自由講場

跳至

首頁
34567...21

尾頁

子爵府

回覆:激死我啦...係咪中學生都係咁

中學真係咁
我自問以前係d 趕住返屋企ge 人
但真係好少準時三點半走
有時會突發性留低補課 有時要參加d 活動
有時又要周會 有時又要罰留堂
呢d 情況係低年級更常見

伯爵府

月希 發表於 15-10-5 18:42
之前我都冇咁火...因佢打比我後..一小時內都回到家..有理有的...
今次已個半鐘...影都冇...
唉!真係好煩。你個仔唔知去邊又擔心,我個仔就準時回家,所有同學約會都唔去,一日到黑就留係屋企睇小說,我真係好驚佢係宅男。書又唔見佢溫,功課又話係學校做哂,問多句又駁我,問見唔見佢留堂丫。d態度…,見到都忟

琥珀宮

引用:我真係著晒火...個衰仔..平時星期三四學校

原帖由 月希 於 15-10-05 發表
我真係著晒火...個衰仔..
平時星期三四學校活動已經放6點...要7點幾先回到家...
要想下辦法,令

你自己唔會因此而著晒火

唔係lan街,中學生留校攪下野好common,如果父母咁都唔比,太專橫了。

kkvicky    發表於 15-10-5 19:37

大宅

人大左的回憶就係中學時開開心心,同中同一齊玩的時候。中學放學後,大家都興係學校hea 下…吹下水。對我黎講,社交好重要,中一開始都要識多d 人,都高form 時更加好用。如果一放學就回家會變獨家村。當然,小朋友要時間分配好,學業唔可以太差。如果做唔到唯有話會接放學嚇下佢

侯爵府

回覆:月希 的帖子

下!中學係咁架喎,有好多課外活動,有時又補下課,6、7點返到嚟已經好乖喇!

公爵府

留係學校打波吹水係最開心既時間

禁止訪問

畀面勳章

回覆:月希 的帖子

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

susi1024169 發表於 15-10-5 19:13
中一真係要放手,我仔細你仔一年,下年中一,我反而擔心佢唔識處理人際關係,搵唔到好朋友,如果佢好似你仔 ...
我仔係活躍的...一向多朋友..
我就唔怕佢冇朋友...

未開學我已同佢傾過...中學佢實唔捨得回家..
當時佢重傻下傻下話唔會...留係學校做乜...

結果成個9月都冇準時回家...
琴日我先特別同佢傾過...
留係學校OK..但係留到4點半好啦...
因為5點打後..真係會塞車...時間就便難預...

結果今日佢就唔知走左去邊...
所以我先火...
我頭先話佢....放學打比我話回家...
我就預佢45分鐘左右會回到家...
如果等車真係耐左...係咪應該打多個電話通知我呢?
等我唔駛咁擔心佢....

就算真係冇車...要搭第二架車...都應該打比我問下我...
唔係跟同學搭去反方向的車...
冇車直接回家姐...總有其他車去近D既地鐵站的...

但係又好老實...叫佢搭果架VAN仔係好密的...平常每10分鐘就有一班..
因之前我老公想係果度開分店...我同老公都去過果頭幾次...
乜時段都去過(CHECK人流)....
所以冇車...真係冇可能...我情願佢話人多...等多2班車先上到車
都唔係隨口UP冇車..搭左第二架VAN仔囉..
佢實在係同同學唔知去完邊先回家

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

happystich 發表於 15-10-5 19:32
中學真係咁
我自問以前係d 趕住返屋企ge 人
但真係好少準時三點半走
佢係通告左我幾點走..明明應該45分鐘-1小時會回到家...
佢用左2小時...

我火係...佢答我係地鐵..
轉頭再問佢又塞車

水晶宮

BK Milk勳章

个个都係咁
講開
好懷念tim

伯爵府

樓主,冷靜的,我女亦好多時都係用不同理由遲返,佢都有佢嘅朋友同學,想陪多同學一陣,我都理解,但有時忍唔住都鬧佢,之後佢又會收敛下……我同佢講,要好好讀書,唔好學壞,so far佢會講佢學校生活及同學相處嘅情況比我知,我諗呢啲係青春期特質會持續一段時間,大家都加油喇!

水晶宮

BK Milk勳章

引用:Quote:happystich 發表於 15-10-5 19:32 中

佢係通告左我幾點走..明明應該45分鐘-1小時會回到家...
佢用左2小時...
你月管月問月多大話
無謂大家咁辛苦
定規則
一星期有幾日幾点前返
做吾到扣零用
咁大个自己選擇

琥珀宮

引用:Quote:happystich+發表於+15-10-5+19:32+中

佢用左2小時...
佢講大話,係因為知道講真話跟同學去咗街,也會被你鬧。

伯爵府

月希 發表於 15-10-5 18:42
之前我都冇咁火...因佢打比我後..一小時內都回到家..有理有的...
今次已個半鐘...影都冇...
你check得佢越近,佢越要搵藉口擋你,佢越講大話,你就越嬲越燥,你越燥,佢越覺得你煩和萌塞,惡性循環,軽則家嘈屋敝,重則迫到佢離家出走。初中最反叛,我們都是這樣走過的,放下自己同佢啦

男爵府

畀面勳章

你不斷咁""無用的
不過F1就咁又係奇
高form搞學會補課就話者

琥珀宮

引用:Quote:susi1024169+發表於+15-10-5+19:13+

我仔係活躍的...一向多朋友..
我就唔怕佢冇朋友...
我以前為跟同學相處耐d,好多時會dou路陪同學回家路線,試過傾到落車唔捨得分開,係車站傾多半個鐘先各自回家

男爵府

玩具勳章

總之同佢協議左每天6:30晚飯前要返到,否則飯餸不留,同埋零用唔洗比咁多,到時想搭貴d既交通工具都唔得啦!
罵佢棧嘥氣,傷感情,佢要自由好正常,但你亦要有底線。

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:Yee0113+發表於+15-10-5+18:46+會唔

佢講真話..我最多話佢2句叫佢唔好太晏..要幾點前回到家...

依家咁....回來我真係星到佢上天 ...
返到未呀咪嬲了樓主

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:Yee0113+發表於+15-10-5+18:57+所以

一早同佢計好晒車錢....
所以,你要做既,講好100就100,唔好一話冇就入,遲返要付出代價你小他冇用

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:CHECH左啦...搭左2程VAN仔比我罰緊佢知我今

CHECH左啦...搭左2程VAN仔

比我罰緊
月希, 唔好咁嬲啦!陪人搭車會否是女同學? 細細聲慢慢講, 阿仔才會講你知真相

首頁
34567...21

尾頁

跳至