酒店仲方便。激安之澱堂係新宿歌舞伎町有。

黎緊12 ...
你真係好好好好勁。2個係一囝一囡?我細囝而家未夠一歲無時停,所以我諗我無可能單拖到佢去旅行,反而家姐就靜好多,可以帶到佢去玩。

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ruru323 於 15-09-29 發表嘩

黎緊12 ...
嘩!你好惦!單拖帶2個!我都怕帶咁多野麻煩!等到囡7age先單拖自己帶,4年飛左11次!因為上中學更加冇機會飛!

男爵府

引用:Quote:原帖由 kachun0123 於 15-09-29 發表

原帖由 ruru323 於 15-09-29 發表
你真係好好好好勁。2個係一囝一囡?我細囝而家未夠一歲無時停,所以我諗我無可能單拖到佢去旅行,反而家姐就 ...
一歲未食到街外野唔好帶佢去旅行, 否則仲慘過做奴隸。

大仔8歲, 我同佢講daddy去唔到, 若果去既話, 你一定要幫手, 如推行李, 睇住個妹, 有乜野都要幫, 否則就唔去啦, 佢一口就話: 總之有得去旅行, 乜都都啦

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ruru323 於 15-09-29 發表你

一歲未食到街外野唔好帶佢去旅行, 否則仲慘過做奴隸。

大仔8歲, 我同佢講daddy去唔到, 若果去既話, 你一定 ...

男爵府

引用:Quote:原帖由 kachun0123 於 15-09-29 發表

原帖由 maggielau0705 於 15-09-29 發表
嘩!你好惦!單拖帶2個!我都怕帶咁多野麻煩!等到囡7age先單拖自己帶,4年飛左11次!因為上中學更加冇機會 ...
去夏天既地方, 可以拎少啲野, 可能你試過單拖就會唔止4年去11次, , 學校一放假就會心思思出走。

複式洋房

如果唔怕辛苦,可以去mother farm ~
我都係單拖帶囡去,我個女超鍾意,超開心

複式洋房

引用:Quote:原帖由 maggielau0705 於 15-09-29

去夏天既地方, 可以拎少啲野, 可能你試過單拖就會唔止4年去11次, , 學校一放假就會心思思出 ...
我都諗住如果今次成功,咁我就發達啦。唔駛理老公,自己同個囡去邊都得😁😁😁😁😁

複式洋房

引用:如果唔怕辛苦,可以去mother farm ~ 我都係

原帖由 aikoww 於 15-09-29 發表
如果唔怕辛苦,可以去mother farm ~
我都係單拖帶囡去,我個女超鍾意,超開心

...
我都有睇下mother farm,不過車程真係太遠啦。諗住下次先

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 maggielau0705 於 15-09-29

去夏天既地方, 可以拎少啲野, 可能你試過單拖就會唔止4年去11次, , 學校一放假就會心思思出 ...
我咪4年內單拖帶囡11次!基本有假就閃啦!最長出走了半個月!

大宅

ruru323 發表於 15-9-23 13:50
想問多樣,邊到係lego park?
lego discovery center 喺台場, 附近都可以shopping雖然規模同malaysia legoland無得比, 但3歲小朋友都啱玩, 樓下嗰層仲有遊樂場, 我囝上面玩完, 再喺樓下繼續玩!
https://www.legolanddiscoverycenter.jp/tokyo/en/

首頁

尾頁

跳至