自由講場

跳至

首頁
56789...21

尾頁

珍珠宮

回覆:激死我啦...係咪中學生都係咁

諗下自己中學時。 都n咁多個籍口唔想回家啦

伯爵府

回覆:激死我啦...係咪中學生都係咁?

中學開始有自己朋友圈子,可能放學行下食下野,我地細個都會係咁,如果唔係太過份佢又無咩影響學業我覺得唔洗管得太嚴,如果唔係到左反叛期就真係管都管唔到!

子爵府

引用:我真係著晒火...個衰仔..平時星期三四學校

原帖由 月希 於 15-10-05 發表
我真係著晒火...個衰仔..
平時星期三四學校活動已經放6點...要7點幾先回到家...
中學生啦,試下放少少手啦。。。

大宅

我仔今年升中一,火麒麟,先入足球隊,跟住話想玩埋籃球,算,又應承咗,今天又話參加埋乒乓球興趣班,連埋一星期一次的樂器訓練同校外跆拳道班,根本日日唔會早返屋企。不過升咗中,功課無咁忙,由他吧!想當年自己咪又係咁

子爵府

引用:Quote:月希+發表於+15-10-5+18:25+我真係著

原帖由 tester5 於 15-10-05 發表
中學生好多課外活動, 有時都想同朋友傾下計先離開學校, 去食個tea又唔定, 媽媽唔好捉咁緊啦, 大個仔啦.

...
Agree !
樓主:吾好勞氣,中學生真係好多活動,我個仔今年都開始係咁,有時突然放學要做project,佢會打電話比我,其實如果有同你交帶聲,返嚟又夠時間做功課,不如比佢慢慢調節吓,同佢傾一傾大家嘅意願,最緊要有共識,咁就吾使你勞氣啦!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

hiragana 發表於 15-10-5 20:42
諗下自己中學時。 都n咁多個籍口唔想回家啦
NO...我中學鍾意回家...
我要出街我都會回左家換衫出街...

所以一開始我就唔鍾意仔間中學咁遠...
可惜冇本事轉

珍珠宮

我仔中一,超級宅男,放左學要即刻返屋企個隻。但上左中學後日日唔會係預期時間回家,原因同你個仔一樣,唯一同你仔唔同係佢非常不情不願遲回家。

所以唔好嬲,中學係咁嘅生活模式,要習慣下啦

禁止訪問

回覆:激死我啦...係咪中學生都係咁?

禁止訪問

引用:Quote:3b+發表於+15-10-5+20:01+月希,+唔

大宅

王國教室勳章 Poo得好勳章

好煩的老母

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ER....我細個都係咁

行下文具店, 食下魚旦....

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:中學生係咁,我地以前都係咁。

原帖由 春卷 於 15-10-05 發表
中學生係咁,我地以前都係咁。
x 2

子爵府

引用:我仔都係中一,一開始就同佢講明,我地會在

原帖由 mrsjacky 於 15-10-05 發表

我仔都係中一,一開始就同佢講明,我地會在佢電話裝gps tra ...
sorry, 我冇睇哂呢度咁多頁,只係無意看到妳的post

可能妳地一家真係習慣左,但我對於gps tracking, 我真係接受唔到,好怕人check住我,知我某時某刻係邊,我會覺得好冇自由同互相,我好怕gps

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:想當年 放左學我同其他同學都好鐘意起學校

原帖由 Panina 於 15-10-05 發表
想當年 放左學我同其他同學都好鐘意起學校繼續hea..食飯先返屋企
x2
而且可能樓主未習慣仔仔大個啦
要同朋友soso

我為貓狂

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:月希 的帖子

係咁,你也想佢多朋友吧。日日放學即回家不是好事,尤其男仔。

分數只係讀書一部份

大宅

上得band1 中學都會知自己做緊d咩! 我大女返學都要個半鐘一程,來回成三個鐘,課外活動又多,又要補課,星期六日都要出去,有時半日,有時全日,成績搞得㸃,我比佢去架! 有好成績返黎,我會叫佢注意身體,飲食定時同一在家我要佢有足夠睡覺囉!

珊瑚宮

pcy307 發表於 15-10-5 20:48
我仔今年升中一,火麒麟,先入足球隊,跟住話想玩埋籃球,算,又應承咗,今天又話參加埋乒乓球興趣班,連埋 ...
佢係學校活動..我冇所謂...
佢話要JOIN乜我都比佢JOIN的..
只係佢搵唔到自己最鍾意的排球...所以JOIN左籃球...
佢日日帶波鞋返學LUNCH打...

放學佢話左比我知晏D..我都唔會理佢..

但係今日係...琴日傾好左...唔係學校正式活動..
最遲係學校HEA到4點半好回家..因為再遲D就會開始塞車....
咁20分鐘車程就會變3-40分鐘...回家就由45分鐘內變左成個鐘...

琴日佢先話OK..重開心我比佢留到4點半...

但係今日4點打比我話老師要留佢地...
我都算..叫佢走得再打比我...
到佢5點打比我話走得...正常6點就會回到家...

但係今日要6.50PM先會到家....

我係5點45已打過比佢...佢初初話塞車..岩岩到地鐵...
我都OK...叫佢咁行快步快D回家...

結果應該6點鬆D回到家....又唔見人..
打比佢..佢答我塞緊車...

果下即時火起....係地鐵又點塞車...
跟住佢話我之前聽錯...

最後回家比我罰....
佢先話..等唔到原本架VAN仔...搭左另一架VAN仔...再轉多架VAN仔..去左遠D既地鐵站搭地鐵..

原完唔正常既做法囉...搭反方向既車去遠D又冇地鐵既地方...
雖然再搭VAN係果邊既地鐵站

佢應該係送左同學返屋企先囉...
因為佢之前都同我講想同同學一齊搭另一架VAN仔去另一個地鐵站...
但係我話下?一東一西...果架VAN仔去地鐵既車程又遠D...果個地鐵站同我地屋企果站又再遠多幾個站喎..
要用多一倍時間返放學...傻的嗎?重要車費又貴D...
佢計完時間同車費比佢睇...佢又話係喎...

跟住都冇野..佢係遲左放學..打比我都會大約車程時間回到家...

但係今日呢...佢一定係唔知走左去邊囉

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:hiragana 發表於 15-10-5 20:42 諗下

NO...我中學鍾意回家...
我要出街我都會回左家換衫出街...
5好甘啦,仔仔冇學壞由佢,放下手,況且之前聽你講仔仔都系乖仔,放心,最緊要每日兩母子有交流姐

我為貓狂

大宅

引用:好煩的老母

原帖由 c.joan 於 15-10-05 發表
好煩的老母

珊瑚宮

homecooking168 發表於 15-10-5 21:05
上得band1 中學都會知自己做緊d咩! 我大女返學都要個半鐘一程,來回成三個鐘,課外活動又多,又要補課, ...
成績就未知...我都一早講左...佢要JOIN乜活動都比...只要有好成績比我就OK...
同埋報到後要準時回家....

我真心覺得..如果佢係JOIN學校活動..1-4都7點先回到家我真係冇所謂.
佢不在我好FREE...

問題係佢自己最後只係JOIN左2日...

其他2日我同佢講...要佢準時回家都難架啦...
我明白中學係會鍾意痴下同學..一齊做功課都OK...
但係留係學校到4點半好回家啦....因5點打後係會開始塞車...

琴日先同佢傾過...佢自己都覺得OK...

今日就唔知走左去邊

首頁
56789...21

尾頁

跳至