論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

啱啱放完產假返工,bb比姐姐湊。今日我開個cam睇,見倒工人拿高件衫係到breast feed 我bb。 嚇到我即刻call 99上去。 我吾知佢咩心態,但佢個仔都10歲, 冇可能有奶。
我工人 煮飯好食,清潔乾淨,揍b ok。 一直都好滿意, 但今日見到咁既情況,心都寒, 覺都訓吾著, 準備聽朝炒。

發哩個post 係希望大家吾好太信工人, 有bb 都一定要有人睇住。

FiFiMa    發表於 15-10-13 18:26
KAMIKASHUN    發表於 15-10-8 23:18
AY1113    發表於 15-9-30 15:23

男爵府

回覆:好不安

甘驚嚇
佢點解釋呀?

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:啱啱放完產假返工,bb比姐姐湊。今日我開個

原帖由 Linglingjoyce 於 15-09-30 發表
啱啱放完產假返工,bb比姐姐湊。今日我開個cam睇,見倒工人拿高件衫係到breast feed 我bb。 嚇到我即刻call ...
請問係印定菲? 有冇問過係咪有做過? 最後是否炒左?

大宅

引用:Quote:原帖由 Linglingjoyce 於 15-09-30

原帖由 bobo101^*^ 於 15-09-30 發表
請問係印定菲? 有冇問過係咪有做過? 最後是否炒左?
甘變態……

別墅

引用:Quote:原帖由 bobo101^*^ 於 15-09-30 發表

原帖由 MaryB 於 15-09-30 發表
甘變態……
幾好都要炒

伯爵府

好恐怖

子爵府

有病

大宅

係個cam見倒佢係咁逼bb啜佢, 真係好作嘔。 我洗吾洗帶bb 去睇醫生檢查? 會吾會有咩病傳染?

我問佢點解咁做, 佢話因為我吾比bb用奶咀。

大宅

象牙宮

Linglingjoyce 發表於 15-9-30 01:20
啱啱放完產假返工,bb比姐姐湊。今日我開個cam睇,見倒工人拿高件衫係到breast feed 我bb。 嚇到我即刻call ...

內地有个TV program. N月前香港播 背景是說 40.50年代的中國.
一个城中有文化的嫂, 和落后鄉下姑仔.
當中, 姑仔幫亞嫂看BB, BB哭了, 她也是 breast feed. (無知, 無文化) 行為.
你工人有此行為, 相信也是真事. . 类同之事...

父母的愛情. 好多搞笑事...
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

引用:啱啱放完產假返工,bb比姐姐湊。今日我開個

原帖由 Linglingjoyce 於 15-09-30 發表
Chi ma gun, she must be mad, hire a new one la, impossible

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

工人要炒,未走前要搵人幫手睇住BB.

大宅

回覆:Linglingjoyce 的帖子

工人掂但又行為怪異,真同情樓主。如果無人湊b,妳都要忍到新工人嚟先好炒,妳工人是否經常這樣做?妳最好暗示比佢知,妳返工日日都開cam睇住bb

大宅

回覆 muffincake 的帖子

已經炒左, 真係無辦法對住佢,揾老人家頂住先。
感覺好累,又要重新揾工人,又要重新教, 之後再請又吾知會吾會有問題。

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Linglingjoyce 發表於 15-9-30 08:48
回覆 muffincake 的帖子

已經炒左, 真係無辦法對住佢,揾老人家頂住先。
點解你唔比奶咀佢吖? 奶咀真係好緊要架! BB 係幾個月時有時狂喊, 用奶咀真係安撫到。我也是要湊NB, 屋企有3個奶咀, 工人姐姐都會輪流拎黎用。樓主應該要買。
之前係公海度有人POST 過, 99湊BB, 冇奶咀比佢用, 99又係用自己乳頭比佢啜, 睇到都心寒

子爵府

痴線架

男爵府

Linglingjoyce 發表於 15-9-30 01:20

如果比我一眼見到咁既情況, 應該都會好癲, 即刻飛返屋企睇下咩事.

但冷靜落黎, 要睇返件事到底係咩原因先?

樓主BB咁細, 好可能真係需要安撫, 你工人無奶咀俾佢, 無計可施, 便用自己nipple頂住先. 重點係主人自己變態要BB啜佢nipple, 定係因為BB需要先咁做? 因為落後地方既人真係會有咁既想法.

當然我都覺得安撫BB仲可以用其他辦法, 唔一定要咁做(確實好核突好難接受), 但工人如果出心係好, 本身都係錫BB先咁做, 只係文化落後, 因為咁換咗個工人便有點可惜.

Ericmo    發表於 15-10-2 11:22
AhC    發表於 15-10-1 21:33
mini1204    發表於 15-9-30 11:58

大宅

咁都炒?你多咗過奶媽!

大宅

唔理佢咩心態, 我都接受唔到,一定炒, 點知佢重會唔會做其他百c變態野呀. 好嘔心...講真, 工人啜bb都已經接受唔到, 仲要甘做, 好慘!! 為免新請工人再自作主張,一開始時一定要清楚講明湊bb的可和不可呀

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔出奇, 我以前有friend個bun, 又係比自己度佢啜

有D幫工人講野嘅就話佢當baby係佢生喎!

我就覺得個工人好唔妥, 我會炒.

首頁

尾頁

跳至