嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

可以點。用匙餵,只肯飲幾啖。用奶瓶,鴨咀杯,飲管飲都只係最多飲10ml.

別墅

回覆:trastephen 的帖子

我個仔都係,唯有你袋住支水,趁佢玩時就俾佢啜下!

別墅

我個仔都系唔肯飲水,一放到嘴邊就用手推開,再唔系就唔肯開口,咪實個嘴仔,依家十個月了!

回覆 trastephen 的帖子

您好 trastephen ,媽媽要俾時間BB建立飲水既習慣架! 可以試下加片檸檬/蘋果係開水度,有少少香味吸引BB 飲水,又或者試下開稀既果汁,將果汁愈開愈稀,自己煲梨水/竹蔗水/紅蘿蔔水/粟米水,唔太油膩嘅湯水都可以飲,用匙/奶瓶/鴨咀杯都得,媽媽要不斷嘗試,加油呀。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

trastephen 發表於 15-9-30 07:59
可以點。用匙餵,只肯飲幾啖。用奶瓶,鴨咀杯,飲管飲都只係最多飲10ml.

...

講真佢唔肯飲就用乜都唔肯飲,迫唔到。我d 仔女都係咁,唯有keep 住俾足夠既奶,到佢地大少少就肯飲番水。我只係用普通杯俾水。

你可以試下bb 食完粥仔糊仔後,keep 住個碗唔好洗,用同一個碗裝少少水俾佢飲,d 水有少少粥仔糊仔味,睇下佢肯唔肯飲。

首頁

尾頁

跳至