跳至

首頁

尾頁

複式洋房

落佐骨盤未呀?
1/9預產期, 八月尾開刀, 岩岩32weeks檢查, 醫生話已經落佐d骨盤la,
你地又點呢?
其實落佐骨盤既意思係唔係即係就快生得?有冇人知?

大宅

我未落呀,落o左一家知o架!因為個bb會壓住你個盤骨,行路好辛苦o既!

原文章由 sasa00 於 08-7-14 10:09 發表
落佐骨盤未呀?我1/9預產期, 八月尾開刀, 岩岩32weeks檢查, 醫生話已經落佐d骨盤la, 你地又點呢?其實落佐骨盤既意思係唔係即係就快生得?有冇人知?
Mama: Janice (楠ma)    卓楠bb~

大宅

我唔知落佐未喎! 係未醫生到時到候會幫我check o架喇?

複式洋房

我BB連頭都未轉呀,我其實好想順產架。好羨慕你地BB咁快轉左頭兼落埋盤骨。有冇乜運動可幫助BB U turn?

大宅

我都好想知:
係唔係落左骨盤就好快要出世喇???

複式洋房

我上一胎臨催生都未落骨盤, 估唔到今胎32weeks就落佐,
其實我唔想佢咁快落, 因為今胎我諗住開刀, 希望bb唔好咁早出黎!

原文章由 healthyhappy 於 08-7-15 15:46 發表
我BB連頭都未轉呀,我其實好想順產架。好羨慕你地BB咁快轉左頭兼落埋盤骨。有冇乜運動可幫助BB U turn?

大宅

現在bb幾多週呀 ? 係唔係第一胎 ?

原文章由 healthyhappy 於 08-7-15 15:46 發表

大宅

o的書有教o架,不過唔好亂做呀,唔係好易整傷自己!
你而家幾多週呀?醫生話有o的會34-36週先轉o架喎!

Mama: Janice (楠ma)    卓楠bb~

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我依家37w6d,琴日去產檢,醫生話呀b仲未落盤骨,唔知仲要等到幾時佢先會落去呢?仲有,依家呀b佢打側左個人,,唔知到時可唔可以順產到呢?日子愈近就愈黎愈擔心

大宅

咁即係個頭仔重係上面?

原文章由 dailings 於 08-7-17 22:40 發表
我依家37w6d,琴日去產檢,醫生話呀b仲未落盤骨,唔知仲要等到幾時佢先會落去呢?仲有,依家呀b佢打側左個人,,唔知到時可唔可以順產到呢?日子愈近就愈黎愈擔心 ...

複式洋房

Hi Ali_mama & 豬豬bb

Today BB is exactly 34 weeks old & is my 第一胎. I am trying 膝胸臥式矯正法 to "矯正" bb's position (to try to make him make a U-turn). Since the exercise seems quite gentle, I think I will do it once or twice a day, a couple of minutes each time. Will have another ultrasound scan on coming Wednesday to see if bb has made a U-turn. Hope he has la...

原文章由 豬豬bb 於 08-7-17 21:13 發表
o的書有教o架,不過唔好亂做呀,唔係好易整傷自己!
你而家幾多週呀?醫生話有o的會34-36週先轉o架喎!

[ 本文章最後由 healthyhappy 於 08-7-18 00:50 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔係,醫生話佢個頭已經調轉左係下面,,不過就仲未入骨!!我依定成日都會feel到佢d腳仔係咁踢到我d肋骨,,所以都應該仲係好高!

大宅

hihi healtyhappy,

"膝胸臥式矯正法" work 唔 work 呀? 我都係第一胎, bb已經32wk個頭仔重係上面呀....

原文章由 healthyhappy 於 08-7-18 00:44 發表
Hi Ali_mama & 豬豬bb

Today BB is exactly 34 weeks old & is my 第一胎. I am trying 膝胸臥式矯正法 to "矯正" bb's position (to try to make him make a U-turn). Since the exercise seems quite gentle, I ...

大宅

原文章由 dailings 於 08-7-17 22:40 發表
我依家37w6d,琴日去產檢,醫生話呀b仲未落盤骨,唔知仲要等到幾時佢先會落去呢?仲有,依家呀b佢打側左個人,,唔知到時可唔可以順產到呢?日子愈近就愈黎愈擔心 ...

Walk more could be faster .
My big daughter (Tavy) : 2003-09-24 (3.14 kg)
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25 (3.56  kg)
My third son (Yu Yu) : 2008-08-21 (3.46 kg)

複式洋房

Hi Ali_mama,

I will meet my doctor & have another scan on coming Wednesday. Will let you know the results. What I feel is that bb hasn't turned yet. His head is often on the right side of my tummy and he likes making all his movements there.

原文章由 Ali_mama 於 08-7-18 15:18 發表
hihi healtyhappy,

"膝胸臥式矯正法" work 唔 work 呀? 我都係第一胎, bb已經32wk個頭仔重係上面呀....

大宅

THX......

原文章由 healthyhappy 於 08-7-19 20:44 發表

I will meet my doctor & have another scan on coming Wednesday. Will let you know the results. What I feel is that bb hasn't turned yet. His head is often on the right side of my tummy ...

複式洋房

Thank God! BB U-turned! I am not sure if it was the exercise or the effect of me asking him to turn. Maybe you can do both Best of luck!

原文章由 Ali_mama 於 08-7-19 21:58 發表
THX......

大宅

我今日驗查話bb 轉佐頭喇..但係我唔知乜係落佐骨盤呀?
不過我成日覺得佢頂住我個胃同肺, 係未即係佢仲係高的位置咁呢?

大宅

HI healthyhappy ,

太好啦 ! 希望你生個肥肥白白的BB啦....
我都希望我BB快D轉身....

原文章由 healthyhappy 於 08-7-23 21:23 發表

Thank God! BB U-turned! I am not sure if it was the exercise or the effect of me asking him to turn. Maybe you can do both Best of luck!

大宅

QEH 醫生 30/7 話個 BB 已掉頭, 頭仔已經落左5份之1, 今日去私家再問下先 ...
My big daughter (Tavy) : 2003-09-24 (3.14 kg)
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25 (3.56  kg)
My third son (Yu Yu) : 2008-08-21 (3.46 kg)

首頁

尾頁

跳至