跳至

首頁

尾頁

大宅

哩兩個禮拜真係攰到 c, 朝朝一早就起身帶 natalie 返學, hea 3個鐘又要湊佢返屋企, 夜晚老公又夜收工, 唔過1點都無得訓, 好鬼辛苦.

上個 week同 natalie 返學, 家長要陪足 3 hours, 尋日開始就只可以陪半個鐘, d 細路一見d mami/姐姐走, 嘩, 喊到呢, 不知幾悽涼, 成身濕晒, 茶點都食唔到, 不過竟然 natalie 無喊過, 仲識走去 hor d 小朋友, d 老師都話佢叻女.

今日係第2日陪半個鐘, 我要走嗰時, 佢有喊, 但係老師話我真係出咗門口, 佢又唔喊喇, 希望佢 keep 到咁啦.

公爵府

畀面勳章

係送去你個到, 我估佢未發貨, 因為我叫左佢發貨時通知我, 我再問下佢, then update你

原文章由 lgf 於 08-8-12 12:04 發表
文媽,

e...... 文懿媽件親子裝係咪會送埋去我度? 我咩都未收到喎
個seller攪咩鬼 .
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

公爵府

畀面勳章

我都幫你email左啦

原文章由 shadowso 於 08-8-12 13:05 發表
yvonne ma,

haha, 我自己都唔記得咗喇, 明明自己講咗會 pm account number 比你, 都係無咗件事 tim. 而家即做
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

公爵府

畀面勳章

小美人好叻呀, 但係點解適應期適咁耐架, 仲要搞到幾時, 其實之後又冇得返, 要等到足2歲, 到時可能又要再適應, 好奇怪呢個做法

原文章由 shadowso 於 08-8-12 13:19 發表
哩兩個禮拜真係攰到 c, 朝朝一早就起身帶 natalie 返學, hea 3個鐘又要湊佢返屋企, 夜晚老公又夜收工, 唔過1點都無得訓, 好鬼辛苦.

上個 week同 natalie 返學, 家長要陪足 3 hours, 尋日開始就只可以陪半個鐘, d 細 ...

歡迎參觀『文。穎之家』

大宅

個適應班返 3個 weeks架, 如果d 小朋友係 9 月開學, 咁就 fit 晒d 時間 lor, 不過無辦法, 鬼叫 natalie 要 10月先開學咩, 咪當比佢返咗 playgroup, 只係我辛苦d 咁 lor. 希望到佢 10月正式開學, 唔洗再適應過啦.

原文章由 winwin815 於 08-8-12 13:31 發表
小美人好叻呀, 但係點解適應期適咁耐架, 仲要搞到幾時, 其實之後又冇得返, 要等到足2歲, 到時可能又要再適應, 好奇怪呢個做法

公爵府

畀面勳章

10月開學都算近啦, 個d要成11月先反個d, 肯定要再適應過囉

我呢到既同事個仔, 今年入蘇"節"國際既k1呀, 你係咪想報呢間, 佢話in都唔使in喎, 仲要佢個仔係細仔, 都肯收, 你留意下

原文章由 shadowso 於 08-8-12 13:40 發表
個適應班返 3個 weeks架, 如果d 小朋友係 9 月開學, 咁就 fit 晒d 時間 lor, 不過無辦法, 鬼叫 natalie 要 10月先開學咩, 咪當比佢返咗 playgroup, 只係我辛苦d 咁 lor. 希望到佢 10月正式開學, 唔洗再適應過啦.

...
歡迎參觀『文。穎之家』

大宅

其實蘇浙 "國際" 同 "唔國際" 有咩分別架呢?

原文章由 winwin815 於 08-8-12 13:43 發表
10月開學都算近啦, 個d要成11月先反個d, 肯定要再適應過囉

我呢到既同事個仔, 今年入蘇"節"國際既k1呀, 你係咪想報呢間, 佢話in都唔使in喎, 仲要佢個仔係細仔, 都肯收, 你留意下

...

瑪瑙宮

好媽媽勳章

唔黃唔黃 , 我地唔會唱你架 ....

有空出多 d 黎啦 , 甘未唔會攪錯 lor

原文章由 小貓老師 於 08-8-12 13:48 發表

真係唔好意思呀, 搞到亂哂龍 ,
呢期我塊面實黃哂喇!!!俾大家笑到面都黃呀......

公爵府

畀面勳章

其實我冇咩study, 因為香港區學校嘛, 係聽你提過, 點知我同事話個仔入去讀, 國際班係冇學券, 同埋普通話係主導, 我同事話佢個仔在家只講英文, 咁想佢讀間學校學普通話, 廣東話遲早會識咁話, 我只知呢d, 有時間幫你攞多d料

你之前話想報架? 冇study過?

原文章由 shadowso 於 08-8-12 13:51 發表
歡迎參觀『文。穎之家』

大宅

yvonne ma, 你少浦頭, 所以認唔到我地啫, 多d 去嚟玩下就唔會唔認得架啦

原文章由 小貓老師 於 08-8-12 13:48 發表

真係唔好意思呀, 搞到亂哂龍 ,
呢期我塊面實黃哂喇!!!俾大家笑到面都黃呀......

大宅

其實我真係攪唔清 d 學校究竟有咩分別, 點為知好定唔好 ....

原文章由 winwin815 於 08-8-12 13:55 發表
其實我冇咩study, 因為香港區學校嘛, 係聽你提過, 點知我同事話個仔入去讀, 國際班係冇學券, 同埋普通話係主導, 我同事話佢個仔在家只講英文, 咁想佢讀間學校學普通話, 廣東話遲早會識咁話, 我只知呢d, 有時間幫你攞 ...

公爵府

畀面勳章

其實大致都係睇個間學校係以咩野mode教學, 好似救世軍好搶手, 因為佢標榜用蒙特疏利(唔知寫得啱唔啱), 咁有d就話自己小朋友比較活躍, 坐唔定, 想搵活動教學, 咁當然亦有d家長仍然buy傳統教學方法

其次睇下老師, 當然有名氣既學校, 對請老師亦會高d要求啦, 不過呢d有時各花入各眼, 惟有睇多d人地既comment

其次我會睇環境, 小朋友始終要大d既空間, 空氣好d就最好

當然依家有學券, 都係家長一個好main既concern啦

原文章由 shadowso 於 08-8-12 13:58 發表
其實我真係攪唔清 d 學校究竟有咩分別, 點為知好定唔好 ....
歡迎參觀『文。穎之家』

瑪瑙宮

好媽媽勳章

甘 yvonne 同 cash 有 d 似

星期日坐船去半月灣 .... 唔 like 個摩打 , 勁叫
" 唔要 , 唔要 , 番屋企番屋企呀 "!!

原文章由 小貓老師 於 08-8-12 14:08 發表

其實而家都學習實多d帶佢出去蒲, 但係佢實在太唔合作喇, 一到時候佢想瞓, 就會大叫走喇走喇, 俾錢錢, 俾錢錢......要角力拉鋸才可以遲少少走......而且有時想帶佢出去見下自己d 朋友, 奶奶都說帶住文懿又阻住你地 ...

大宅

上次我同謙謙去坐,佢十分之驚,雖然佢無喊,但佢就定曬。

上星期日同佢去坐覽車,佢一上去,佢就話驚驚,一路要我抱住佢,叫佢自己坐,佢都又唔肯,坐去daddy 又唔肯。
原文章由 chickenwing2006 於 08-8-12 14:15 發表

星期日坐船去半月灣 .... 唔 like 個摩打 , 勁叫

大宅

咁"活動教學" 同 "主題教學", 係咪同一樣野嚟架?

原文章由 winwin815 於 08-8-12 14:05 發表
其實大致都係睇個間學校係以咩野mode教學, 好似救世軍好搶手, 因為佢標榜用蒙特疏利(唔知寫得啱唔啱), 咁有d就話自己小朋友比較活躍, 坐唔定, 想搵活動教學, 咁當然亦有d家長仍然buy傳統教學方法

其次睇下老師, 當 ...

大宅

咁 yvonne 咪好少去街街 lor?

原文章由 小貓老師 於 08-8-12 14:08 發表

其實而家都學習實多d帶佢出去蒲, 但係佢實在太唔合作喇, 一到時候佢想瞓, 就會大叫走喇走喇, 俾錢錢, 俾錢錢......要角力拉鋸才可以遲少少走......而且有時想帶佢出去見下自己d 朋友, 奶奶都說帶住文懿又阻住你地 ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章

謙 ma,

個日第一次入去個隻係好細 ... 又近船頭 , 佢一 listen
到個摩打同感受到由船底震上黎 .... 真係頂唔
順 lor !!

不過同行其他個 5 個 b 又無野 wor .... 真係坐得
船少 , 我要重點陪訓下 cash 先 ....

原文章由 hksandy_ma 於 08-8-12 14:27 發表
上次我同謙謙去坐,佢十分之驚,雖然佢無喊,但佢就定曬。

上星期日同佢去坐覽車,佢一上去,佢就話驚驚,一路要我抱住佢,叫佢自己坐,佢都又唔肯,坐去daddy 又唔肯。 ...

男爵府

我亞囝呢期講得最多既係:唔得,唔得,唔得呀!!
有次佢搞左成個幾鐘都唔瞓,不停重覆佢識既生字,我就同佢講:我數十聲,你好同我瞓覺,1..
點知佢跟住我一齊數,數到十仲要大叫
仲有佢一見到奶奶就跟我叫:奶奶!!
亞麻俾佢激到唔知好嬲定好笑 2個轉既小朋友果然唔係流!!
原文章由 chickenwing2006 於 08-8-12 14:15 發表

公爵府

畀面勳章

我有講主題教學咩

好似係活動教學 vs 傳統教學....

原文章由 shadowso 於 08-8-12 14:28 發表
咁"活動教學" 同 "主題教學", 係咪同一樣野嚟架?
歡迎參觀『文。穎之家』

子爵府

國際班貴O的,同埋用普通話同英文, 唔國際就係以廣東話教學,學費都平O的.

原文章由 shadowso 於 08-8-12 13:51 發表

首頁

尾頁

跳至